Készült: 2021.12.07.13:30:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  124-133. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:30


Felszólalások:   116-123   124-133   134-141      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszter úrnak: „Ki vállalja a felelősséget, Miniszter úr?” címmel. A miniszter távolléte miatt válaszadásra Schanda Tamás János államtitkár urat jogosította fel. Öné a szó, frakcióvezető úr.

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Önök, miniszterelnök úr is az elmúlt időszakban sokszor elmondta, hogy az első és legfontosabb a védekezés, és ezzel tökéletesen egyetértünk, ugyanakkor biztosítani kell az ország működését. Nyilván ez így is van, ugyanakkor látható, hogy önök már olyan helyzetbe kerültek, hogy még a legfontosabb közszolgáltatások fenntartásával kapcsolatban sem hajtják végre a legfontosabb kormányzati feladatokat, elmulasztják a problémákat kezelni. Nagyon sokszor beszéltünk már  napokkal ezelőtt is  arról, hogy az összeomlás szélére került a víziközmű-ágazat, és tudjuk, hogy itt létfontosságú infrastruktúráról van szó, tehát az egészséges ivóvízellátás, illetve a szennyvíz elvezetése a legfontosabb közszolgáltatás, amiről csak beszélni tudunk. Elmaradtak a forráshiány miatt a megfelelő karbantartások, most is elmaradnak javítások. Rengeteg és egyre több a csőtörés, és ezermilliárdos nagyságrendű a probléma. Ebben már a múltkor, néhány nappal ezelőtt megegyeztünk. Az is világos, hogy a szolgáltatók jelentős része gazdaságilag is ellehetetlenül. Önök azt mondogatják évek óta, hogy egy stratégia készül az ágazat megmentésére. A legutóbb néhány napja hallhattuk, hogy már a kormány előtt van, és hogy egyeztetnek a szakma képviselőivel. Ehhez képest a szakmával semmilyen módon nem egyeztetve néhány napja néhány fideszes képviselő beterjesztett egy javaslatot a közműadó átstrukturálására, amely ellentétes azzal, amit kér a szakma, amit én is benyújtottam az elmúlt napokban, hogy a közműadót, ezt a sarcot, ezt az indokolatlan sarcot ki kell vezetni, hiszen lehetetlenné teszi az ágazat fenntartását.A szolgáltatók szövetsége világosan közölte a kormánnyal és az érintett kormánypárti képviselőkkel, hogy a víziközműszektor jelenlegi állapotában nem bír el további adóztatást, és a víziközműadót ki kell vezetni, és minden további forráskivonás az ellátás fenntarthatóságát veszélyezteti. Ehhez képest kérdezem államtitkár urat  néhány napja ön is mondta, hogy a közműadó kapcsán várhatók intézkedések , hát ez az a bizonyos intézkedés, amit néhány fideszes képviselővel nyújttattak be, hogy gyakorlatilag nem vezetik ki a közműadót, csak átstrukturálják, és néhány nagy városi szolgáltatóra próbálják ezt a teljes terhet átterhelni, ezáltal azok működését veszélybe sodorni. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiból.)

(13.40)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Keresztes László Lóránt képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Schanda Tamás államtitkár úrnak.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Múlt héten, nagyjából 141 órával ezelőtt komoly vitát folytattunk erről a kérdésről itt az Országgyűlésben. Engedje meg, hogy emlékeztessem arra, akkor mit mondott! Nagyon sok mindenben egyébként egyetértettünk, azokat most nem idézem, mert azok fontos és jó ügyek voltak, és ebben is egyetértünk, amit most idézni fogok. Ön azt mondta: „A kistelepülések főleg nincsenek felkészülve erre  itt a víziközmű-adóról van szó , és arra sem, hogy az irracionális, számukra megterhelő közműadót bármilyen módon kifizessék. Tudjuk, hogy az egy periferikus helyzetű kistelepülésre, ahol néhány száz lakos ellátásáról van szó, aránytalan és igazságtalan terhet ró a közműadó”. Tisztelt Képviselő Úr! A fideszes képviselők meghallották az ön által elmondottakat és egy kiváló javaslatot nyújtottak be ahhoz a jogszabályhoz, amelyről a múlt héten itt az Országgyűlésben vitatkoztunk. Ez pontosan megszünteti azt az igazságtalan és aránytalan helyzetet, ami a víziközmű-adó kapcsán megvalósult a korábbi időszakban.

Tisztelt Képviselő Úr! Ez egy jó javaslat, egy olyan javaslat, amely valódi és érdemi segítséget fog nyújtani az ágazat számára. Összesen nyolc esetben növekszik számításaim szerint, ahol többletterhelést fog jelenteni, a többi esetben pedig akár 65-70 százalékos adócsökkenés is lehetővé válik jó pár szolgáltató esetében. Ez azt jelenti, tisztelt képviselő úr, hogy arányosabb és igazságosabb rendszer fog létrejönni, egy olyan rendszer, ahol a nagyobb népsűrűségű településen aránylag kisebb hosszúságú hálózatra nagyobb felhasználó jut, ott valóban több adót kell fizetni, és azokon a részeken pedig, ahol elszórtan él a lakosság, és hosszabb vezetékre van szükség, ott pedig kedvesebb adót. Ez egy jó javaslat. Az a kérésem, hogy támogassa. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Schanda Tamás államtitkár úr. Viszonválaszra van lehetősége Keresztes László képviselő úrnak.

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót Tisztázni kell, hogy a víziközmű-ágazat alapvetően nem profitorientált ágazat, mégis ezt az ágazatot terheli legjobban a fideszes különadó, az ágazati különadó, és már szinte lehetetlen helyzetbe, a működősképtelenség szélére sodorta.Igen, a fideszes képviselők meghallották a javaslatomat. Múlt héten sokadszorra terjesztettem be a Gazdasági bizottság ülésén a közműadó kivezetését, a közműadó megszüntetését. Erre Bánki Erik vezényletével a fideszes és KDNP-s képviselők nemet mondtak. Most nem egy jó javaslatot terjesztettek be, államtitkár úr, hanem egy olyan javaslatot, amely nagyvárosi környezetben több szolgáltató céget lehetetlen helyzetbe fog hozni, és több önkormányzatot szintén lehetetlen helyzetbe fog hozni. De ezzel, tisztelt államtitkár úr, nem ezeket az önkormányzatokat, nem ezeket a városokat büntetik, hanem az ott élő embereket, hiszen ezekben a városokban lehetetlen helyzetbe fog kerülni középtávon az ivóvízellátás.

Azt kérem önöktől, hogy fogadják meg végre azt a javaslatot, amelyet évek óta a szakma önök felé eljuttat, és amit mi is már legalább öt-hat alkalommal beterjesztettünk. Ezt az igazságtalan és irreális közműadót ki kell vonni. Azzal semmit nem segítenek az ágazaton, ha ennek a közműadónak, fideszes adónak a rendszerét csak átstrukturálják. Konkrétan veszélybe fogják sodorni a fővárosban és több nagyvárosban is (Az elnök csenget.) a víziközmű-szolgáltatást. Ez már nem is miniszteri, hanem már miniszterelnöki felelőtlenség…

ELNÖK: Köszönöm.

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): …miniszterelnöki felelősség, és erre nem olyan régen, néhány héttel felhívtam a miniszterelnök úr figyelmét. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, Keresztes frakcióvezető úr. Viszonválaszra van lehetősége Schanda államtitkár úrnak.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ez egy jó javaslat, egy olyan javaslat, amely igazságosabbá és egyenlőbbé tesz egy adónemet. Azt gondolom, tisztelt képviselő úr, hogy éppen ezért ezt felelősen lehet támogatni, és arra kérjük, hogy ön is támogassa ezt a módosító javaslatot.Tisztelt Képviselő Úr! Ha felelőtlenségről és felelősségről van szó, akkor nézzen már maga körül körbe! Ön olyan politikusokat akar hatalomba segíteni, Gyurcsány Ferenc kottájából játszva, akik ezeket a víziközmű-szolgáltatókat külföldre akarják privatizálni. (Dr. Rétvári Bence: Így van!) Ezt tették korábban is. (Dr. Rétvári Bence: Mindig ezt teszik!) Extraprofitot akarnak kivinni.

Tisztelt képviselő úr, ha ön komolyan aggódik ezért az ágazatért, akkor meneküljön arról az oldalról (Dr. Rétvári Bence: Így van! Még nem késő!), ahol most éppen tartózkodik. Még nem késő. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány halálos ölelése!  Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   116-123   124-133   134-141      Ülésnap adatai