Készült: 2021.12.07.13:29:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  108-115. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:46


Felszólalások:   98-107   108-115   116-123      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Emlékeztetem önöket, hogy az elfogadott házszabálytól eltérés értelmében az azonnali kérdések tárgyalása során a 60. percet követően a miniszterelnök és a miniszter az azonnali kérdéseket nem köteles személyesen megválaszolni. (Balczó Zoltán folyamatosan közbeszól.)Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Balczó Képviselő Úr! (Balczó Zoltán: Elnézést!) Szabó Sándor, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Elveszik az önkormányzatok pénzét és még plusz terhet is rónak rájuk? Vagy Önök mindenhonnan fizetés nélkül távoznak?” címmel. A miniszter távolléte miatt válaszadásra Orbán Balázs államtitkár urat jogosította fel. Öné a szó, Szabó Sándor képviselő úr.

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Örvendetes, hogy a járványügyi helyzet kezelése kicsit a szakmai irány felé tolódott, és nemcsak politikai töltetű, hiszen hallottuk a miniszterelnök úr bejelentését, hogy komoly szigorítások következnek szerdától, és az olyan tömegrendezvények, amelyeken 10-20 ezer ember együtt tud lenni, mint például a focimérkőzések, azok végre zártkapusok lesznek. Ezt kéri a szakma is, azt gondolom, hogy a vírus felfutó időszakában már épp ideje volt ennek. Erre szokták mondani, hogy jobb később, mint soha.Ami viszont az önkormányzatokat illeti, az nem olyan örömteli, hogy két olyan intézkedés került meghozásra az elmúlt időszakban, amelyek komolyan érintik az önkormányzatok költségvetését. Az egyik nyilván az ingyenes parkolás, a másik pedig, hogy többletjáratok biztosítására késztetik az önkormányzatokat.

Én az elmúlt egy hónapban, államtitkár úr, két minisztériumot is megkérdeztem, hogy a vidéki városok közösségi közlekedésére szánt 2 milliárd forintot miért nem kapják meg az önkormányzatok ebben az évben, amikor egyébként ez a költségvetésben is benne van. Majd Tállai államtitkár úgy nyilatkozott nekem, hogy tulajdonképpen ezt a pénzt a járványügyi alapba helyezik.

Akkor most sorrendben. Az azért nonszensz, hogy elveszik az önkormányzatoktól a pénzt, beteszik a járványügyi alapba, majd hoznak egy járványügyi  még egyszer hangsúlyozom: járványügyi  intézkedést, amivel többletjáratok biztosítására késztetik a fővárost és a megyei jogú városokat, úgy, hogy ehhez forrást nem adnak. Ez azért, ön is beláthatja, hogy elfogadhatatlan, mondhatni úgy, hogy teljesen padlóra küldik ezzel az önkormányzatokat.

Úgyhogy azt szeretném kérdezni öntől, államtitkár úr, hogy ezek után visszaadjáke az önkormányzatoknak a járványügyi alapból a közösségi közlekedésre elvont pénzt, hogy az önkormányzatok egyrészt a saját feladatuknak, másrészt az önök által előírt járványügyi előírásoknak eleget tudjanak tenni. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP és a DK padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Szabó Sándor képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Orbán Balázs államtitkár úrnak.

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az önkormányzatoknak egyféle elvett forrást kellett visszaadni az elmúlt években, azokat az elvett forrásokat, amiket önök 2010 előtt elvettek tőlük, ugyanis akkor a 8000 állami feladatból 3500 feladatot, állami feladatot odaadtak az önkormányzatoknak, miközben több mint 1300 milliárd forintot vontak ki ebből a szektorból. Innen indultunk 2010-ben. Ezután kellett a szektort az adósságállománytól tehermentesíteni; újrarajzolni az állami feladatokon belül a központi közigazgatás, illetőleg a területi közigazgatás és az önkormányzati igazgatás által ellátott feladatokat, és ily módon is tehermentesíteni az önkormányzatokat. És hogyha megnézi az önkormányzatoknak a helyzetét ezen átalakítás következtében, akkor az látszik, hogy még amellett is nőtt a rendelkezésre álló bevételük és a saját forrásaik összege, hogy egyébként bizonyos feladatokat a 2010-et megelőző helyzethez képest immár nem ők, hanem az állam lát el.

Ennek köszönhető az, hogy egyébként vannak olyan önkormányzatok, amelyek nem azzal vannak elfoglalva a járvány elleni védekezés ürügyén, hogy a kormányt támadják, hanem teszik a dolgukat. Természetesen tudom, hogy vannak olyan önkormányzatok, és sajnos Budapest Főváros Önkormányzata is sokszor belecsúszik ebbe a helyzetbe, amelyek számára a politizálás és a kormány támadása fontosabb, mint a járványügyi védekezés.

Szeptember 30-ai adatokat mondok, lehet, hogy azóta még jobb a helyzet: például Budapesten a Budapest számára rendelkezésre álló készpénzállomány több mint 220 milliárd forint; ebből 90 milliárd készpénz, és 133 milliárd értékpapírban áll rendelkezésre. Azt gondolom, hogy ezeket az összegeket mind a hiányolt beruházásokra, mind a megfelelő intézkedések megtételére lehetne fordítani a kormány támadása helyett. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Orbán Balázs államtitkár úr. Szabó Sándor képviselő úrnak viszonválaszra van lehetősége.

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr, ez egy parttalan vita, ezerszer elmondtuk már. Önök arra hivatkoznak, hogy konszolidálták az önkormányzatokat, mi meg elmondtuk ezerszer, hogy lényegesen több forrást vontak el már akkor is, mint amennyi feladatot egyébként annak idején az önkormányzatokra ráróttak. Ez az egyik megállapítás.A másik. Ha csak a járványügyi időszakot nézem, amit most elvettek gépjárműadóban az önkormányzatoktól, vagy ahogy éppen megemelték a szolidaritási hozzájárulást a következő évben, akkor az akkora terhet fog jelenteni az önkormányzatok számára, hogy 3200 településből 2300-nak szinte semmilyen bevétele nem lesz, és ezt nem én mondom, államtitkár úr, nem az ellenzéki képviselők, hanem három önkormányzati szövetség, melyből kettő vezetője fideszes. Kérdezze meg Schmidt Jenőt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetőjét, hogy ők hogyan látják ezt a kérdést. Teljesen ki fogják véreztetni az önkormányzatokat, és ezt csinálják!

Úgyhogy még egyszer kérdezem: visszakapják a közösségi közlekedésre a pénzt az önkormányzatok, vagy sem? Várom válaszát. (Taps az MSZP és a DK padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Szabó Sándor képviselő úr. Viszonválaszra megadom a szót Orbán Balázs államtitkár úrnak.

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Az a probléma, hogy a kiindulópontban nem tudunk egyetérteni, mert ön nem mond számokat, hanem politikai állításokat tesz, amelyek a számok szintjén egészen egyszerűen nem igazolhatóak. (Bangóné Borbély Ildikó: Micsoda?) Bármennyire is kiabál képviselő asszony, sajnos ez a helyzet, ugyanis hogyha csak a fővárost nézem, a közösségi közlekedés fejlesztésére több mint 1330 milliárd forintot fordítottunk. Milyen kivéreztetésről beszél, képviselő úr, miközben a közösségi közlekedésben, aminek most kulcsfontosságú szerepe van a járvány elleni védekezésben, azok a munkálatok és fejlesztések, amikkel egyébként a budapestiek találkoznak, azok kormányzati és uniós forrásokból valósulnak meg?

Mi azt mondtuk, hogy mindenkinek hozzá kell járulnia a védekezéshez, mindenkinek tennie kell a dolgát, és nem lesz olyan önkormányzat, amelyik ne tudna adott esetben a meghatározott rend szerint pluszforrásokat kérni a Belügyminisztériumtól.

(13.30)

Ez a lehetőség, ez a csatorna továbbra is rendelkezésre áll. Akinek problémája van, az forduljon oda. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:   98-107   108-115   116-123      Ülésnap adatai