Készült: 2020.06.05.05:41:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

12. ülésnap (2018.06.26.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:10


Felszólalások:   21-24   25-28   29-54      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm az államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Bajkai István képviselő úr, Fidesz-képviselőcsoport: „A négyes metróról” címmel. Megadom a szót, képviselő úr.

DR. BAJKAI ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kérdésemhez választott főcímhez választottam egy alcímet is, mégpedig Máté evangéliumának 7:18-as szakaszát: „Arbor iniqua bonos nescit producere fructus”, vagyis rossz fa márpedig nem teremhet jó gyümölcsöt. A rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós botrány a négyes metró építéséhez kapcsolódik. Ez mára már mindenki számára világossá vált, egyedül az érintettek tesznek úgy, forgatják a nyakukat a négy égtáj valamennyi irányába, mintha nem lenne tisztáznivalójuk ebben az ügyben, és hallgatnak szemérmetlenül. Több mint 200 milliárd forintot, azaz a beruházás mintegy egyharmadát csalták el, ami vélhetően az akkori balliberális oldal két zászlóshajójának  helyesebben szólva: két kalózhajójának, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a pártkasszájába -, illetve a baloldali politikusokhoz csordogált; mit csordogált, Dunához hasonlítható széles folyamban ömlött, már ha az összeg nagyságrendjét nézzük. A jelenlegi baloldal egésze érintett ebben a súlyos korrupciós ügyben, hiába próbálnak osztódással, új formációk létrehozásával menekülni a felelősség elől. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-féle kormányokon átívelő gyakorlatról beszélünk ugyanis, amelyben elkövetőként, tettesként vagy tettestársként ott található a Demszky-féle MSZP-SZDSZ fővárosi vezetése is. Az SZDSZ mint politikai szervezet azóta hosszú vergődés után, sajnos mégis túl későn eltűnt a történelem süllyesztőjében, de a szellemi és lopott vagyonok örökösei nem tűntek el a közéletből, nemhogy nem tűntek el, hanem képletesen szólva tovább mérgezik politikai és társadalmi kútjainkat. (Arató Gergely közbeszól.)

A Magyar Szocialista Párt nemrégiben tartott tisztújítást, amelytől  utólag bevallhatjuk: némi naivitással  vártunk egy vallomást, a múltjukkal való hiteles szembenézést, bocsánatkérést és a magyarság megkövetését. Ez sajnos elmaradt, és ebből következik, hogy a megújulás is el fog maradni. Hiába sakkoznak a politikai szereplőikkel, hiába forognak a bábuk ebben a bizarr panoptikumban, hiába kerülnek a pártjuk vezetésébe újnak tűnő személyek, ezzel nem tudják lerázni magukról többek között a négyes metró beruházásai kapcsán elkövetett visszaéléseket. (Arató Gergely: A hármasmetró-felújításról beszélj inkább!)

Ha látszólag akad is érdekellentét a baloldal szereplői között, érdekes módon Gyurcsány és a szocialisták azonnal összezárnak, ha azt kellene tisztázni, hová is vándoroltak a lopott pénzek. Nyugodtan fogalmazhatunk úgy: nemcsak hazudtak reggel, délben és este, hanem tagadnak reggel, délben és este is. (Arató Gergely: Hű, de vicces volt!) Megújulás most sem történt, maradt a régi baloldal a nyakunkon, csakúgy, mint az a kár, amit okoztak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Amennyiben a baloldal korrupciós tevékenysége miatt vissza kell fizetni a négyes metróra kapott uniós pénzek egy részét, milyen összegben kell helytállni a kormánynak, és ez milyen terhet jelent a következő évi költségvetésben? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Harangozó Tamás: Bravó!)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Orbán Balázs államtitkár úr kíván válaszolni. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, levezető elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz, hogy a kormány nincs könnyű helyzetben, ugyanis jelen pillanatban is zajlik az Európai Unió következő időszakára vonatkozó költségvetésének elfogadása, és azért itt is komoly támadások alatt állunk, a jelenlegi 13 milliárd euró helyett 35 milliárd eurót szánna Brüsszel a migráció támogatására, illetve az európai bürokrácia is több pénzt kapna, mint korábban. Többek között olyan, Magyarország számára hátrányos elemek is vannak ebben a javaslatban, mint például hogy a menekültek hosszú távú integrációját az eddigi kohéziós pénzekből finanszírozná az európai testület. A kormány ezek ellen a javaslatok ellen küzd, ezeket elfogadhatatlannak gondolja, és azt reméli, hogy ebben segítséget tud kapni valamennyi parlamenti párttól, az ellenzéki pártoktól is. De a helyzet az, hogy ahogy a korábbi felszólalásban is említettem, Magyarországot régóta kísértik a korábbi időszak, a korábbi baloldali, szocialista időszak visszaélései, és ezek az ön által is említett négyesmetró-beruházásban tetéznek. Ugye, 450 milliárdos projektről van szó, ami a kezdeti időszakban 194 milliárdos projektként indult, innen kúszott föl egészen 450 milliárdig. Ebből 272 milliárd forintnyi szerződés érintett korrupciós, illetve szabálytalansági ügyben. 166 milliárd forintról mondja azt az OLAF, hogy ellopták, szabálytalanul használták fel vagy elcsalták.

(9.10)

Idézet az OLAF-jelentésből, példák a visszaélés formáira: belső információért kaptak pénzt; nem volt valós teljesítés; a teljesítést igazoló az állam képviseletében ugyanaz volt, mint a tanácsadó; bennfentes információhoz jutottak; baráti cégeket segítettek, és mindezek együtt hivatali visszaélés, vesztegetés, hűtlen kezelés és összeférhetetlenség gyanúját vetik fel. Az érintett személyek, akikről konkrétan megemlékezik a jelentés: Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Budapest 2010 előtti korábbi főpolgármester-helyettese, a BKV volt vezérigazgatója, a MÁV volt vezérigazgatója. 2010 után az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is felhívta a figyelmet a beruházással kapcsolatos szabálytalanságokra. Hogy az ön kérdésére válaszoljak, az ügy miatt előfordulhat, hogy az országnak akár 59 milliárd forintot is vissza kell fizetnie az Európai Unió számlájára. Ez nyilvánvalóan óriási potenciális költségvetési terhet jelent.

A nyomozás elindult. Jelenleg az a legfontosabb, hogy az ügyészség által folytatott eljárások minél hamarabb lezáruljanak, és az elmúlt közel másfél évtized legnagyobb korrupciós ügyében közreműködő magánszemélyeken, politikusokon, üzletembereken és cégeken számon lehessen kérni az okozott kárt. A kormány jelen pillanatban mindent megtesz annak érdekében, hogy a büntetés mértékét csökkenteni lehessen, nem mintha nem értenénk egyet a jelentésben foglaltakkal, hanem azért, hogy megakadályozzuk, hogy a magyar költségvetésnek, a magyar állampolgároknak és a vállalkozóknak kelljen a korábbi kormányzat által elkövetett visszaélések miatt többszörösen fizetniük. Úgy látjuk, nem fair az, hogy az Európai Unió ezt a magyar választópolgároktól kéri vissza.

Egyébként a Fővárosi Közgyűlésnek a metrókorrupciót vizsgáló munkacsoportja is több hónapos vizsgálat után elkészítette a jelentését, és egyértelműen megállapította, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány és az MSZP-SZDSZ fővárosi vezetését terheli a felelősség ezzel kapcsolatban. Arról tudom önt tájékoztatni, hogy a magyar kormány az OLAF jelentése alapján megfelelő határidőn belül elküldte válaszait, és nem vitatja a jelentésben foglalt megállapítások jogalapját, hanem javaslatot tesz a korrekciós összeg mérséklésére. Felháborítónak tartjuk azt, hogy a magyar adófizetőknek ezek miatt az ügyek miatt kétszer kell bűnhődniük, és ennek alapján a Miniszterelnök-séget vezető korábbi miniszter a 2-es és a 4-es metró-vonalakon metrókocsikra kiírt közbeszerzési eljá-rá-sok során megkötött szállítási szerződésekkel kap-csolatban feljelentést tett, és a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja. A 4-es metró eseté-ben pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt van nyomozás folyamatban szintén a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörében.

A nyomozás jelenlegi állásáról a nyomozó ható-ság tud részletes tájékoztatást adni. A kormány nevé-ben mondhatom, hogy mindenben támogatjuk a nyo-mozó hatóságok munkáját. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29-54      Ülésnap adatai