Készült: 2020.05.30.02:25:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

12. ülésnap (2018.06.26.),  21-24. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:03


Felszólalások:   17-20   21-24   25-28      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Aradszki András képviselő úr, KDNP-képviselőcsoport: „Megvédjük a családot, mert az, az élet szentélye” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Június 24-én vasárnap ünnepelte a katolikus egyház Keresztelő Szent János születésnapját. Születését csodás jelek kísérték, hiszen szülei már idősek voltak, de még így is vágytak a gyermekre. Az Isten meghallgatta kérésüket, és felülmúlhatatlan ajándékban részesítette őket: gyermekük, Keresztelő Szent János született meg.A család ugyanis ősidők óta az ember életének célja és kiteljesedése. A családban hitünk szerint a Teremtő szeretete válik kézzelfoghatóvá. Manapság azonban sokan tagadják ezt a szeretetkapcsolatot, valójában lemondanak ezzel az ember igaz nagyságáról, szabadságának és méltóságának védőbástyájáról.

A liberális demokráciák, pontosabban a Soros-világ által hirdetett látszólagos emberi jogok valójában az ember önpusztításához vezetnek, mert közös nevezőjük a tagadás, a Teremtőtől való függés tagadása, így a nemzeti közösségek és a család tagadása is. Ezzel szemben a keresztény demokrácia egyik sarokköve a család. (Gréczy Zsolt közbeszól.) Már Szent II. János Pál pápa is leszögezte, a család az emberi nem legdrágább értékeinek egyike.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar kormány 2010 óta a családokat és a munkahelyteremtést támogató adócsökkentő politikát folytat. Ennek eredményeként emelkednek a bérek, nő a foglalkoztatás, és dinamikusan bővül a gazdaság. Az elmúlt években a nemzeti kormány példaértékű családtámogatási rendszert épített ki. Csökkentette a munkát és a legfontosabb élelmiszereket terhelő adókat, jelentősen mérsékelte a háztartások rezsiterheit, átfogó béremeléseket hajtott végre, és Európában egyedülálló otthonteremtési programot indított el.

A benyújtott költségvetési törvény tervezete szerint 2019-ben is folytatjuk az adócsökkentés politikáját. Továbbra is az arányos adórendszert támogatjuk, tovább csökkentjük a munkát terhelő adókat, valamint a vállalkozások és a családok adóterhét.

2019-ben 2015-höz képest duplájára fog nőni a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Azonban korántsem dőlhetünk még hátra, bőven van még mit tennünk. Azoknak a családoknak a támogatása, ahol az egyik szülő egyedül kénytelen nevelni gyermekét, még nem kielégítő. Hasonló a helyzet a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családok esetében is. Ugyanígy említhetem azt is, hogy az anyagi támogatás mellett, ami természetesen nagyon fontos, még hiányzik a szellemi-lelki megalapozás.

A Ratkó-korszak szomorú tapasztalata, hogy hiába támogatta a gyermekvállalást és sújtotta adóval a gyermektelenséget, mivel az élet értelmét és értékét nem adták tovább, az akkor születettek később már nem vállaltak sok gyermeket. A lelki kiüresítés a kádári hatalom számára sikeres volt, a nemzet számára máig ható kárt okozott. Tehát fontos a lelki-szellemi megalapozás, annak kommunikációja, hogy a demográfiai intézkedések értékalapúak. Erre látunk törekvéseket a közszolgálati televíziókban, a művészet világában és szerencsére egyre inkább a közbeszédben is, ami feltétlenül jó és fontos dolog.

Tisztelt Országgyűlés! A múlt hét hétfőjén Gyurcsány Ferenc képviselőtársam az autentikus keresztény örökség után volt szíves érdeklődni. A keresztény hagyomány élő és ösztönző forrás a kereszténydemokrata politikai cselekvés számára, amely a családot, a szolidaritást és a méltányosságot helyezi a középpontba. A magyar kormány pedig, amely kereszténydemokráciát épít, eszerint gondolkodik és cselekszik. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr kíván válaszolni. Öné a szó, államtitkár úr.

(9.00)

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! 2018 a családok éve, bárki bárhol jár-kel családdal, mindenhol láthatja, hogy igyekszünk nemcsak anyagiakban megadni a családoknak azt a tiszteletet és azt a támogatást, hanem minden más egyéb szimbolikus, jelképes, értékalapú fórumon is, akár ha csak belegondolunk, az elmúlt hétvégén, a Szent Iván-éjhez legközelebbi szombat estén zajló múzeumok éjszakájára, amely most a családokról szólt, különböző múzeumoknak gyűjteményeket adományozó családokról vagy bemutatott családi relikviákról, és minden más is, ami ebben az évben zajlik, igyekszik egy kicsit családfókuszú lenni, pontosan azért, amit a képviselő úr mondott, hogy családot vállalni egy értékválasztást is jelent, és ezt az értéket szeretnénk megerősíteni, és minden egyes alkalommal kifejezni a tiszteletünket azon magyar emberek iránt, akik családot alapítanak, és mind a saját életüket úgy gondolják, hogy úgy tudják teljessé és boldoggá tenni, hogyha gyermekeket nevelnek, majd utána unokákkal foglalkoznak, és mind a nemzet jövőjét is tudják ezzel szolgálni, hiszen a nemzet fennmaradásának is ez a záloga. Ezért szeretnénk mi minden lehető eszközzel, akár erkölcsi alapon, akár anyagi alapon támogatni a családokat, szemben az ellenzéknek a bevándorláspárti álláspontjával, akik úgy gondolják, hogy külföldről idehozott, ideimportált emberekkel, illegális bevándorlókkal lehet ezeket a problémákat megoldani. Mi úgy gondoljuk, az a problémákat csak többszörözi, azoknak az embereknek sem oldja meg a helyzetét, nekik otthon, a szülőföldjükön, a saját családjuknak a szülőföldjén szeretnénk segíteni, itt pedig, Magyarországon a magyar családokat szeretnénk erősíteni. Azért is fontos ez, hiszen a családnál erősebb jellemnevelő és védő közeg nincsen, a családban mindenki megtanulhatja az alkalmazkodást, a lemondást, a másikra való odafigyelést, a figyelmességet, a segítségnyújtást, a szolidaritást, együtt örülni, együtt sírni, együtt dolgozni valamiért, és megtanulni a feladatoknak a leosztását, a munkamegosztást már a családon belül is. És egyúttal egy biztos érzelmi bázist ad, hiszen semmi nem nyújt olyan érzelmi támaszt bárki számára, mint a család. Ezért fontos, hogy a családokat akár gazdasági eszközökkel is, hiszen a családot most már az új adózás rendjéről szóló törvény egy gazdasági közösséggé is tette, akár ilyen eszközökkel is megerősítsük, és a családoknak a stabilitását is garantálni tudjuk. Ebben jó alap az, és jó eredmény az, ami az elmúlt években a házasságkötések száma terén történt, hiszen jóval magasabb, már a 2002-es érték fölötti is a házasságkötések száma Magyarországon. Ez nyilván a kormány családbarát intézkedéseinek is köszönhető. (Dr. Harangozó Tamás: És a válásoké?) Ha már erre kérdezett, képviselő úr, azoknak a száma pedig örvendetesen csökkent.

Így bízunk benne, hogy egyre stabilabbak a magyar családok, ahogy mondtam, ebben a családi típusú adózási rendszer is segítségre volt, és ez nyilván egy biztos alapot, egy biztonságos alapot jelent mindenki számára, aki gyermeket is szeretne vállalni. Ezért csökkent érezhető mértékben a lakosság-, a népességfogyás üteme 18 százalékkal az előző nyolcéves időszakhoz képest, hiszen míg a természetes fogyás 2002 és 2010 között 324 ezer fő volt, ez most már csak  de azért ez még mindig nyilván sok  266 ezer fő, tehát 18 százalékkal kevesebb az a szám, ami a népességfogyást jelenti Magyarországon. Bízunk benne, hogy ezt a következő években tovább lehet javítani. A termékenységi ráta Magyarországon a legmélyebb 1,1-es szintről 1,5-re emelkedett, a célunk nyilván 2 fölé emelni, tehát hogy egy házaspárnak egy párnak átlagosan legalább két gyermeke legyen, aki ezt szeretné vállalni, nyilván azoknak az állam minden segítséget megad ehhez.

Az elmúlt években már több mint egymillió gyermekes család vette igénybe a családi adókedvezményt, annak az átlagos mértéke 253 ezer forint most már évente, ez évről évre bővül, mert egyre többen veszik igénybe, másrészről pedig egyre magasabbak azok a keresetek, amelyek után igénybe veszik a családok. Az otthonteremtési kedvezményt, a CSOK-ot 75 ezer család vette igénybe, és 213 milliárd forintot tudtunk a családoknak adni otthonteremtésre; 213 milliárd forint kétmilliónként meg ötmilliónként, meg tízmilliónként ott van a magyar családoknál, és ebből bővült az ő lakhatási lehetőségük. A gyes már hároméves korig jár, a diplomás-gyed kedvezményeivel két évig vehetik igénybe a gyedet az egyetemen tanulók és mellette gyermeket vállalók, illetőleg a friss házasok adókedvezményét vagy a bölcsődei ellátás fejlesztését is említhetném.

A parlament asztalán fekvő és a holnapi napon vitát kezdő költségvetésitörvény-javaslat kapcsán elmondhatjuk, hogy Magyarország történetében ez az első olyan költségvetés, ahol 2000 milliárd forint fölött van a családok támogatására szánt összeg, ez 2010-ben 1000 milliárd forint környékén volt, alig haladta meg valamivel az 1000 milliárd forintot, most már több mint 2000 milliárd forint, amit a magyar családoknak adunk, és amit, úgy gondoljuk, hogy a magyar jövő számára biztosítunk. Az egyszülős családok számára is igyekszünk kedvezményeket adni, elég arra gondolni, hogy az első egyszülőscsalád-központ az utóbbi hónapokban nyílt meg Budapesten, az Erzsébet-táborokban külön táborokat hirdettünk az egyszülős családoknak, nekik is minden fronton igyekszünk segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   17-20   21-24   25-28      Ülésnap adatai