Készült: 2019.10.15.14:53:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  99-104. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:   95-98   99-104   105-108      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Korózs Lajos képviselő úr, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Képes-e érdemben válaszolni a nyugdíjakról szóló kérdéseimre?” címmel. Korózs Lajos képviselő urat illeti a szó, és Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Félek, hogy az előző választ is államtitkár úrtól kaptam…  mert, kérem tisztelettel, én azt gondolom, hogy ez a parlamenti műfaj, hogy írásbeli választ igénylő kérdés, abba a kategóriába tartozik, amikor egy felelős politikus  legyen az államtitkár vagy miniszter  kézjegyével látja el a választ, és lepecsételi, akkor annak súlya van. Hallja-e, államtitkár úr?! (Dr. Rétvári Bence: Nyugalom! Nyugalom van! Nyugodtság van, képviselő úr!) Írásbeli kérdéssel fordultam önökhöz…

ELNÖK: Képviselő úr! Képviselő úr! Semmi oka nem volt arra, hogy ilyen indulatossá váljék (Korózs Lajos, hangosítás nélkül: Három kérdést tettem fel, magyar nyelven, nagyon világosan. Az OECD-tanulmány értelmében annyit kérdeztem öntől…), és szeretném figyelmeztetni, képviselő úr, hogy mindaddig, amíg én beszélek, úgysem kap szót. Képviselő úr, arra kérem, fogja vissza magát, és úgy próbálja mindezt elmondani, vissza fogom adni önnek az időt, de indulatmentesen próbálja meg a kérdését feltenni, különben kénytelen leszek elvenni öntől a szót. Parancsoljon! (Közbeszólások az ellenzék soraiból.  Bangóné Borbély Ildikó, a képviselői padsorok mögött állva: Már azt se szabad, indulatosnak lenni?) Képviselő asszony, üljön le, foglaljon helyet, ott sokkal jobban mutat! (Bangóné Borbély Ildikó: Dehogy ülök le...)

KORÓZS LAJOS (MSZP): Szóval, három nagyon egyszerű kérdést tettem föl az államtitkárságnak vagy a miniszternek. Az egyik kérdésem arról szólt, hogy az OECD-tanulmány értelmében az OECD javaslatokat fogalmazott meg Magyarországnak arra nézvést, hogy a nyugdíjrendszerben milyen intézkedéseket kéne hozni. Megkérdeztem, hogy tervezik-e az OECD által javasolt alapnyugdíj bevezetését.

A második kérdésem arra vonatkozott, hogy tekintettel arra, hogy sehol nincs olyan védőháló, mint Magyarországon, azt írja ez a tanulmány, hogy csak Mexikóban, Törökországban és Dél-Koreában ilyen a védőháló, mint Magyarországon, ahol az időskorúak járadéka mintegy 26 ezer forintra tesz szert (sic!), és azt kérdeztem, hogy hajlandóak-e a mindenkori éves nyugdíjemelés mértékét a bérindexáláshoz igazítani, a jelenlegi inflációkövető gyakorlattól eltérően.

A harmadik pedig az volt, hogy a közszféra foglalkoztatási korlátait fel kívánják-e oldani, ahogy az OECD javasolta.

A miniszteri válaszban minden volt, kérem szépen, csak erre a három kérdésre nem adtak választ. Úgyhogy teszek még egy kísérletet, államtitkár úr. Egy, kettő, három  várom! Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha ön is stíluselemmel kezdett, hadd kezdjek én is stíluselemmel. Napirend előtt válaszoltam önnek, ön pedig Arató képviselő urat maga elé húzta, elkezdtek beszélgetni, miközben önnek válaszoltam. (Taps a kormánypártok soraiban.) Azért készültem föl, hogy önnek válaszoljak. (Cseresnyés Péter: És ki is ment korábban, meg se hallgatta!) Ön pedig mintegy emberi paravánt tett maga elé, hogy ne hallja, ne lássa… (Korózs Lajos elindul kifelé az ülésteremből.) Legalább vegye le a kis csiptetőjét, képviselő úr, mielőtt elindul! (Korózs Lajos, miközben elhagyja az üléstermet: Nem vagyok kíváncsi rá!) Tehát: vont maga elé, és a kérdés utolsó másodperceiben pedig ugyanazt tette, mint amit most tett, hogy felállt és kiment, hogy ne is hallja a választ. Tisztelt Képviselő Úr! Lehet bedugni a fülünket, lehet úgy csinálni (Közbeszólások az ellenzék soraiból.), mintha nem hallaná azt, amit reagálunk, csak szerintem  ha már ön is stílusról beszélt  nem feltétlenül ez a legstílusosabb.

Mivel önt is, tisztelt képviselő úr, a távollétében is, bár nincs itt az ülésteremben, de ugyanolyan választók választották meg, mint minket, ezért a választói felhatalmazás iránti tiszteletből azt elmondanám, hogy az önök által citált OECD-jelentés arra tesz javaslatot, hogy töröljük el a „Nők 40” kedvezményét, hogy a közmunka lehetőségét építsük le és szüntessük meg (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.), a gyes időszakát pedig csökkentsük. A mi kormányunk ezekhez a javaslatokhoz sosem fog asszisztálni, sosem fogja ezeket a javaslatokat végrehajtani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   95-98   99-104   105-108      Ülésnap adatai