Készült: 2019.10.23.11:14:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  95-98. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:   91-94   95-98   99-104      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Ander Balázs képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért bánik a nersevik hatalom egy kifejlett banánköztársaságtól megszokott módon a magyar pedagógustársadalommal?” címmel. Ander Balázs képviselő úré a szó. És Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon!

ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Önök a nemzet napszámosait, a 150 ezer pedagógust legszívesebben a fideszes kormányzat cselédjeivé nyomorítanák. Egyfelől a valóság az, hogy a helyi potentátjaik rossz szemmel néznek bármiféle kormánykritikát, és adott esetben egy like vagy megosztás, pláne egy határozottabb kritikus poszt esetén könnyen a szőnyeg szélén találhatja magát a tanárember, amikor is az illetékes nersevik elvtárs nekiszegezi a kérdést, ami miatt már a kádári idők végén is szégyellte volna a képét egy normálisabb párttitkár, hogy tudja-e, hogy kitől kapja a fizetését. Másfelől, az elmúlt négy év során százmilliárdos összeget húztak ki a magyar pedagógustársadalom zsebéből. A pedagógusbérek mára alig haladják meg a diplomás-átlagfizetés 60 százalékát. A négy éve változatlan vetítési alap napjainkra igen komoly bérfeszültséget okozott. A korábban a minimálbérhez kötött, de 2015 eleje óta változatlanul 101 500 forintos vetítési alap mostanra nagyon elszakadt a minimálbértől. Így egy pályakezdő tanítót mintegy havi 50 ezer forinttól, egy három évtizede a pályán lévő, mesterfokozatot szerzett pedagógust pedig ennek az összegnek a duplájától fosztanak meg. Ennyit a nemzet gázszerelője ugyan tíz, illetve húsz másodperc alatt megkeres, de higgyék el, hogy ez az összeg egy tanárnak azért szép summa.

Csoda-e, hogy száz végzett pedagógushallgatóból csak 40 kezdi meg ezt a csodálatos hivatást, és az ő egyharmaduk is villámsebesen lemorzsolódik, és otthagyja a szakmát? Sikeres társadalmat csak az emberi tőkébe való befektetéssel, nem pedig alulfizetett pedagógusokkal lehet építeni, ilyen bérek mellett viszont a tanári hivatás vonzóvá tétele is csak álom marad. Nem véletlen, hogy a legjobbak közül, például a Fazekas végzősei közül a 120 diákból egy választotta ezt a pályát.

Kérdezem tehát, hogy legalább a jövő évi költségvetésben tervezik-e, hogy a vetítési alapot a minimálbérhez igazítják. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint említettem, Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Remélem, majd újdonsült szövetségeseitől is egyszer meg meri kérdezni, tisztelt képviselő úr, hogy miért bocsátottak el 15 ezer tanárt, és miért csökkentették minden tanárnak a bérét. Ha igazán bátor, akkor tőlük is megkérdezi. Önök velük szövetkeznek most, tehát az önök programja ezek szerint nem más, mint az ő programjuk volt, ami az iskolák bezárása, a pedagógusok bérének csökkentése és a pedagógusok elbocsátása. Ezzel szemben mi arra törekedtünk az elmúlt években, hogy méltó megbecsülést kapjanak a pedagógusok. 2013-2017 között nem volt olyan OECD-ország, ahol nagyobb mértékben emelkedtek volna a pedagógusbérek, mint Magyarországon.

(13.30)

Tettük ezt azért, mert mi is fontosnak tartjuk a magyar jövőt, és annak az egyik alapja valóban a pedagógusok munkája és a pedagógusok elismertsége, ezért költünk idén 606 milliárd forinttal többet  ez már a GDP 1,5 százalékánál is magasabb összeg , mint amit 2010-ben az akkor elfogadott költségvetésben szántak a magyar oktatásra. Ennek is és a Klebelsberg-ösztöndíjnak is, illetőleg a pedagógus-életpályának is, amely 50 százalékos emelést garantált átlagosan minden magyar pedagógusnak, az egyik eredménye, hogy míg 2012-ben 7426-an jelentkeztek és nyertek felvételt pedagógusnak az egyetemekre, főiskolákra, ez a 7426 most már 9480 főre bővült. Tehát, hála istennek, többen jelentkeznek, érezhetően. Nyilván most is, ha ön megnézte a felvételi számokat, láthatta, hogy a legkedveltebb szakok között, hála istennek, ott van továbbra is a pedagógus szak. Ehhez persze az is kellett, hogy évről évre körülbelül 700-zal több hallgató részesüljön a Klebelsberg képzési ösztöndíjban, most már összesen 2582 hallgató ösztöndíjára 2,7 milliárd forintot fizettünk ki, pontosan azért, hogy a jó képességű hallgatójelöltek, a jó képességű érettségizők minél nagyobb arányban válasszák a pedagóguspályát, éppen ezért minél jobb utánpótlás legyen az iskolákban.

És mindemellett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az is örömteli szerintem, hogy nemcsak az átlagos béremelésben részesültek sokan, hanem már több mint 55 ezren minősíttették magukat pedagógus I.-ből pedagógus II. fokozatba, ami további 30 ezer forintos fizetésemelkedést is jelentett a számukra.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   91-94   95-98   99-104      Ülésnap adatai