Készült: 2019.10.20.17:42:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  91-94. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:   87-90   91-94   95-98      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta képviselő asszony, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni az agrárminiszternek: „Mire valók a kormányhivatalokba bedarált környezetvédelmi hatóságok, ha lépten-nyomon szemet hunynak a környezetkárosítás felett?” címmel. Demeter Márta képviselő asszonyt illeti a szó, és Farkas Sándor államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, képviselő asszony, öné a szó.

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Hazai vállalkozók építési láza mint a tornádó söpör végig hazánk legszebb tájain, feláldozva legfontosabb természeti erőforrásainkat, rontva a környezet állapotát. Tehetik mindezt gond nélkül, mert a kormány vagy semmit nem tesz ellene, vagy sajátos eszközeivel, például nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítással segíti is ezt a folyamatot. A főváros mellett áldozata e jelenségnek mára a Fidesz-közeli kezekbe került Balaton egésze. Az LMP évekkel ezelőtt feljelentést tett például a balatonfenyvesi jachtkikötő környezetromboló, törvénysértő megépítése ellen, ám elfogadhatatlan indoklással ejtették ezt az ügyet. Most ugyanez zajlik Balatonakaliban, ahol egy vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég telke, a balatonakali volt kemping előtt letarolták a kiemelten védett nádast. A tulajdonos a hírek szerint tagadja, hogy ő tette volna, bár partfalfelújításra, medertisztításra, tisztító nádvágásra állítólag kapott engedélyt. Csakhogy a Balaton kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi terület. A nád kiirtására engedély nem adható. Itt sem lehetett volna a természetvédelmi célú tervben részletezett kezelés kivételével semmi olyat tenni, ami a nádas állományát veszélyezteti. Ennek ellenére az érintett partszakaszon már február elejétől irtották a nádat, amit a helyiek jeleztek is a hatóságoknak. A munka leállítására, hatósági feljelentésre azonban nem került sor, egyedül a Lehet Más a Politika tett feljelentést az ügyben.

Államtitkár Úr! Várható-e hivatalos vizsgálat az ügyben, miért nem lépett azonnal a hatóság a nádirtás leállítása érdekében? Valójában mire kapott engedélyt a beruházó, azt ki és mikor ellenőrizte vagy ellenőrzi? Várható-e, hogy az Alkotmánybíróság legutóbbi döntése értelmében helyreállítják a környezeti hatóság függetlenségét? Várom válaszát.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Mint említettem, Farkas Sándor államtitkár úr válaszol önnek. Parancsoljon!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala a balatonakali nádirtással kapcsolatban hivatalból indított hatósági ellenőrzést. A hatósági ellenőrzés részeként helyszíni szemlét is tartott a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően és határidőben. A büntetőfeljelentés megtétele a lefolytatandó természetvédelmi, bírságolási eljárás eredményétől függ. Az eljárás során szükséges a tényállás pontos tisztázása, többek között annak megállapítása, hogy milyen mértékű természetkárosítás történt. Az ingatlantulajdonos a mederkezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól, ahogy ön is részben említette, az ingatlanok előtti meder tisztítására, partfalfelújításra, és tisztító nádvágás elvégzésére kapott engedélyt. Ennek ellenőrzése a mederkezelő feladata és jogosultsága. A környezet- és természetvédelmi hatóság most is független. Az Alkotmánybíróság azt állapította meg, idézem: „Önmagában a zöldhatóságok kormányhivatalokba történő beolvasztása nem minősíthető a környezetvédelem védett szintjétől való visszalépésnek akkor, ha a hatósági hatáskör címzettje, a kormánymegbízott vagy a járási hivatal vezetője a döntéshozatal során a környezetvédelmi szempontokat nem rendeli az egyéb ágazati érdekek alá.”

Amint a fentebbi kérdésekre adott válaszomból látható, a környezetvédelmi hatóság rögtön reagált a környezetkárosításként bejelentett eseményre, és hivatalból eljárást indított.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   87-90   91-94   95-98      Ülésnap adatai