Készült: 2019.10.15.17:33:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  9-12. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:53


Felszólalások:   5-8   9-12   13-16      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Demeter Márta képviselő asszony, LMP-képviselőcsoport: „Miért nem a magyar embereket képviseli a kormány az Európai Unióban?” címmel. Öné a szó, képviselő asszony.

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar miniszterelnök és a Fidesz jó ideje semmi mással nincs elfoglalva az európai politikában, mint hogy olyan helyzetet állítson elő, amelynek révén elkerülheti az érdemi ellenőrzést az európai uniós források felett, amit a saját maguk meggazdagodására használnak. Itt nem a magyar emberek érdekeinek képviseletéről, de még csak nem is vélt vagy valós elvek megjelenítéséről van szó, hanem nettó pozícióharcról. Erről szól a mostani vita a Néppárttal, amikor a miniszterelnök azt reméli, hogy az új európai szélsőjobb képviselőinek segítségével sakkban tarthatja a választások után létrejövő új Európai Parlamentet és az új Bizottságot. Ezek a játszmák nem szólnak másról, mint hogy ki legyen majd biztos, bizottsági elnök, meg hogy majd mi jusson az egyes szereplőknek a különböző alkuk révén; miközben egy szó sem esik a magyar emberekről, a nekik fontos kérdésekről, az európai szintű megoldást kívánó ügyekről, mint például a multinacionális vállalatok korlátok közé szorításáról. Igen, ezek azok a vállalatok, amiket önök feltétel nélkül folyamatosan kiszolgálnak a magyar emberek kárára. Nem esik szó a dolgozói bérek helyzetéről, vagy az elmaradott régiók hatékony fejlesztéséről. Az emberek biztonsága kell legyen a következő uniós költségvetés központi kérdése. Az embereket joggal foglalkoztatja a személyes jövőjük, megélhetésük, a mindennapjaik biztonsága. A politika dolga, hogy ezekre az elvárásokra értelmes válaszokat adjon. Nem kérdés, hogy az illegális migráció ellen fel kell lépni. A bevándorláspolitika nemzeti hatáskör kell maradjon, és minden tagállamnak joga van eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni, és kikkel nem. A kormány olyan fontos témákban, mint az illegális migráció és az embercsempészet elleni küzdelem, folyamatosan kihúzza magát a munka alól, és lényegében csak kívülről zsűrizik. Hol van Magyarország szuverenitása?

Önök folyamatosan hazudnak a magyar embereknek, hisz az Orbán-kormány valójában bevándorláspárti. Csak a letelepedési kötvényekkel több mint 20 ezer embert engedtek be Magyarországra és az Európai Unióba mindenfajta biztonsági ellenőrzés nélkül. Így kaphatott élethosszig tartó letelepedési engedélyt a szír diktátor pénzmosó embere, az orosz maffiával együttműködő üzletember és más bűnözők. És ha ez nem lenne elég, akkor emlékezzünk arra, hogy Kiss Szilárd agrárattasé munkássága során közel 70 ezer orosz állampolgárt segítettek magyar vízumhoz kiemelt nemzetgazdasági érdekre hivatkozva, miközben nemzetközi bűnügyi jelzés alapján több bűnöző és prostituált kapott így beutazási engedélyt Magyarországra.

És miért csinálják ezt? Pénzért, sok pénzért. Az offshore cégek, amikkel kapcsolatban rendre felmerül Rogán Antal neve, már most több mint 150 milliárd forintot kaszáltak az üzleten. Közben az elmúlt években azon a politikai színpadon, ahol a magyar miniszterelnök próbált játszani, új szereplők jelentek meg, és mára ő vált eszközzé mások játékában. Most a magyar miniszterelnököt használják fel mások a saját uniós és belpolitikai játékaikhoz, miközben még mindig abban reménykedik, hogy hasznot húzhat a Néppárton belüli és kívüli helyezkedésekből.

Az európai parlamenti választás tétje az is, hogy a magyar nemzeti érdeknek lesz-e végre valós képviselete az Európai Unióban. Mi azért dolgozunk, hogy a multik Európája helyett az emberek Európáját építsük, amely képes biztonságot és stabilitást nyújtani a magyar emberek számára is. Azért dolgozunk, hogy a magyar emberek biztonsági szempontjai az Európai Unió asztalára kerüljenek, és hogy helyreállítsuk Magyarország érdekérvényesítő képességét. Azért dolgozunk, hogy a közép-európai érdekek legalább olyan súllyal legyenek érvényesíthetők az Európai Unióban, mint az alapító tagállamoké.

Az Európai Unió külső határainak védelmét meg kell erősíteni, ehhez az uniós törekvéshez kell aktív politikával hozzájárulni, mert ez a magyar emberek közvetlen biztonsági érdeke. A migrációs krízis kiváltó okait fel kell tárni, és rá kell mutatni, hogy a tömeges migráció az éghajlatváltozásnak és a nagyvállalatok gazdaságokat kizsákmányoló szerepének a következménye. A multinacionális nagyvállalatok ugyanúgy felelősek a 2008-as gazdasági válságért, és ezek azok a multinacionális nagyvállalatok, amelyeknek a kormány 365 milliárd forint támogatást adott a magyar adófizetők zsebéből. Éppen ezért a nagyvállalatokat korlátok közé kell szorítani, az adóelkerülést vissza kell szorítani, a magyar kis- és közepes vállalkozásokat kell végre segíteni. Ki kell harcolni, hogy a bérek emelkedjenek, és az európai uniós források ne csökkenjenek Magyarország számára, ám azok kifizetése szigorúan ellenőrzött kell legyen.

A magyar miniszterelnök és a Fidesz nem akarja a magyar embereket képviselni az Európai Unióban, és már nem is képes rá. Nekünk meggyőződésünk, hogy a magyar emberek érdekében új Európai Parlamentre, új képviselőkre és új Európai Bizottságra van szükség. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Valóban új Európai Parlamentre van szükség, valóban új Európai Bizottságra van szükség, olyan Európai Parlamentre és olyan Európai Bizottságra, amely tiszteli a nemzetállamok szuverenitását, nem akar folyamatosan lopakodó módon tőlük hatásköröket elvonni, amihez önök, LMP-s képviselők végig asszisztáltak az Európai Parlamentben. Másrészről pedig meg tudja állítani a bevándorlási hullámot, és nem szankciókkal, nem fenyegetésekkel igyekszik megtörni azokat az országokat  Magyarországot, Lengyelországot, a visegrádi országokat, Olaszországot , amelyek megvédik Európát, hanem segít, s legalább részben fedezi ennek a költségeit. Szerintünk ilyen változásra van szükség Európában, és nem olyan képviseletre, mint amit az LMP az elmúlt ciklusban produkált, amikor Meszerics Tamás igent nyomott a kvótákra, amikor pedig Magyarországot meg kellett volna védeni a Sargentini-jelentéssel szemben, akkor nem védte meg Magyarországot.

(11.30)

Na, erre nincsen szükség. Öntől itt most egy európai parlamenti kampánybeszédet, programadó beszédet hallhattunk. Teljesen új tónust ütött meg; miután harmadik körben sikerült belépnie az LMP-be, második körben pedig az EP-lista élére is sikerült kerülnie, most akkor egy LMP-s, európai parlamenti, eléggé vegyes programbeszédet hallhattunk öntől. (Demeter Márta: Valami tartalmat...  Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.  Az elnök csenget.) De ha végignézzük az LMP-képviselőket, a korábbi képviselőket, hogy az LMP korábbi európai parlamenti képviselője most már nem LMP-s, és ha megnézzük az LMP korábbi elnökeit, társelnökeit, azt láthatjuk, hogy egyetlenegy korábbi LMP-s elnök vagy társelnök sem tagja már a frakciójuknak, akkor nagy esélye van önnek is, hogy a következő ciklust, mivel ön EP-képviselő is meg elnök is, dupla esélye van rá, hogy nem LMP-sként fogja befejezni. Persze, az előző ciklust sem LMP-sként kezdte, tehát akkor lehet, hogy tripla esélye van minderre, de ettől függetlenül szíve joga, hogy ilyesfajta beszédet mondjon.

Kell is önöknek magyarázkodni Brüsszelben, hiszen maga Philippe Lamberts fenyegette meg önöket azzal, hogy ha a Jobbikkal továbbra is ilyen násztáncot járnak, akkor ki fogják rakni önöket azon nyomban az európai zöldek közül, abból a pártcsaládból, amelybe önök tartoznak. Tehát van mit magyarázkodni, kíváncsi vagyok, hogyan tudják majd ezt Brüsszelben kimagyarázni.

Tisztelt képviselő asszony, ami az európai uniós források és a költségvetési források felhasználását illeti: 2010 óta a munkanélküliség 12 százalékról 4 százalék alá csökkent. A foglalkoztatottak száma 800 ezerrel nőtt. A szakmunkás-minimálbér a duplája lett. Egy év alatt az átlagbér-emelkedés most már 10 és 13 százalék között van. Tisztelt Képviselő Asszony! Szerintem kevés ország van, amelyik a forrásait  akár pályázati forrás, EU-s forrás, hazai forrás, költségvetési forrás  úgy tudja felhasználni, hogy pár év alatt ilyen mértékű jólétemelkedést tud az emberek számára biztosítani. Persze, szeretnénk mi is a következő években még nagyobbat, de ne felejtse el, hogy az önök új szövetségesei  akik most körülveszik önt az ülőhelyén is , amikor kormányon voltak, tudtak egy év alatt 7 százalékos GDP-csökkenést is produkálni, és tudtak a közszférában egy év alatt 8 százalékos bércsökkenést is produkálni, egy ilyen időszakhoz képest, amikor voltak szintén EU-s támogatások, amikor ugyanez a rendszer működött, csak náluk éppen a bér 8 százalékkal csökkent a közszférában, és nem 10-13 százalékkal nőtt az egész országra vetítve.

Azon szerintem sokan meglepődtek, amikor önök európai parlamenti kampányt hirdettek, és azt mondták, hogy van négy pontjuk, de ezek között mint fő európai kérdés a bevándorlás, a migráció kérdése nem szerepel. Kicsit Kunhalmi Ágnes-déjà vunk volt, hogy itt egy álproblémáról van szó. Egy olyan kérdésről, amely most már minden európai választópolgárt érint, minden európai választópolgár erről beszél, a magyar emberek többsége is, talán 70 százaléka szinte ezt tartja a legfontosabb európai kérdésnek, az LMP  aki ezek szerint ennek a 70-80 százalékáról lemondott a társadalomnak  azt mondja, hogy ez nincs a legfontosabb európai kérdések között, amikor meghirdetik a négy pontjukat. (Folyamatos közbeszólások az LMP és a DK képviselői részéről.)

Ami a magyar vállalkozásokat illeti, nemcsak ön beszélt így különböző nagyberuházásokról, hanem Vágó Gábor, az önök listavezetője is csicskasági versenynek nevezte azt, amikor Magyarországra jön a Mercedes-gyár, Magyarországra jön az Audi-gyár vagy a Jaguar idehozza a fejlesztési központját. Tisztelt Képviselő Asszony! Ha valóban a magyar emberek igényeiből indulunk ki, hogy szeretnének többet keresni és szeretnének minél nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeken dolgozni, talán ezek a szavak kicsit felelőtlenül hangzanak, mindamellett, hogy természetesen a kormány a magyar kis- és középvállalkozókat, sőt a mikrovállalkozásokat is segíti, hiszen a katával egy olyan rendszer van a magyar legkisebb vállalkozások számára, ami rendkívül egyszerű és alacsony közteher melletti vállalkozást jelent, a 9 százalékos társasági adó  amit a kisvállalkozások Magyarországon fizetnek  pedig európai uniós szinten is rekordalacsonynak számít, ha nem a legalacsonyabbnak számít.

Hadd idézzem önnek elődjét, egyik elődjét, hogy miért hagyta ott az LMP-t: „Morális, filozófiai tartalmat, jövőképet nem fedeztem föl az LMP-ben, stratégia helyett csak cicaharc folytatódik ebben a pártban.” (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezeket mondta Schiffer András; de még lehetne mondani, hogy Sallai R. Benedek is miért nem győz meg már soha többé egyetlenegy embert sem arról, hogy az LMP tagja legyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   5-8   9-12   13-16      Ülésnap adatai