Készült: 2020.01.22.21:56:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  87-90. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:44


Felszólalások:   83-86   87-90   91-94      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Varju László képviselő úr, a DK képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Megbecsülést az otthonápolóknak!” címmel. Varju László képviselő úré a szó. Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, képviselő úr!

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Elárulok önnek egy titkot a demográfiai erőfeszítéseik támogatására: a bőséges gyermekáldás a hosszú békeidőszak sajátja. A háborúk idején kevesebb gyermek születik, és ez az ország kilencedik éve áll háborúban önök miatt. Ezért születik kevés gyerek. Önök háborúznak Európával és az európai magyarokkal, mi pedig békét és európai békét akarunk Magyarországnak. Önök a haza ellen vívnak háborút, mi a hazánkért harcolunk önökkel szemben. Önök az oligarcháik és a rabszolgatartó multik oldalán állnak, mi a magyar családokén, dolgozókén és idősekén. Mi értük és velük küzdünk, az európai magyarokért alkottuk meg a 7+1 pontos családvédelmi csomagunkat, amit nemrégen Gyurcsány Ferenctől meg is ismerhettek önök.Vajon van-e család, ami inkább szorul védelemre, mint az, ahol valaki napi 24 órában különleges gondozásra szoruló helyzetben gyereket, testvért, szülőt ápol? Mer-e gyereket vagy újabb gyereket vállalni az a család, amelynek egyik tagja éjjel-nappal nyomorúságosnak sem nevezhető segélyért beteget ápol? Az igazi hazafiság az ilyen családok tisztességes ellátása lenne. Ezért támogatjuk és vettük fel a csomagba követelésünket, hogy az otthonápolást ismerjék el munkaviszonynak és díjazzák legalább minimálbérrel. Miért gáncsolják, lassítják ezt önök minden lehető és lehetetlen eszközzel?

Államtitkár úr, miért nem fontosak önöknek a magyar családok? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Rétvári Bence államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Parancsoljon államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Gyurcsány Ferenc kiadta önöknek feladatul, hogy magyarázzák a múlt heti egyik felszólalását, de még be sem jön, hogy itt támogassa önöket. (Arató Gergely: Hol van a miniszterelnök?) Ennyit arról, ami a DK-n belüli viszonyokat illeti.

(13.20)

Gyurcsány Ferencnek több mint húsz programja volt, amikor miniszterelnök volt (Arató Gergely: Ha nem menekül a miniszterelnök külföldre állandóan…), ez valószínűleg azért 7+1 pontos lett, mert hétpontos programot már hirdetett, mint ahogy 30 pontosat is, 10 pontosat is, 100 pontosat is, és még lehetne sorolni, hogy hány pontos programjai voltak abból a húszból, amelyet már meghirdetett az országban, azok nem váltak valóra. Azt hiszem, hogy annak az őszinteségével és hitelességével kapcsolatban sem feltételezhetünk mást, mint amit önök műveltek itt december 12-én, tisztelt képviselő úr, mert a önök kormányzásának az utolsó éveiben, amikor ön is abban a kormányban államtitkár volt, semmifajta emelés nem volt az ápolási díjak tekintetében. Ezzel szemben az előző időszakban is a legsúlyosabb helyzetű hozzátartozójukat otthon ápolók számára egy közel 60 százalékos emelést tudtunk biztosítani, aki 20 évig a gyermekét otthon ápolta, annak egy 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést. Ezek folytatásaként tavaly, december 12-én beterjesztettük azt a törvénymódosító javaslatot, amely megemelte mindenkinek az ápolási díját, és bevezette a gyermekek otthongondozási díját. Ez azt jelenti, hogy 2022-ig mindenkinek 30 százalékkal emelkedik ez a díja, azok számára, akik a gyermeküket ápolják otthon, azoknak idén január 1-től százezer forint az összeg (Varju László: Minimálbér most!), és 2022-re a minimálbér összegéig emelkedik.

Önök itt voltak azon a napon a parlamentben, és egyetlenegy ellenzéki képviselő sem támogatta ezt a javaslatot. Önök fölállnak, felszólalnak, különböző hangzatos mondatokat mondanak, de ennek ellenére, amikor szavazni kell erről a kérdésről, akkor egyetlenegy ellenzéki képviselő sem vette a fáradságot, egyetlenegy képviselő sem volt annyira elkötelezett ebben a témában, hogy egyszer megnyomták volna az igen gombot, és segítettek volna ezeknek az embereknek. (Arató Gergely közbeszól.  Varju László: Minimálbér most!  Az elnök csenget.)

Azt üzenném önöknek, amit az Autisták Országos Szövetsége üzent önöknek: a fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak éppen elég problémája van, és nem segít rajtuk, ha nem valós információkat kapnak például politikai szándékból. (Arató Gergely: Azt magukról mondták!) Ahogy a MEOSZ is, ahogy az autisták is kérték önöket, ne használják őket politikai célokra. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   83-86   87-90   91-94      Ülésnap adatai