Készült: 2019.10.16.10:37:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  83-86. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:   79-82   83-86   87-90      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szabó Sándor képviselő úr, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Új nap, új felmondások  a Fidesz egészségügyi kudarcának újabb fejezete” címmel. Szabó Sándor képviselő urat illeti a szó, és majd Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Kevés olyan egészségügyi mutató van Magyarországon, amelyben a kontinens élvonalába tartozunk. Sajnos ismét van egy, amire leginkább a napokban vagy a hetekben az érsebészek elmondása hívta fel a figyelmet, ez pedig nem más, mint a Magyarországon végzett amputálások száma. Magyarországon a keringési zavarok miatt megtörtént amputációk száma eléri a hétezret is, amelyben egyébként a kontinens átlagához képest két és félszerese Magyarország. Egyébként, ha a szomszédos országok adatait nézzük, akkor még Szlovákiában is lényegesen kisebb ez a szám, 25 százalékkal kevesebb. Ehhez még egyébként hozzátartozik a kórházi fertőzések vagy a rossz tisztasági körülmények miatt létrejött amputálások száma.Rémálomba illő helyzet az is, hogy adott esetben egy combközépi amputációért a biztosító többet fizet, mint egy áthidaló műér beültetéséért vagy a saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért. A probléma azonban nem új keletű. Nem új keletű, hogy hiányoznak az érsebészek, nem új keletű, hogy hiányoznak a háziorvosok, az ápolók. Az sem új keletű, hogy egyébként az egészségügy finanszírozása nagyon elfogadhatatlan. Ezt egyébként látjuk, és most már sajnos az is látható és érzékelhető, hogy az orvosokat csereszabatosként kezeli, amit egyébként, tudjuk, hogy nem lehet, hiszen egy gasztroenterológusból sosem lesz jó érsebész.

Pontosan ezért kérdezem államtitkár urat, hogy mikor akarják végre az érsebészek, de sorolhatnám a háziorvosok, az orvosok, az ápolók helyzetét megoldani, a munkakörülményeiket javítani, az általuk nyújtott beavatkozások társadalombiztosítási finanszírozását rendezni. Mikor jönnek rá végre arra, hogy szükséges az egészségügy magasabb szintű finanszírozása, az orvosok által végzett beavatkozások támogatásának átgondolása, valamint az egészségügyi dolgozók fizetésének azonnali, radikális növelése? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint említettem, Rétvári Bence államtitkár úr adja meg a választ. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először szeretném egy ténybeli kérdésben önt helyreigazítani a finanszírozás kapcsán, hogy mire mekkora finanszírozást ad az állam. Ön említette a combközépi amputációt. Erre az állam 545 ezer forintos finanszírozást ad. Ezzel szemben, ha az érsebészeti beavatkozásokat nézi, egy stenttel vagy homografttal végzett érműtétre ennek majdnem a kétszeresét, 944 ezer forintot fizet a biztosító, tehát arra vannak ösztönözve természetesen a kórházak, hogy minél többször, minél inkább mentsék meg nyilván azokat a végtagokat, vagy mentsék meg az illetőnek az egyes testrészeit, és nem az amputáció az, amire anyagi eszközökkel ösztönözné a kormány a kórházakat. Szerettem volna ezzel a példával egyértelműen cáfolni azt, amit ön az imént állított.Abban is szeretnék önnek egy jó hírt mondani, hogy ma már jóval kevesebb orvos akar külföldre menni, mint az önök kormányzásának az időszakában, körülbelül 60 százalékkal kevesebben. (Közbeszólások a Párbeszéd és a DK soraiból.) A bekiabáló képviselő számára pedig azt a jó hírt is szeretném elmondani, hogy jóval többen végeznek Magyarországon szerencsére fiatalok, 2010-ben ezren végeztek, most több mint 1400-an végeznek évente az egészségügyi karokon és kezdhetik meg az orvosi tevékenységüket.

Azt is elmondom önnek, tisztelt képviselő úr, hogy ennek köszönhetően érezhető mértékben nőtt a Magyarországon dolgozó orvosoknak is a száma. Míg az önök kormányzásának utolsó évében 33 943 orvos dolgozott Magyarországon  tehát 33 943 , ez a legutóbbi teljes évben 39 132-re emelkedett, tehát több orvos van, aki a gyógyító munkában részt vesz. Érezhető mértékben itt egy legalább 4-5 ezres bővülésről beszélhetünk.

Nagyon sok intézkedést is hozott a kormány. A nemdohányzók védelméről szóló törvényben pontosan megelőzzük ezeknek a különböző betegségeknek, a keringési betegségeknek a kialakulását, a chipsadó bevezetése, a menzarendelet, a mindennapos testnevelés bevezetése pontosan azt a célt szolgálja, hogy nőjön az egészségben eltöltött évek száma, ezek a betegségek minél később és minél kevésbé súlyosan jelentkezzenek. Ennek is köszönhető, hogy 2010 óta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a magyar emberek átlagos várható életkora 1,4 évvel emelkedett. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   79-82   83-86   87-90      Ülésnap adatai