Készült: 2020.01.24.03:11:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  79-82. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:   75-78   79-82   83-86      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Magyar Zoltán képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az agrárminiszternek: „Így leszünk elsőkből az utolsók! Avagy miért nem tesz semmit a Kormány vetőmagtermesztés területén?” címmel. Magyar Zoltán képviselő urat illeti a szó, és majd Farkas Sándor államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon!

MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ahogy azt ön is tudja, 2004-ig hazánk gyakorlatilag a vetőmagtermesztésben a világ élmezőnyében járt, sőt néhány mutatót figyelembe véve mondhatjuk azt, hogy világelsők voltunk ezen a területen. Innen nézve egészen felfoghatatlan tehát, hogy hogyan juthattunk el a mai állapotokig, amikor gyakorlatilag az is megkérdőjeleződik, hogy lesz-e a jövőben hazánkban ilyen tevékenység.Megszokott volt korábban, hogy Kelet- és Nyugat-Európából jártak ide szakemberek azért, hogy az itteni eljárásokat beépítsék a saját nemzeti technológiájukba, eljárásaikba. Erre nagyon jó példa Oroszország és Fehéroroszország esete, ahol a magyar metódusokat vették át, és ezt elsajátítva, mára kijelenthetjük, hogy világszínvonalú nemesítés folyik ezen országokban.

Mi van itt Magyarországon? Ma egy évtizede, hogy gyakorlatilag a fajtakísérleti állomásokon semmiféle beruházás nem történt. Az emberi állományban is jelentős a zuhanás, 20 százalékkal kevesebben dolgoznak, mint korábban, és ezek az alkalmazottak azért mentek el, mert sem erkölcsi, sem anyagi megbecsülést nem kínált számukra a magyar kormány. Államtitkár úr nagyon jól tudja azt is, hogy bizony a közmunkaprogramból ezekre az álláshelyekre nem lehet az embereket átvezényelni, ez komoly szaktudást igénylő terület.

(13.10)

Ezért mondom, hogy ébresztőt kell fújni, hiszen ha ezen anyagi és erkölcsi megbecsülés nem érkezik meg az itt dolgozók irányába, akkor visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Nem csak önmagunkhoz képest szembetűnő a visszaesés, Csehországot hadd hozzam példaképpen. Talán itt beismerhetjük egymás között, hogy nem kifejezetten egy agrárországról van szó. Húsz évvel ezelőtt még fordított arányok voltak. Jelenleg 30 ilyen telephelyfajta, kísérleti telephely működik Csehországban, nálunk a fele sem az említett színvonal mellett.

Tehát kérdezem államtitkár urat, hogy milyen stratégiával rendelkeznek arra vonatkozóan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy megmentsék a magyar vetőmag-előállítást. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Farkas Sándor államtitkár úrtól fogjuk hallani. Parancsoljon, államtitkár úr!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném megnyugtatni tisztelt képviselő urat, nincs végveszélyben hazánk vetőmag-előállítása, -kutatása és -ellenőrzése. A növényi, biológiai alapok védelme és fejlesztése kiemelt kormányzati célkitűzés továbbra is. Ezt alá szeretném támasztani az alábbi számokkal. A mintegy 316 ezer tonna vetőmag, amelyet a magyar gazdák közel 113 ezer hektáron termesztettek, a világ hatodik legjelentősebb vetőmag-szaporítójává emeli hazánkat. Úgy gondolom, ez a tény önmagáért beszél. Évente közel 100 ezer tonna vetőmagot értékesítünk a külpiacokon, amely mintegy 100 milliárd forintos forgalmat jelent az ágazat számára. A vetőmagágazat innovatív ágazat, csak a folyamatos megújulás erősíti, versenyképességet is biztosít, prosperitást.Kiemelt jelentőségű a hazai kutatóintézeteink kutatás-fejlesztési tevékenysége. Ezt visszaigazolja az a tény is, hogy a magyar nemesítésű fajtáink és hibridjeink az állami kísérletekben hosszú évek óta az élvonalban szerepelnek. A hazai fajtakísérleti rendszer a képviselő úr értékelésével ellentétben működik, hiszen idén a Nébih fajtakísérleti eredményei alapján kalászos fajtából 35 új fajta került állami elismerésre, és a hibrid növények esetében is közel ilyen nagyságrendű az új fajtaelismerések száma.

A képviselő úr korábban feltett írásbeli kérdésére válaszolva: hivatkozott egy kft. esetére, a teljes vetőmag-felügyeleti rendszerre történő kivetítését nem tartom megalapozottnak. A vetőmagágazat tevékenységének ellenőrzésére hatósági ellenőrző vetőmag-felügyeleti rendszer működik, a kft. által forgalmazott vetőmagvak minőségi kifogására (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) vonatkozó vizsgálatok folynak, a hatósági vizsgálat eredményeinek ismeretében állapítható majd meg, hogy ki és milyen mértékben mulasztott. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   75-78   79-82   83-86      Ülésnap adatai