Készült: 2019.10.18.20:00:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  71-74. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:   67-70   71-74   75-78      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, kérdést kíván feltenni a miniszterelnök kabinetfőnökének: „A kormány beismerte, hogy a hivatalos kampányidőszakon kívül a Fidesz javára pártkampányt folytat kormányzati tájékoztatásnak álcázva?” címmel. A kérdésre a miniszterelnök úr megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr nevében Menczer Tamás államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy tűnik, a Fidesz választási győzelméhez már nem elég az új választási törvény az új, fideszes választási körzetekkel, nem elég a közszolgálati tévé, rádió, a megyei lapok megszállása, hogy a Fidesz-székházból üzenjék meg, melyik ellenzéki pártot, melyik ellenzéki politikust kell éppen lejáratni. Nem volt elég a választás előtt ugyanarra a lakcímre bejelentett több ezer ukrán-magyar kettős állampolgár, akik közül sokan még magyarul sem beszéltek. Ez mind nem volt elég; százmilliárdból folytatott kormánypropaganda kellett még, ami csak a Fidesz pártpolitikai céljait szolgálja. Ez jogosulatlan előnyszerzés. A külügyminiszter a legutóbbi BBC-s interjújában beismerte, hogy kormányzati tájékoztatásnak álcázva kampányol a Fidesz, márpedig ez tiltott kampányfinanszírozás.

(13.00)

Persze tudjuk, sem a Nemzeti Választási Bizottság, sem az Állami Számvevőszék nem fogja ezt vizsgálni, ők csak a magyar ellenzékkel foglalkoznak. A kérdéseimre sem fogok választ kapni, csak sorosozást és migránsozást.

De milyen lenne egy igazi kormányzati tájékoztatás, egy társadalmi célú hirdetés? Hadd segítsek egy kicsit! Európai szinten sereghajtók vagyunk a várható életkort tekintve. Talán erről kéne tájékoztatási kampányt folytatni. 60 év felett a férfiak körében a légzőszervi rák, az idősebb nőknél pedig a keringési rendszer megbetegedése a vezető halálokok. Ez a dohányzás és az alkohol miatt van. Talán erről kéne tájékoztatási kampányt folytatni. Jelenleg nyolcezer vastagbél-daganatos ember van, és gyógyítható lenne, ha tudna róla, de nem mennek el szűrésre. Talán erről kéne tájékoztatási kampányt folytatni. Ha erre költöttek volna el százmilliárdot, több ezer magyar ember életét hosszabbították volna meg. Önök mégse ezt tették. Miért nem? (Taps a Párbeszéd, az MSZP és a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint említettem, a választ Menczer Tamás államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Csak a fronthatásra tudom fogni ezt a sok sületlenséget, amit itt volt kedves két perc alatt összehordani. Nézzük, hogy mi is történik! Először is, a magyar emberek akaratából vannak a kormánypárti képviselők ott és a kormány itt, önök meg ott, ahol vannak. Én értem, hogy ön ezt mindenfajta ostobasággal megpróbálja magyarázni, de ettől még önnek nem lesz igaza.A plakátkampány egy tájékoztató kampány. A magyar kormánynak joga, feladata, kötelessége tájékoztatni a magyar embereket arról, ami Brüsszelben készül. Itt legalább hét pontról van szó, de sajnos ez a lista csak bővül, persze ezt a brüsszeli bevándorláspárti politikusok most megpróbálják tagadni, de hát a vak is látja, hogy hazudnak, hogy nincsen igazuk. Ez nem egy pártügy, szeretném önnek elmondani. (Arató Gergely: Nem, persze, nem, semmiképpen.) Ez azt mutatja, hogy egyébként önök is csatlakozhatnának, az ellenzék is támogathatná ezt, merthogy ez egy nemzeti ügy, az illegális bevándorlás pedig egy nemzetbiztonsági kérdés, de önök véletlenül sem támogatják, mert önök szisztematikus aprómunkával nagyon szorgalmasan mindig támadják és kritizálják azokat az ügyeket, amelyek egyébként a magyar emberek szempontjából fontosak. (Varju László közbeszól.)

S hogy Brüsszel hogyan hazudik egyébként, arra szeretném felhívni a figyelmüket, a hét végén derült ki az eddigi legnagyobb bevándorláspárti hazugság. Az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban egy teljes éven keresztül mondták azt, hogy ezt nem kell bírálni, nem kell vele igazából foglalkozni sem, merthogy nem lesz kötelező. Ehhez képest kilenc európai uniós tagállam nem szavazta meg. Majd azt követően, hogy azt mondták, hogy nem lesz kötelező, hogy kilenc uniós tagállam nem szavazta meg, kiderült, hogy Brüsszelben a Jogi Szolgálat titokban, szűk körben köröztetett dokumentumban azon dolgozik, hogy hogyan lehet megtalálni azt a jogi szabályozást, amely szerint az ENSZ globális migrációs csomagja minden uniós országra kötelezővé tehető.

Ezek az önök barátai. Önök is pontosan ugyanolyanok, mint ők. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   67-70   71-74   75-78      Ülésnap adatai