Készült: 2020.01.22.22:33:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  67-70. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:   63-66   67-70   71-74      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Demeter Márta, az LMP képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Mikor tervezik végre 60 ezer forintra emelni a több mint tíz éve változatlan köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalapot?” címmel. A kérdés megválaszolásával miniszterelnök úr a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter urat bízta meg. A kérdésre miniszter úr felkérésére Orbán Balázs államtitkár úr válaszol. Megadom a szót, képviselő asszony, és közben átadom az ülés vezetését Latorcai János alelnök úrnak. Parancsoljon!

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Március 1-jével életbe lépett a kormányzati igazgatásról szóló törvény. A jogszabály, amely a központi igazgatás hivatalaiban dolgozó tisztviselők munkakörülményeit hivatott rendezni, számos, a munkavállalókat hátrányosan érintő rendelkezést tartalmaz. Így a hivatali dolgozók számára a munkaidő napi kilenc órára emelkedik, amelybe a félórás ebédszünetet be sem számítják, de amelyet bármiféle ellentételezés nélkül akár napi 12 órára is emelhetnek. Az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken, azt pedig, hogy ezen felül hány napot lehet kivenni a továbbiakban, már nem a munkában eltöltött évek száma, hanem a hivatali pozíció határozza meg; a megyei és a fővárosi kormányhivatalok dolgozóitól pedig még a kafetériát is elvonják. Mindeközben a köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalap idén, a munkaalapú társadalom építésének kilencedik évében sem mozdult el a 2008-as szintről, továbbra is 38 650 forint marad. Ráadásul 2019-ben nem várható a korábban megállapított közalkalmazotti bértábla megváltoztatása, az aktuális minimálbérhez való igazítása. Konkrét közalkalmazotti béremelésről nincs szó, csak azok reménykedhetnek ilyesmiben, akiknek a jelenlegi közalkalmazotti fizetése nem haladja meg az újonnan meghatározott minimumértéket.

Önök immár kilencedik éve deklaráltan munkaalapú társadalmat építenek. Kérdezem ezért államtitkár urat: a munkaalapú társadalom az önök számára a rabszolgamunka törvényesítését jelenti? Többször benyújtotta az LMP a parlamentbe a köztisztviselői illetményalap 60 ezer forintra történő emelését, önök pedig anélkül, hogy zavartatták volna magukat, minden alkalommal lesöpörték ezt. Kérdezem, hogy mikor tervezik végre 60 ezer forintra emelni a több mint tíz éve változatlan köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalapot. S mikor tervezik a közalkalmazotti bértáblát az aktuális minimálbérhez igazítani? Várom válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, képviselő asszony. Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat, és Orbán Balázs államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Természetesen tudjuk, hogy még sok a tennivaló, de az elmúlt években minden területen, a versenyszférában és a közszférában is jelentős béremelések voltak, szemben azzal, amikor az ön korábbi pártjának a kormánya volt hatalmon, amikor is a közalkalmazottaktól és a köztisztviselőktől elvettek egyhavi bért. A minimálbér 2010-hez képest több mint a duplájára nőtt, a reálbérek több mint 36 százalékkal emelkedtek, több mint 400 ezer ember bére nőtt a szociális ellátás, oktatás, egészségügy területén. A rendőrök, katonák illetménye 50 százalékkal nőtt (Demeter Márta: Nem igaz!), a Posta, a MÁV, a regionális közlekedési központok és a víziközmű-társaságok dolgozói is béremelésben részesültek.

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény elfogadásával együtt átlagosan 30 százalékos béremelésben részesültek a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők is, január 1-jéig visszamenőleges hatállyal áprilisban kerül kifizetésre ez a béremelés. Egyébként pedig a területi közigazgatásban 2016-ban és 2017-ben is hasonló, 30 százalékos átlagos béremelés valósult meg. Bizonyára azért kerülték el ezek a számok az önök figyelmét, mert ezek kodifikációs technikai szempontból nem az illetményalaphoz kötött bérek, hanem egy külön törvényben külön bértábla alapján, tehát úgy is tud a magyar kormány, jelentem önnek, bért emelni, hogy egyébként a köztisztviselői illetményalap összegét nem emeli.

Egyébként pedig az önkormányzatok esetében az adóerő-képesség szempontjából jó állapotban lévő önkormányzatok saját hatáskörben is végeztek az elmúlt években komoly béremeléseket, az adóerő-képesség tekintetében pedig az átlag alatt lévő önkormányzatokat egy pályázati úton rendelkezésre álló 11 milliárd forintos vissza nem térítendő költségvetési támogatás próbálja segíteni.

Két pontatlan állítását tenném még helyre a végén. Valamennyi köztisztviselő számára rendelkezésre áll a pótszabadság intézménye, és nem nő a kormánytisztviselők munkaideje az új törvény szerint sem. (Zaj az ellenzéki oldalon.) Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   63-66   67-70   71-74      Ülésnap adatai