Készült: 2019.10.21.18:48:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  187-194. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:20


Felszólalások:   169-186   187-194   195-202      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kérek mindenkit, hogy nyugodjanak meg, a képviselő asszony már kért szót, és akkor személyes megtámadtatás címén, amikor vége van az azonnali kérdéseknek, szót fogok neki adni. Így rendelkezik a házszabály. (Dr. Varga-Damm Andrea: Köszönöm, elnök úr!) Képviselő asszony, ne veszélyeztesse már azt, hogy megszólalhasson, ha annyira beszélni akar! (Dr. Varga-Damm Andrea: Pedig rászolgáltam, hogy ne adja meg!) Adja meg frakciótársának a lehetőséget, hogy nyugodtan elmondja a felszólalását!Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mennyire hiteles a kormány politikája?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! A miniszterelnök úr közfeladat ellátása miatt válaszadásra Nagy István miniszter urat jelölte ki. A képviselő úr jelezte, hogy elfogadja a válaszadó személyét, így máris Z. Kárpát Dániel képviselő úré a szó, és majd Nagy István miniszter úr fog rá válaszolni. Parancsoljon!

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bízva végre egy szakmai diskurzusban, nem vagyok eltántorítható attól, hogy visszarángassam a politikai science fictionből a valóságba a kormányzatot, hiszen amikor azt közlik velünk, hogy 2030-ig utol szeretnék érni Ausztriát, amikor azt közli velünk az MNB prognózisa, hogy adott esetben 110 ezer élveszületést szeretnének évente, azt mondom, hogy én is szeretném, támogatom ezeket a törekvéseket, ugyanakkor a megvalósíthatóságuk útjai között azért vita van közöttünk. Szeretném elmondani azt is, hogy üdvözlöm, államtitkár úr, amikor a kormány kilencévnyi Csipkerózsika-álom után  államtitkár úr, ez önre is vonatkozik, mert bűnrészes ebben  felébred, és azt mondja, hogy a Magyarországon működő multicégeket a közteherviselésbe szeretné behúzni. Szeretném megkérdezni, hogy államtitkár úr milyen módszerek mentén képzeli el mindezt, főleg annak ismeretében, hogy a nálunk is működő multicégek a piaci becslések szerint profitjuk mintegy 40 százalékát rejtik el az adózás elől.

Míg Magyarországon  vizsgáljuk csak az önök időszakának első felét  2010 és ’15 között a magyar gazdaság 26 százalékkal nőtt, ebből a magyar tulajdonú csak tizenegynéhány százalékkal, és az itt működő külföldi cégek voltak képesek 34 százalékos növekményre. A kettő átlagából jött ki az eredeti szám, amit említettem.

Adódik tehát a kérdés, államtitkár úr, hogy miközben önök stratégiai szerződéseikben kényeztetik ezeket a cégeket, olyan kedvezményeket biztosítanak számukra, amelyeket utoljára csak a Gyurcsány-, Bajnai-kabinetek biztosítottak, milyen módszerekkel kívánják a közteherviselésbe behúzni azokat a cégeket, amelyek az önök regnálása alatt éves szinten ezermilliárdos nagyságrendet vittek ki adózatlanul ebből az országból, folyamatos kormányzati asszisztencia mellett. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

(14.40)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Nagy István miniszter úr fog válaszolni. Parancsoljon, miniszter úr!

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. (Z. Kárpát Dániel felé fordulva folytatja válaszadását.  Z. Kárpát Dániel a miniszternek: Elnézést a titulusért!) Kedves Képviselőtársam! Örülök annak, hogy konszenzus van köztünk, egyetértünk abban, hogy a felzárkózásra szükség van. Egyetértünk azzal, hogy a versenyképesség javítása fontos nemzetgazdasági érdek. Fontos nagyon, hogy tudjunk úgy teljesíteni, hogy mindazt az elmaradást, amit el kellett szenvednünk, be lehessen hozni. Nagyon jó érzés azt látni, hogy van elképzelés, vízió arra, hogy hogyan és mikorra tudunk elérni oda, hogy akár Ausztriát utolérjük. Az, hogy 5,1 százalékos volt a GDP növekedése az elmúlt esztendőben, amihez a mezőgazdaság kiemelkedően hozzájárult, végtelenül jó üzenet.

Amikor a multik kérdését hozzuk szóba és erről beszélgetünk, hadd mondhassak néhány szót arról, hogy mit látok én a saját területünkön a nagyvállalatoknál. Hogy a kutatás-fejlesztésben tudjunk haladni, hogy az innovációban tudjunk haladni, hogy mintaként szolgáljanak, hogy olyan eljárásokat, olyan beruházásokat tudjanak megvalósítani, amellyel a hozzáadott értéket növelni tudjuk, amellyel a beruházásokat előre tudjuk vinni, ahhoz nélkülözhetetlenek. Azt a célt kell elérni, hogy hogyan tudjuk mögéjük teremteni azokat a hazai mikro-, kis-, közepes vállalkozásokat, amelyek beszállítanak, amelyek kiszolgálják gyakorlatilag akár alkatrésszel, akár nyersanyaggal, alapanyaggal ezen cégek igényeit.

Ha megnézzük, amikor szokták önök kritizálni, hogy egy-egy munkahely támogatásának létrehozása mivel és mekkora támogatással jár együtt, akkor soha nem veszik figyelembe azt, hogy ezzel nemcsak egy munkahelyet hozunk létre, hanem nagyon sok, több tíz, több száz egyéb munkahelyet is teremtünk, hiszen az alapanyag-, a nyersanyag-beszállítással, a kiegészítő tevékenységek nyújtásával nagyon-nagyon működik. Ilyen elvek mentén lehet a versenyképességünket fokozni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválaszra Z. Kárpát Dániel képviselő úré a szó. Parancsoljon!

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy most már egy szakmai irányba folyó diskurzus részesei lehetünk. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy én csak azt kérem számon, amit önök említettek, és amivel egyetértek, hogy ne beszállítói legyünk kizárólag ezeknek a cégeknek mikro-, kis- és középvállalkozói szinten. Önök arra utaltak, hogy a közteherviselés felé indul ez a folyamat, de ennek nyomát sem látom. 2015-ben a legóvatosabb piaci becslések szerint 560 milliárd forint értékben rejtettek el profitot Magyarországon multicégek.

Államtitkár úr, az, hogy ezek a cégek szükségesek a gazdaság számára, nem jelenti azt, hogy ne kéne fizetniük adót. Nem jelentheti azt, hogy ne a közteherviselés felé induljunk el, hiszen ez az elrejtett profittömeg az éves átlagos uniós támogatási szintnek a felét jelenti. Államtitkár úr  és miniszter úrnak is mondom , én csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a Google és a Facebook a NAV rossz adósokat gyűjtő listájára is pontosan ezen okból került fel, mert elrejtik a Magyarországon realizált profitot, nem vesznek részt a közteherviselésben. Attól, hogy szükség van rájuk, nem kerülhetik meg a magyar szabályokat, és nem kaptam konkrét választ arra vonatkozóan, hogy a kormány hogyan kívánja kikényszeríteni a konkrét szabályok betartását. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszter urat is. Parancsoljon!

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Köszönöm szépen, elnök úr. A szakmai diskurzus mentén továbbhaladva azt kell mondanom, hogy nem lehet elfogadni azt, hogy elrejtsék ezeket a jövedelmeket. (Z. Kárpát Dániel: És akkor mit teszünk?) Mindent meg kell tenni azért, hogy ez ne történjen meg. Azt hiszem, ha megnézi, minden egyes ellenőrzés, minden egyes törvénymódosítás, akár az adótörvényeken való módosítás, mind-mind azt a célt szolgálja, hogy aki tisztességtelen eszközökhöz nyúl vagy azzal akar élni, azt előbb-utóbb utolérhessék.

Amikor a beszállítói mivoltunkról beszélünk, hadd mondjak egy nagyon jó hírt önnek. Ha megnézi azt a magyar kutatás-fejlesztést, azt a szakemberhátteret, azt a tudományos közeget, amely mentén és amelyben dolgozunk, akkor azt kell mondanom, hogy olyan potenciál van a magyar tudományos életben, olyan potenciál van a magyar feltalálók között és az ő munkájukban, hogy annak során nyugodtan alapozhatunk arra, hogy olyan megalapozott gazdasági növekedéssel tudunk a jövőben is menni, amely az innovációt segítheti. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   169-186   187-194   195-202      Ülésnap adatai