Készült: 2019.10.20.12:15:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  161-168. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:36


Felszólalások:   159-160   161-168   169-186      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy miniszterelnök úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Tisztelt Országgyűlés! Mellár Tamás képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: „Mi folyik itt?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom önt, hogy miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Pogácsás Tibor államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Jelzésre:) Képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Mellár Tamás képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nemrégiben egy tragédia rázta meg Pécs városát, amikor is az történt, hogy egy kisbusz egy kereszteződésben elütött egy idős asszonyt, és az asszony ott meg is halt. Ez Pécsett a Lánc utca és a Koller utca kereszteződésében volt. Erről a kereszteződésről azt lehet tudni, hogy a balesetet megelőző hetekben-hónapokban visszatérően a lakosság panasszal élt az önkormányzat felé a tekintetben, hogy a felszerelt világítótestek, lámpák nem adnak elég fényt, és sötétbe burkolózik ez a kereszteződés. Az önkormányzathoz beadott panaszok azonban nem nagyon kerültek meghallgatásra. Az önkormányzat állítólag egy vizsgálatot végzett, amelynek eredményeképpen azt hozta ki, hogy a felszerelt új lámpatestek, amelyeket  ezt azért ne felejtsük el, mert nagyon fontos kérdés  az Elios Zrt. szerelt fel, 30 százalékkal nagyobb fényt adnak, mint a korábbiak, miközben a lakossági bejelentések éppen arról számoltak be, hogy legalább 30 százalékkal alacsonyabb fényt adnak.

Ezzel kapcsolatosan azt szeretném megkérdezni államtitkár úrtól, hogy indítanak-e vizsgálatot a lámpák fényerejének megvizsgálására vonatkozólag; illetve hogy milyen intézkedéseket terveznek az Elios Zrt.-vel szemben; illetve harmadrészt, hogy vajon meddig kell várni beavatkozásra? Már emberéletet is követelt a közvilágítás helyzete. Mikor lesz végre hajlandó cselekedni a kormány? Meg kell várni egy újabb balesetet? Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Pogácsás Tibor államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A közvilágítás településeken belül, a települések kezelésében lévő és az országos kezelésben lévő főutak mentén is a települési önkormányzatok feladata, és a települési önkormányzatok azok, amelyek a közvilágítást a lehető legjobban igyekeznek megoldani mind pénzügyi értelemben, tehát hogy ennek az üzemeltetése alacsony költségigényű legyen, mind pedig azért, hogy a megfelelő világítási színvonal meglegyen. Ugyanakkor külön ki kell emelni, hogy minden olyan útkereszteződésben, ahol zebra van, illetve a zebráknál külön jogszabály írja elő a zebrák felületére szükséges fényerőt, és ezt a Közlekedési Hatóság minden egyes esetben ellenőrzi a zebrák létesítésekor is és a fényforrások cseréjekor is. Tehát én azt nem gondolom, hogy bárhol Magyarországon úgy lehet zebrát, gyalogátkelő helyet létesíteni, hogy az a szükséges fényerőt ne kapja meg, a világítótest ezt ne biztosítsa. Az önkormányzatok elsősorban KEOP-os pályázaton, de sok esetben egyéb forrásokból is az elmúlt években, sőt az elmúlt évtizedekben is sokat tettek azért, hogy a településeken a költséghatékony, megbízható közvilágítás kiépüljön. Ennek különböző formáival éltek is, és több lépésben, a valamikori higanygőzlámpáktól a nátriumlámpákon keresztül eljutottunk oda, hogy nagyon sok helyen ma már az egyébként költséghatékony, de vitathatatlanul drága LED-es világításokat szereljék fel. Az is tény, hogy a LED-es világításnál a LED-es fényforrások fényvetítése és fénysugáriránya más, mint a hagyományos világítótestek esetében, és ez sokszor ad okot vitára is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Mellár Tamás képviselő úrnak adok szót. Parancsoljon!

DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm szépen. Sajnálattal hallottam, hogy államtitkár úr nem válaszolt a kérdésekre. Én nagyra értékelem a tárca erőfeszítéseit a tekintetben, hogy a közvilágítás meg legyen oldva, de a konkrét kérdés kapcsán azt vártam volna, hogy ön arról számol be, hogy ezt a vizsgálatot meg fogják tenni, és utána erről beszámolnak majd a közvélemény számára, különösen a polgárok számára, hogy vajon igaz-e az a megfigyelés, hogy alacsonyabb ott a fényszint, mint volt korábban, vagy pedig nem, illetve hogy összefüggés lehet-e a baleset és a sötétség között. Azt gondolom, ez egy egészen egyszerű kérdés, de erre vonatkozólag még csak kísérletet sem hallottam államtitkár úrtól, hogy mondott volna valami biztatót, hogy bízhatunk-e benne, hogy ilyen vizsgálatot meg fognak ejteni, azért is, mert úgy tűnik, hogy ön úgy látja, hogy az Elios Zrt. munkájával kapcsolatban minden rendben van. Ha minden rendben van, akkor a vizsgálat is ezt fogja kihozni. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Pogácsás Tibor államtitkár urat is.

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Parlament! A Belügyminisztérium valóban nagyon széles portfólióval rendelkezik, és nagyon sok feladat a Belügyminisztériumé. A Közlekedési Hatóság, illetve a közvilágítás, a közvilágítási lámpatestek minősítése, azok bevizsgálása azonban sem a Belügyminisztérium, sem pedig a Belügyminisztérium háttérszervezeteinek a feladatai között nem szerepel. Nyilvánvalóan, ha erre bejelentés érkezik, akkor az adott hatóság  ahogy mondtam, például a zebráknál, útkereszteződéseknél a Közlekedési Felügyelet  a szükséges felülvizsgálatokat elvégzi. Amennyiben a lámpacsere európai uniós támogatással történt, akkor az európai uniós támogatások ellenőrzésének a rendszerében a megvalósítás, a megvalósítás színvonala és a megvalósításkor vállalt paraméterek ellenőrzése beletartozik az ellenőrzésbe. Tehát úgy gondolom, hogy minden egyes részlet ellenőrzés alá kerül vagy kerülhet az elkövetkezendő időszakban. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(14.30)
Felszólalások:   159-160   161-168   169-186      Ülésnap adatai