Készült: 2019.10.21.23:41:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  151-158. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:27


Felszólalások:   149-150   151-158   159-160      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Miniszterelnök úrnak a soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolni.Tisztelt Országgyűlés! Tordai Bence képviselő úr, a Párbeszéd képviselője… (Csárdi Antal jelzésére:) Ja, bocsánat! Igen, kitettem, csak továbbhajtottam.

Tisztelt Országgyűlés! Csárdi Antal képviselő úr, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Meddig fedez a kormány a budapesti parkolási maffiának?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Bodó Sándor államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem önt, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Csárdi Antal bólint.) Képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét, így Csárdi Antal képviselő úré a szó. Parancsoljon!

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Évtizedek óta mindenki számára látható módon szivattyúzza ki a parkolási maffia a közpénzt a budapesti parkolási rendszerből. Teszi ezt annak ellenére, hogy a magyar önkormányzati törvény módosításra került oly módon, hogy ezt ne tehessék meg, és mégis ma az a tapasztalata mindenkinek, és egyre többen ismerjük a rendszert, hogy az önkormányzatok kijátsszák a parkolási bevételeket magáncégeknek, a parkolási maffiának. Sajnos, azt kell látnunk, hogy a budapesti parkolási rendszer a zavarosban halászás fő iparága lett, és döbbenetes ezt látnunk. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ezt igazolja az is, hogy bár az önkormányzat szerint számlának minősül a parkolójegy, addig a NAV azt mondja, hogy ez egy rágógumi-automatával megegyező módon történő adózással adózó tevékenység. Szeretnénk tisztán látni ebben a kérdésben, ezért a következő öt kérdésre várom tisztelettel a válaszát. Igaz-e, amit Tarlós István mondott, miszerint miniszterelnök úr nemet mondott a parkolás rendezésére? A kormányülésen szóba került-e a parkolási visszaélések ügye, és ha igen, akkor mit kívánnak tenni? A harmadik kérdés, hogy mi a kormány álláspontja a parkolás fővárosi hatáskörbe utalásáról? A negyedik kérdés, hogy eddig miért nem kezdeményezték a parkolóórák NAV-hoz bekötött online rendszerének a bevezetését, annak ellenére, hogy ma már minden zöldséges, minden fodrász, minden kisebb-nagyobb vállalkozás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) be van kötve a NAV-hoz. Bocsánat, az ötödik kérdés: önök szerint, az álláspontjuk szerint számlának minősül-e a parkolójegy? Megtisztelő válaszait nagy tisztelettel megköszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Bodó Sándor államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Parancsoljon, államtitkár úr!

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kezelőszemélyzet nélkül működő automata berendezések állami adóhatósághoz való bekötésének első lépéseként valóban az élelmiszer-értékesítést végző készülékek online adatszolgáltatási kötelezettségének előírása valósult meg a korábbiakban. E kötelezettség bevezetése óta közel 25 ezer darab készülék értékesítési adatait fogadja az állami adóhatóság. A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy az étel- és az italautomaták mintájára más automatákat is be kell kötni az adóhivatalhoz. Így többek között a parkolóautomaták vagy az autómosóknál működő automata készülékek adatait is látni fog az adóhivatal.Az intézkedés célja a tisztességes adófizetők és az államkassza bevételeinek a védelme mellett az, hogy ezen ágazatok bevételei is teljeskörűen láthatóvá váljanak. Ugyanakkor szükséges mindenképpen felhívni a figyelmet az alábbiakra. Az áfatörvény 167. § c) pontja mentesíti az adóalanyt a nyugtaadási kötelezettség alól. Ez a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezések útján nyújtott termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra vonatkozik.

(14.20)

Több mint 15 éves ez a szabály, amely alapján ha egy parkolóautomata kezelőszemélyzet nélkül működik, a parkolási szolgáltatásról nem kell nyugtát kibocsátania. A parkolóautomaták által kibocsátott bizonylat éppen a fenti szabály miatt nem tekinthető nyugtának. S mint ahogy szankcionálni sem lehet a nyugtaadás elmulasztása miatt, úgy semmilyen hatályos jogkövetkezményt sem lehet megállapítani, ha hiányos a parkolóautomata által kiadott bizonylat.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmét. Ebből a válaszból a részletkérdésekre a következtetés levonható. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Csárdi Antal képviselő úré a szó. Parancsoljon!

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tehát ön elismerte ezzel a válaszával, hogy önök egészen tudatosan tartottak fönn olyan adójogszabályokat, amelyek lehetővé tették a parkolóautomatákkal történő visszaélést. Mert azért azt látnunk kell  igen, államtitkár úr, azt látnunk kell , hogy a csalások mértéke valószínűleg nem a szendvicsautomatákban jelenik meg inkább, hanem a parkolóautomatákban. Ugyanakkor szeretném felhívni szíves figyelmét arra vonatkozóan, hogy a kérdések többségére sajnos nem sikerült válaszolnia, még érintőlegesen sem, úgyhogy ha megengedi, megismétlem a kérdéseket. Igaz-e, amit Tarlós István nyilatkozott, hogy Orbán Viktor és a kormány nem kívánja megoldani a parkolási anomáliákat Budapesten? Volt-e szó kormányülésen annak vonatkozásában, hogy hogyan kívánják a visszaéléseket megszüntetni, és hogy eddig miért nem vezették be az online bekötést a parkolások kapcsán? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tisztelt államtitkár úr, kérem a kimaradó kérdésekre is a válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Bodó Sándor államtitkár úré a szó. Parancsoljon, államtitkár úr!

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Ezekre a kérdésekre csak a választ tudom megismételni, amit korábban elmondtam. Az intézkedés célja a tisztességes adófizetők és az államkassza bevételének a védelme mellett az, hogy ezen ágazatok bevételei is teljeskörűen láthatóvá váljanak. Amennyiben ezek az értékek az ön számára is fontosak, akkor kérem, azonosuljon ezzel, és támogassa ezeket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   149-150   151-158   159-160      Ülésnap adatai