Készült: 2019.10.22.20:08:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  131-140. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:39


Felszólalások:   129-130   131-140   141-148      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. A miniszterelnök úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.Korózs Lajos képviselő úr, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Aki gazdag túléli?” címmel. Önt is arról tájékoztatom, tisztelt képviselő úr, hogy miniszterelnök úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt Nagy István miniszter urat jelölte ki válaszadónak. Kérdezem, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy a miniszterelnök úrtól személyesen várja a választ.

KORÓZS LAJOS (MSZP): Igen, elfogadom.

ELNÖK: Elfogadja. Ebben az esetben Korózs Lajos képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tudomásom szerint Kásler Miklós egészségügyért is felelős emberi erőforrások minisztere egy nagyon alapos stratégiai anyagot vitt a kormány elé, amelynek az a summázata, hogy kérne ennek a programnak a végrehajtására mintegy 1500 milliárd forintot. Ebben benne foglaltatna egy új népegészségügyi program, benne lenne egy új nemzeti rákellenes stratégia, de úgy tudom, benne lett volna vagy benne van az előterjesztésben az alapellátás rendbetétele is. A kormány tagjai előszeretettel hivatkoznak mindig az elmúlt nyolc évre, most én is azt teszem. Tudomásom szerint, amikor nem a Fidesz kormányzott, Magyarországon egyetlenegy kórházi osztályt nem zártak be azért, mert nem volt elég orvos. Ellenben most egymás után (Dr. Rétvári Bence: Négy kórházat zártak be!), szinte hetente kell hogy emlékeztessem a tisztelt Házat: az elsők között a Honvédkórház, amely az első számú kórháza Magyarországnak, az ajkai kórház, a veszprémi kórház, a pécsi egyetemi klinika, a miskolci kórház és a múlt héten a Péterfy Sándor utcai kórház is be kellett hogy zárjon kórházi osztályokat, illetve szolgáltatásokat fel kellett függeszteni, csupáncsak azért, mert nincs elegendő orvos.

Éppen ebből adódóan kérdezem miniszter urat, hogy mi lesz ennek a programnak a sorsa, hiszen nyilvánvalóan van 1500 milliárd forintja a kormánynak. Annak idején 3000 milliárd forint magánnyugdíjpénztári megtakarítást elvettek, gondolom, abból tartalékoltak, és minden további nélkül lehet finanszírozni ezt a nagy ívű programot. Előszeretettel üdvözölné a parlament minden ellenzéki pártja, ha ezekről az érdemi kérdésekről, többek között erről folyna a parlamentben a vita.

Tehát lesz-e forrás az egészségügy rendbetételére? És mikorra várható az az előterjesztés, amelyet Kásler Miklós a kormány elé szánt? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a Párbeszéd padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Nagy István miniszter úré a szó. Parancsoljon, miniszter úr!

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a lehetőséget és a kérdést is, pontosan azért, hogy lehessen beszélni arról, hogy a kormány milyen felelősségteljesen áll az egészségügyhöz, és mennyire kiemelten a kormányzati gondolkodás központjában van az, hogy minél jobb egészségügyi ellátást biztosítsunk minden magyar állampolgárnak. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt, hogy az egészségügy a balliberális kormányok legnagyobb áldozata volt: folyamatosak voltak a pénzelvonások, fizetős egészségügyet akartak bevezetni, kórházakat zártak be, és több ezer dolgozót tettek az utcára. A különbséget jól szemlélteti, hogy a 2019-es költségvetésben már 505 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben. (Arató Gergely: Rétvári ezt jobban csinálja!) Évről évre érzékelhető mértékű béremelést hajtottunk végre az egészségügyben, 500 milliárd forintos kórházfejlesztést hajtottunk végre vidéken, és 700 milliárd forintos kórházfejlesztési programot indítottunk el Budapesten. Eddig felújítottunk 77 kórházat, 54 rendelőintézetet, 104 mentőállomást, építettünk 23 új rendelőintézetet és 31 új mentőállomást, vásároltunk már több mint 700 új mentőautót.

Kedves Képviselőtársam! Ha azt mondta volna, hogy sok még a tennivaló és tennünk kell, akkor azzal teljes mértékben egyetértünk, mert mindennap azon dolgozik a magyar kormány, hogyan tudunk egy téglára kettőt tenni, hogyan tudunk olyan egészségügyet létrehozni, amely minél magasabb szinten, minél több ember számára nyújt megbízhatóságot és biztonságos egészségügyi ellátást. De azt, hogy azt mondja, nem teszünk az egészségügyben semmit, a leghatározottabban visszautasítom, mert nagyon komoly fejlesztések és nagyon komoly előterjesztések zajlanak. Mutatja ezt pontosan a Kásler Miklós miniszter úr neve által fémjelzett egészségügyi program is (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), amely egy olyan víziót tesz az asztalra, amely mutatja, hogy hogyan lehet gondolkodni az egészségügy jövőjéről. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Korózs Lajos képviselő urat. Parancsoljon!

KORÓZS LAJOS (MSZP): Megelőlegeztem önnek a bizalmat, de miniszter úr, ön nem tudja erre a választ. Azt kérdeztem, hogy a Kásler-féle előterjesztés mikor kerül a kormány elé, és lesz-e forrás azokra a programokra, amelyeket a miniszter úr tudomásom szerint összepakolt egy csomagba, és bevitte a kormány elé. Nem azt kérdeztem, hogy mennyi európai uniós forrást kapott Magyarország az elmúlt nyolc évben, miniszter úr!Arról kéne beszélni, hogy több mint 500 háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon, és ebből 422 tartósan betöltetlen. Arról van szó, hogy Magyarországon 650 ezer embernek nincs háziorvosa. (Dr. Rétvári Bence: Mindenkinek van!) Arról kéne beszélni ebben a programban, hogy a házi gyermekorvosi rendszer az összeomlás határán van, és azt mondja a szövetség, már az is jobb lenne, ha a kormány kimondaná, hogy megszünteti ezt a fajta szolgáltatást az egészségügyben. És jobb lett volna, ha a sürgősségi ellátást nem hozza szóba, különösen a múlt héten történtek fényében. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg a miniszter urat is. Parancsoljon!

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter: A feltett kérdésére a válasz: ha ez a program majd olyan kidolgozott állapotban lesz, hogy a kormány elé kerülhet, akkor valószínűleg miniszter úr a saját felelőssége által vezérelve be is fogja nyújtani a kormány elé. Jelen pillanatban ez az előterjesztés nem szerepel a kormány napirendjén. Azt a leghatározottabban visszautasítom, hogy háziorvosi ellátás nélkül vannak emberek Magyarországon. Nincsen ilyen (Bangóné Borbély Ildikó: Miért ne lenne?), hiszen minden egyes állampolgár számára megfelelő háziorvosi ellátás van. A miniszter úr pontosan azon dolgozik, hogyan tudja megszervezni úgy, hogy mindenki számára elérhető közelségben, biztonságos minőségű orvosi ellátás legyen. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Harangozó Tamás: Hála a Jóistennek!)
Felszólalások:   129-130   131-140   141-148      Ülésnap adatai