Készült: 2019.10.17.18:52:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  105-108. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:   99-104   105-108   109-112      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Arató Gergely képviselő úr, a DK képviselője, kérdést kíván feltenni (Dr. Rétvári Bence: A paraván!) az emberi erőforrások miniszterének: „ESÉLYT A JÓ OKTATÁSRA!” címmel. A kérdésre majd Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Arató Gergely képviselő úré a szó. Parancsoljon!

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Nem nagyon tudom ígérni, hogy az elnök úr elvárásai szerint indulatmentes leszek azok után, hogy az államtitkár úr  semmibe véve a parlamentet és semmibe véve a kötelezettségeit  ahelyett, hogy válaszolt volna egy ellenzéki képviselő (Dr. Rétvári Bence: Távollévő!) kérdéseire, a másfél perces válaszból egy percig személyeskedett, mégpedig meglehetősen tisztességtelen módon. (Varju László tapsol.  Derültség a kormánypártok soraiban.) De ha már az oktatásnál tartunk, merthogy pedagógiai optimista vagyok, és hátha az államtitkár úr is képes fejlődni, még ha ennek kevés jelét is mutatta, mégiscsak rákérdezek arra, hogy azt értem, hogy önök a munkaalapú társadalom (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) jegyében úgy vélik, hogy mindegy, hogy kit mit dolgozik, csak dolgozzon, és egyébként abban, hogy ha sokan dolgoznak, igazuk is van, hogy az jó, csak nem mindegy, hogy mit. Mert ároktisztításból vagy útkarbantartásból nem lehet jól megélni; a biztos és gondtalan megélhetéshez tudásra és tanulásra van szükség, önök pedig éppen a tanulás lehetőségétől fosztják meg a fiatalok jelentős részét.

Tudja, államtitkár úr, az európai magyarok szeretik a gyerekeiket. Nélkülözésre, lecsúszásra, kilátástalanságra nem szívesen vállalnak gyereket; biztos jövőt, vagyis tudást akarnak nekik adni. Önök azonban hadat üzentek a tudásnak, és ilyen módon akarják önök elérni azt, hogy az európai magyarok gyerekei ne járhassanak felsőoktatásba, kizárják őket a nyelvvizsgával a felsőoktatási továbbtanulásból, a legújabb terveik szerint pedig már a gimnáziumba járás esélyét is el akarják tőlük venni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Önök háborút viselnek a tudás ellen, önök háborút viselnek a korszerű társadalom ellen, önök háborút viselnek a gyermekeink ellen. Így nem lesznek gyerekek, nem lesznek új magyar fiatalok, nem lesznek olyanok, akik képesek lesznek egy korszerű társadalmat teremteni.

Kérdezem hát az államtitkár urat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), meddig harcolnak a tudás és a magyar gyerekek ellen. (Taps az MSZP, a DK és a Párbeszéd soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Nagyon köszönöm a képviselő úrnak, hogy ön minden személyeskedéstől mentes volt (Derültség a kormánypártok soraiban.) a felszólalása első részében, nagyon köszönöm, hogy ebben mindnyájunknak példát mutatott. (Arató Gergely: Amilyen az adjonisten!) Tisztelt Képviselő Úr! Hogyan zárjuk el a magyar diákokat a tudástól? Például azzal, hogy a hallgatói normatívát a 119 ezer forintról 166 ezer forintra növeljük (Arató Gergely: Nyolc év után!), pontosan azért, hogy a szociálisan nehezebb helyzetű diákokon tudjunk segíteni. Például azzal, hogy ingyenesen biztosítjuk a tankönyvet elsőtől most már egészen 12. évfolyamig, hogy a családoknak ne jelentsen ez az év elején újabb kiadást, a gyermekneveléssel járó költségeknek ezt a részét az állam átvállalja. De említhetném az ingyenes gyermekétkeztetést is, ami pontosan azt a célt szolgálja, tisztelt képviselő úr, hogy azok, akik akár az óvodába, akár előtte a bölcsődébe vagy később az iskolába úgy érkeznek meg, hogy reggel otthon nem kapnak megfelelő minőségű reggelit, és emiatt nem tudnának figyelni az iskolában, ezt az iskolában megkapják az államtól, amit a család nem tudott nekik megadni. És még sorolhatnám az Erzsébet-programokat és más kezdeményezéseket, amelyek mind-mind a diákok, a gyermeket nevelő családok érdekeit szolgálták, hogy minél több diák minél jobb oktatáshoz férjen hozzá.

(13.40)

Persze, ismerjük az önök oktatást és tudást elősegítő javaslatait is, amikor elbocsátottak 15 ezer pedagógust (Arató Gergely: Hétről hétre több.), amikor bezártak 381 helyen oktatási intézményt vagy annak a telephelyét. Arra is emlékezhetünk, amikor elvettek minden pedagógustól egyhavi bért, vagy arra az ön által mondott örökzöld szóra vagy mondatra is emlékezhetünk, amikor a tandíj kapcsán ön azt mondta 2006-ban, hogy a képzési hozzájárulás  ez ugye a tandíj  továbbra is fontos eleme a felsőoktatási reformnak. Önök tehát tandíjjal küzdenek azért, hogy minél többen szerezhessenek tudást. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Hát, eléggé abszurd volt az ön felszólalása, tisztelt képviselő úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   99-104   105-108   109-112      Ülésnap adatai