Készült: 2019.10.14.18:59:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2019.03.11.),  1-4. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:53


Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 7. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Tiba István és Lukács László György jegyző urak lesznek a segítségemre. Köszöntöm kedves vendégeinket, és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat. Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend előtti felszólalásokkal kezdjük munkánkat; ezt követően 12 óra 15 perctől 13 óra 45 percig a kérdésekre, majd körülbelül 13 óra 45 perctől 14 óra 45 percig az azonnali kérdések és válaszok órájára kerül sor; végül a napirend utáni felszólalásokkal zárjuk be az Országgyűlés ülését.

Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Arató Gergely képviselő úr, Demokratikus Koalíció: „Háborúban kevesebb gyerek születik, az az ország pedig hadban áll  Gyurcsány Ferenc 7+1 pontja” címmel. Megadom a szót, képviselő úr.

ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Háborúk idején kevesebb gyerek születik, és úgy tűnik, ez az ország hadban áll, mert évről évre kevesebb a gyerek. Nem csoda, mert önök is hadban állnak. Hadban állnak Európával, hadban állnak szegény polgártársainkkal, hadban állnak a munkavállalókkal, hadban állnak a köztisztviselőkkel. Önök a haza ellen vívnak háborút, ennek a háborúnak a vesztesei pedig a gyerekek, a családok. Mi, az európai magyarok képviselői (Moraj a kormánypártok soraiban.) ezért hirdettük meg hétpontos programunkat, tervünket a magyar családok érdekében. Képzeljünk el egy átlagos magyar családot, mondjuk, Gábort és Zsuzsát (Dr. Rétvári Bence: Ferencet és Klárát.), akik egész nap dolgoznak azért, hogy megéljenek, és egyre kevesebbet ér a fizetésük; akiknek túlórát kell vállalni az önök törvényei miatt, és nem számíthatnak arra, hogy ezt kifizessék; akiknek a jövedelmük nagy részét elviszi az albérlet; akik magas rezsidíjakat fizetnek; akik nem számíthatnak arra, hogy ha gyerekük születik, akkor lesz gyerekorvos, aki ellátja; akik nem számíthatnak arra, hogy ha gyerekük születik, akkor lesz olyan szociális rendszer, amelyik segíti őket; akik nem számíthatnak arra, hogy ha gyerekük születik, akkor a gyerekük továbbtanulhat egy jó iskolában, és felsőoktatási végzettséget szerezhet. Hogyan vállaljanak gyereket? Hogyan vállaljanak gyereket erre a helyzetre? És ne legyen félreértés: ők, a Gáborok és Zsuzsák vannak többen, az átlagos helyzetű magyar családok, és nem azok, akiknek egy több millió forintos autó vagy egy sokmillió forintos ház megvásárlása a legnagyobb problémájuk. Ők vannak többen, és nem azok, akik bátran mernek vállalni egy tízmillió forintos hitelt.

Mi tehát azt mondjuk  és erről szól a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett hétpontos, családokat támadó… támogató akcióterv (Derültség és taps a kormány tagjai között.), ez arról szól, hogy hogyan kell az átlagos magyar családokon segíteni. (Németh Szilárd István: Hogyan kell beutaztatni a bevándorlókat!)

Először is: el kell törölni a rabszolgatörvényt, amit elfogadni sem lett volna szabad, és ami nem a magyar családok érdekeit szolgálja. Mert hogyan vállaljon egy magyar család gyereket akkor, ha egyébként állandóan túlórázásra kényszerítik?

Másodszor: meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, és lehetetlenné kell tenni azt, hogy gyerekes családokat tegyenek az utcára. Mert hogyan vállaljanak gyereket a családok, ha kirakhatják őket egy rossz hitel miatt, kirakhatják őket egy szívtelen főbérlő miatt?

Harmadszor: legalább 50 százalékkal kell emelni a családi pótlékot, mert ez az a juttatás, ami minden gyerekes családhoz eljut, és ami kifejezi azt, hogy minden egyes gyerek fontos ennek a hazának, ennek az országnak.

Negyedszer: el kell ismerni munkaviszonyként az ápolási díjat vagy az ápolási jogviszonyt, és legalább minimálbért kell juttatni, hogy számíthasson egy család arra, hogy a gyerekével vagy az idős szüleivel otthon tud maradni.

Ötödször: be kell tölteni az összes gyermek- és háziorvosi körzetet annak érdekében, hogy minden magyar család számíthasson arra, hogy egészségügyi ellátást kap, hogy elérhető számára az orvosi ellátás.

Hatodszor: oktatási reformra van szükség annak érdekében, hogy több gyerek szerezhessen középfokú érettségit, és utána pedig több gyerek mehessen a felsőoktatásba. Meg kell szüntetni azt a szabályt, amelyik a nyelvvizsga előírásával zárná ki a magyar diákokat a felsőoktatásból, és meg kell szüntetni azokat a lehetetlen tandíjakat, amelyeket önök bevezettek a felsőoktatásban.

Hetedszer pedig: biztosítani kell azt, hogy egyetlen magyar gyereknek se kelljen éheznie, és egyetlen magyar gyereknek se kelljen úgy felnőnie, hogy nincsen a család számára legalább a minimális fűtés, áram, víz biztosítva. Ezért be kell vezetni egy sávos közműrendszert és közműminimumot.

Tisztelt Ház! Így gondolkodnak az európai magyarok, ez egy hazafias családpolitika. Először ezeken az átlagos családokon kell segíteni, ezeken a Gáborokon és Zsuzsákon, azokon a családokon, akik naponta küszködnek azért, hogy megmaradjanak, hogy előre juthassanak, és akik nagyon szeretnének gyereket vállalni, de ehhez a minimális feltételeket, a jó oktatást, a szociális ellátást, a tisztességes béreket biztosítani kell számukra.

Ha valóban akarnak segíteni a magyar családokon, ha valóban szeretnék befejezni ezt a háborút a magyar családok ellen, akkor ezt a programot kell először támogatniuk. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudom, hogy a magyarországi Gáborok és Zsuzsák mennyire várták már Gyurcsány Ferenc pontjait, de azért van egy sejtésünk. Egyetlenegy dolognak azért örülünk, annak, hogy ezek szerint önök is fontos kérdésnek tekintik a családok ügyét, de ettől függetlenül Gyurcsány Ferencnek és pártjának elég vékony morális talapzata van ahhoz, hogy bárkit is számonkérjen ebben az ügyben. Mert, képviselő úr, nem önök törölték el már egyszer a gyermekek után járó adókedvezményt? De igen, önök. Nem a baloldali kormány csökkentette le egyszer a gyes időtartamát? De igen. Nem önök töröltek el egy jól működő otthonteremtési rendszert? De igen, önök. Nem önök tették tömegessé a devizahiteleket, hogy aztán százezrek kerüljenek adósságcsapdába? (Gréczy Zsolt: Ti vezettétek be!) És ezek után itt még felhozza a kilakoltatások ügyét?

Tisztelt Képviselő Úr! 2010-ben ebből a helyzetből kellett kijönnünk. Azóta már  és ezt ön is nagyon jól tudja  Magyarország dupla annyit költ családtámogatásokra. Egymillió családnak jár adókedvezmény, az otthonteremtési programot pedig több mint 90 ezer család igényelte. (Arató Gergely: És a többiekkel mi lesz?) Az új kormányzati döntések értelmében a fiatalok babaváró támogatást kapnak majd, és még nagyobb hitelelengedések lesznek gyermekek születése esetén, miközben a CSOK-hitelt használt lakás vásárlására is igénybe lehet majd venni; és akkor a falusi CSOK-ról még nem is beszéltem, amely szintén százezreknek nyújt majd segítséget. Erre az új családvédelmi akcióra mondta azt az ön mögött ülő Gréczy képviselő úr, hogy egy kisebbfajta katasztrófa  ön használta ezt a szót.

Most lehet azon vitatkozni, hogy ezek a lépések elegendőek-e. Szerintünk is több lépésre van még szükség. De ha azt mondja, hogy ez a kormány, ez a polgári kormány semmit sem tett, akkor ez a kijelentés csak az őszödi keretek között értelmezhető; egyszerűbben fogalmazva: egy ilyen kijelentés nem állja ki a valóság próbáját.

Csak hogy egy konkrét példát is felhozzak: a gyermekvállalási hajlandóság 20 százalékkal magasabb ma, mint 2010-ben volt. (Arató Gergely: Csak a gyerek kevesebb!) Alapos a gyanúnk arra, hogy az elmúlt évek intézkedéseit és a most bejelentett családvédelmi akcióterv pontjait is önök egy szálig eltörölnék, pontosan úgy, ahogy egyszer már megtették.

De nem csak a korábbi módon szántanák be a mostani családtámogatási rendszert; Gyurcsány Ferenc felesége egy európai szintű családi pótlékot javasol, tehát Brüsszelre bízná a döntés jogát ebben az ügyben. Olyanokra bízná, akik szerint nincs szükség több magyar gyermekre, mert Afrikában születik épp elég, a népesedési problémákat majd megoldja a migráció, és egyébként is jönnek majd a robotok. És mivel önök nagyon is támogatják a bevándorlást, többek között aláírást is gyűjtöttek a kvóták mellett, ebből az is következik, hogy az elképzelt gyurcsányi családpolitika fő kedvezményezettjei a bevándorlók lennének, Brüsszelben döntenének, de a cechet a magyar családok állnák. Na, ebből nem kérünk, és azt gondolom, hogy a magyarországi Gáborok és Zsuzsák sem kérnek ebből.

(11.10)

Engedje meg, hogy még egy dolgot felhozzak itt, ha már napirend előtt vagyunk. Halljuk, hogy március 15-én a Jégbüfénél randizik majd egymással a Gyurcsány-párt és a Jobbik. Ha megengedik, akkor pár, korábban megfogalmazott kijelentést idéznék fel a nagy politikai pásztorórájuk előtt: 1. nácikkal nincs közös haza; 2. Gyurcsánynál lejjebb csak a pokol van; 3. a jobbikosok a halál képviselői az élet helyett.

Nácik, pokol, halál (Gréczy Zsolt: Ne aggódjatok már ennyire! Rettegtek!), nácik, pokol, halál; kapaszkodjanak erősen a szelfibotjaikba (Gréczy Zsolt közbeszól.), ezeket önök mondták korábban egymásról, most meg együtt töltik március 15-ét (Szilágyi György közbeszól.), így jön létre két elvtelen politikai brigád horrorkoalíciója. (Szilágyi György közbeszól.  Az elnök csenget.) Mi a magunk részéről törvénytisztelő magatartásban (Gréczy Zsolt közbeszól.) és méltóságban gazdag közös ünneplést kívánunk önöknek! Nyugodtan megkérhetik majd Karácsony Gergelyt, hogy most is hozzon Unicumot, mert szükség lesz rá, hogy ezt az egészet elviseljék. Jó ünneplést kívánunk! (Gréczy Zsolt közbeszól.) Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai