Készült: 2020.04.01.04:19:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Schanda Tamás János
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:11

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a határozott és eredményes fogyasztóvédelmi fellépéssel is jelzi, hogy az emberek oldalán áll. Célunk, hogy a családok csakis biztonságos, a szigorú hazai és nemzetközi minőségi feltételeknek megfelelő termékekkel találkozzanak a kiskereskedelmi forgalomban, ezért a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrzi a Magyarországon árusított termékeket és a kereskedelmi egységeket is egyaránt. Az ellenőrzések a biztonságot szolgálják. Ez egyrészt a vásárlók anyagi biztonságát jelenti, másrészt pedig a termékbiztonságot. Folyamatosan ott vagyunk a leglátogatottabb üzletekben, az áruházláncokban, ajándékboltokban, vásárokban. A fogyasztóvédelem ellenőrzi a webáruházakat és az applikációkat is azért, hogy megvédjük a fogyasztókat a károktól, illetve az egyéb kellemetlenségektől. A vizsgálatok kiterjednek arra, hogy megtévesztike a fogyasztókat vásárlásaik során, és hogy megfelelőe az ártájékoztatás. Az év végi karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel a kormány kiemelt célja a családok védelme, a nyugodt ünnepi készülődés feltételeinek a megteremtése.Tisztelt Képviselő Úr! Az ellenőrzések, próbavásárlások november közepétől az év végéig folyamatosak a karácsonyi vásárokban, az üzletekben és a webáruházakban is. A karácsonyi időszak alatt eddig 835 üzletet ellenőrzött a Fogyasztóvédelmi Hatóság, és 830 próbavásárlást folytatott le. Ezek közel harmadában talált kisebb-nagyobb jogsértéseket. Országosan eddig 8 millió forint bírságot szabtak ki a kollégáink. Fontos kiemelni, hogy az online kereskedelem egyre népszerűbb a vásárlók körében, ezért a karácsonyi ellenőrzésekbe ezek is beletartoznak. Az elmúlt években több mint 2300 webáruház ellenőrzése történt meg, közel ezer próbavásárlással egybekötve. A webáruházak ismételt jogsértései a korábbi évek átlagos 54 százalékáról az elmúlt években  többek között a hatósági fellépésnek köszönhetően  17 százalékra csökkentek. Az online vásárlások előtti tudatos vásárlói döntést segíti a jogsertowebaruhazak.kormany.hu adatbázis is, amely már több mint 650, jogsértést elkövető webáruház adatait tartalmazza. Ezek 78 százaléka teljesítette a határozatban foglaltakat, tehát már megfelelően működnek.

Tisztelt Képviselő Úr! A karácsony közeledtével kiemelt figyelmet szentelünk az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető termékek kiszűrésének. Folyton visszatérő veszélyforrás a fényfüzérek, világító dekorációk minősége. Ezek biztonságosságát is vizsgálja a fogyasztóvédelem. A termékeket az ITM műszaki laboratóriuma vizsgálja be. A hatóság a kereskedelmi forgalomban megtalálható veszélyes termékeket leveteti a polcokról, vagy visszahívja azokat a fogyasztóktól. Eddig 150 ezer veszélyes karácsonyi dekoráció forgalmazását tiltotta meg a hatóság. A megvizsgált 64-féle díszvilágítási termék közül mindössze 8 nyolc típus bizonyult biztonságosnak. Az áramütés kockázatát hordozó tűzveszélyes gyártmányokat levetették a boltok polcairól, visszahívták a vásárlóktól, vagy már a vámhatáron megállították és megsemmisítették. A vámhatárokon történő fellépéssel ugyanis nemcsak a magyar, hanem az uniós fogyasztókat is megvédjük.

A fogyasztovedelem.kormany.hu oldalon megtalálható a vizsgált termékek listája és a kockázatok típusa is. Tisztelt Képviselő Úr! Kérem válaszom szíves elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai