Készült: 2020.04.08.09:04:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 78. felszólalás
Felszólaló Földi László (KDNP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:03

Felszólalások:  <<  78  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány nap múlva itt a karácsony. Az ünnepek előtti utolsó hétvégén várható hatalmas roham az áruházakban, a boltokban. Érdemes ezért szót szólni arról, mire figyeljenek fokozottabban a fogyasztók. Ebben az időszakban a fogyasztóvédelemre is nagyobb feladat hárul, hiszen a különféle lehetséges fogyasztóvédelmi problémák minimalizálása, illetve azok megelőzése, kiszűrése a fogyasztóvédelem kötelezettsége. A november közepén kezdődött és december végéig tartó karácsonyi ellenőrzések a fogyasztók anyagi és termékbiztonságát egyaránt érintik. A leggyakoribb árucikkek a karácsonyi fényfüzérek és egyéb világító dekorációs eszközök, amiket már az ünnepeket megelőző időszakban is használnak a vásárlók kinti és beltéri díszítésként egyaránt. Ezeket minden évben fokozottan ellenőrzi a Fogyasztóvédelmi Hatóság annak érdekében, hogy a biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékek kikerüljenek a forgalomból. A fényfüzérek termékbiztonságát az üzletekben és  a vámosokkal együttműködve  a határokon is ellenőrzik. Karácsony környékén az internetes vásárlást is kiemelten figyeli a hatóság. Erre szükség is van, mivel a 2014-es 273 milliárd forintról 2018-ra 669 milliárd forintra bővült a webáruházak belföldi nettó forgalma. Az online kereskedelemnél egyebek közt vizsgálják azt is, hogy a webáruház megfelelő tájékoztatást adotte a fogyasztónak a szállítási határidőről és a jogi következmények nélküli elállási határidőről.

Tisztelt Miniszter Úr! A fogyasztóvédelem nemcsak a magyar családok részére nyújt segítséget, hanem a karácsonyi vásárokat jelentős számban felkereső külföldi vendégnek is biztonságot nyújt, hozzájárulva ezzel az országimázs növeléséhez. A Fogyasztóvédelmi Hatóság a karácsonyt megelőző időszakban fokozottabban ellenőrzi a vásárokat, üzleteket és az ajándékboltokat is. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során egyebek közt vizsgálják a megfelelő ártájékoztatást, az eladók hiteles mérőeszközöket használtak-e, illetve a vásárló kapotte blokkot a vásárláskor. Természetesen maga az ellenőrzés nem elég, az esetleges jogsértéseket, szabálytalanságokat  figyelemfelhívásként  a fogyasztókkal is tudatni kell.

Éppen ezért kérdezem tisztelt államtitkár urat: hogyan értékeli az eddigi fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket? Milyen tendenciát tapasztaltak a fogyasztókat érintő jogsértések tekintetében? Milyen intézkedéseket foganatosítottak a hatóságok a fogyasztók védelme érdekében? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  78  >>    Ülésnap adatai