Készült: 2020.04.08.10:31:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 72. felszólalás
Felszólaló Magyar Zoltán (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:10

Felszólalások:  <<  72  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. 2015-16 során mintegy 200 ezer hektár, nemzeti tulajdonban lévő termőföldet értékesített a magyar állam. Ezzel a lépéssel jelentősen csökkentették az amúgy is alaposan megapadt nemzeti vagyont. Mi ezt a lépést már akkor rendkívül károsnak ítéltük meg, és nemcsak azért, mert totálisan szembement azzal, amit hatalomra kerülésük előtt ígértek, és nemcsak azért, mert ezzel az állam kezéből elvettek egy nagyon fontos szabályzó eszközt, ahol a vidéki életet pozitív értelemben befolyásoló tényezőket tudtak volna az aktuális kormányok elindítani, olyan programokat, melyek a vidéken maradást segíthették volna elő, és nemcsak azért, mert félelmeinknek megfelelően szó nem volt arról, hogy végeredményben majd családi gazdálkodók vagy éppen pályakezdő fiatalok fogják ezeket a termőföldeket megkapni, hanem bizony a legzsírosabb, legnagyobb falatokat az önök által, önökön keresztül megismert „narancsbárók” szerezték meg. Itt érdemes megemlíteni, hogy a legnagyobb területeket a mai napig egyébként Csányi és Mészáros birodalma bérli. Ők kapták tehát a legzsírosabb falatokat, amelyek még állami tulajdonban vannak, de ők bérelhették tovább. Ezt a kevés 150 ezer hektárt, amit meghagytak, tehát javarészt ilyen bárók bérlik. Egyébként, ami abszurd, a piaci ár feléért, harmadáért bérelhetik ezeket a területeket, ami, hogy érzékeljük, azt jelenti, hogy bizony egy jobb minőségű föld esetében ma már 70-100 ezer forintot elkérnek hektáronként évente bérleti díjként, és ők bizony ennek csak a felét, harmadát teljesítik.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy 50 éves bérleti szerződések is benn vannak még a rendszerben, melyeket  tudom, hogy azzal fog védekezni, hogy  nem önök kötöttek, hanem elődeik, ez igaz, de csak azokat nézték át, és azokat bírálták felül ezek közül, melyek nem az önök szűk elitjéhez tartoznak.

Tehát a probléma itt az, miniszter úr, hogy 5-8 milliárd forinttal adósítják meg évente a mi becslésünk szerint a magyar államot azzal, hogy ezen oligarchák ilyen kedvezményes áron bérelhetik tovább az állami földet, és bizony ez vastagon kimeríti véleményünk szerint a hűtlen kezelést. Így adódnak a kérdések, miniszter úr, hogy miért támogatják önök ezt a folyamatot a továbbiakban. Vagy adódik az a kérdés is, hogy az a 300 milliárd forint, ami a privatizációból folyt be, és amit egyébként a saját maguk által meghozott sarkalatos törvény szerint is kizárólag termőföldvásárlásra fordíthattak volna, vagy továbbmegyek, még az Alkotmánybíróság is ezt állítja, azt miért nem erre a célra költötték. Önök kiszivattyúzták a vidéki gazdaságból gyakorlatilag ezt a 300 milliárd forintot. Az állam miért a legtehetősebbeket támogatja egy ilyen kedvezményes bérleti díjjal, és a tisztességes szereplőknek miért okoz ezzel behozhatatlan versenyhátrányt, miniszter úr? Ez egész egyszerűen vállalhatatlan, várom ezzel kapcsolatos érdemi válaszát, és remélem, hogy a szimbolikus magyar gazda a karácsonyfa alá egy olyan választ tud mondani, amit el is lehet fogadni. (Taps a Jobbik soraiból.)

Felszólalások:  <<  72  >>    Ülésnap adatai