Készült: 2020.04.08.14:56:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:06

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Viszonylag egyszerű is lehetne a helyzetem, mert egy mondattal is tudnék válaszolni: nem igazak azok a rémhírek, amelyeket ellenzéki képviselők terjesztettek az elmúlt időszakban. Sajnos, azt láthattuk körülbelül másféle éve, hogy baloldali képviselők, Szél Bernadett, Arató Gergely és sok mindenki más szinte sportot űzött abból, hogy minden hónapban valamivel előrukkoljon a nyilvánosság előtt, és amúgy is nehéz sorsú gyermekek életét tegye így még bizonytalanabbá a puszta hírveréssel, tegye az ott dolgozó emberek egzisztenciáját bizonytalanabbá. Nekik politikailag volt fontos ez az ügy, azért, hogy mondjuk, a 168 Óra címlapjára kerüljenek azzal, hogy „Átgázolnak a gyermekeken is”, ilyen és hasonló mondatokkal, de ezekkel a rémhírekkel ők igazából csak fel akartak tűnni. Olyan politikusokról van szó, akik adott esetben a politika perifériájára kerültek, és valahogy, hogy még a nyilvánosság foglalkozzon velük, valami bombasztikusat akartak mondani. Éppen ezért szinte visszaszámlálót indítottak, hogy idén tavasszal, áprilisban vagy májusban be fog zárni az intézmény, a helyszínre mentek, ott is sajtótájékoztatót tartottak, videókat csináltak, különböző sajtóeseményeket szerveztek, és mindent kitaláltak, amivel egy-egy zengzetes címet tudtak az ellenzéki médiában a saját újabb és újabb, kicsit már-már kényszeres szereplésüknek adni. Volt, amikor azt mondták, hogy itt valamilyen kastélyeladási ügyletről van szó, másszor azt mondták, hogy majd Putyinnak itt lesz a vendégháza, ha majd Fóton akar megszállni. Mindent bevetettek, márciusban is azt mondták, hogy már három hónap sincs hátra, és bezár a fóti intézmény. Bárki, aki arra megy, vagy bárki, aki tájékozódik a fóti intézményről, láthatja, hogy minden, az elsőtől az utolsó mondatig, amit ellenzéki képviselők a fóti intézménnyel kapcsolatban mondtak, az valótlan, hiszen az intézmény működik, a gyermekeket ott ugyanúgy ellátják, ugyanúgy mindenkinek a jogviszonya, a gondozók jogviszonya él, és folytatják azt a munkát, amit korábban is tettek.

Az természetes, hogy mindemellett van egy olyan folyamat, amelyet képviselő asszony is említett, hogy a gyermekeknek annál jobb, minél inkább családban tudnak felnőni, s akiknek ez nem adatik meg, vagy akinek olyan az egészségi állapota, hogy ez nehezebben menne, és nevelőszülőkhöz sem tud kerülni, hiszen a Befogadlak-kampány pont erről szólt, hogy minél többen nevelőszülőkhöz tudjanak kerülni, azok pedig minél családiasabb körülmények között, minél korszerűbb körülmények között tudjanak felnőni.

(16.20)

Erre számtalan hazai finanszírozású és uniós finanszírozású projekt van folyamatban, sok száz millió forint értékben jelen pillanatban is, amivel ezeknek a gyerekeknek az életét szeretnénk javítani. 23 ezer gyermek sorsáról van szó, ők vannak a hazai gyermekvédelmi szakellátásban. Ebből a 23 ezer gyermekből körülbelül 50-70 gyermek van Fóton, ők azok, akik ott most is ellátást kapnak.

De természetesen bevetettek mindent az ellenzéki képviselők, a Helsinki Bizottsággal is különböző nyilatkozatokat adattak ki, vagy eljárásokat indítottak. Sőt, még azt is elmondták, hogy tíz évre titkosítva lettek a dokumentumok, amelyek a fóti, ottani gyermekközponttal kapcsolatosak. Semmifajta titkosítás nem történt, hanem minden közigazgatási döntés-előkészítő iratra vonatkozik egy bizonyos szabály, amely az államigazgatás általános szabályai között található, ez vonatkozik erre is, de ezt az általános szabályt jónak találták arra, hogy ha bombasztikusabban előadják, akkor bizony ezzel talán még egyszer a címlapokra tudnak kerülni, hogy titkosak bármiféle fontos dokumentumok vagy bezárásról szóló dokumentumok Fót kapcsán. Ezek természetesen nem léteznek, így nem is lehetnek titkosak.

Nos, tehát arra kérhetjük meg így karácsony előtt is azokat a képviselőtársainkat, akik nehéz sorsú gyermekekkel kapcsolatos rémhírekkel akarnak feltűnni a médiában, hogy ne tegyék ezt. Ha már a 2019. év arról szólt, hogy hónapról hónapra újabb és újabb álhíreket találtak ki, 2020-ban fejezzék be ezt a nagyon káros tevékenységüket! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai