Készült: 2020.04.02.03:07:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 60. felszólalás
Felszólaló Tordai Bence (Párbeszéd)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:06

Felszólalások:  <<  60  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Múlt szerdán a kormánypárti, kicsit hibás szavazógép megszavazta a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Ez a törvény azt eredményezi, hogy rengeteg ember elesik az ingyenes egészségügyi ellátástól. (Németh Szilárd István: Hazudsz!  Balla György: Nem igaz!) Ez emberek sokaságának romló egészségi állapotát vagy idő előtti halálát okozhatja. Ezért vittünk tegnap a Párbeszéd aktivistáival egy koporsót Áder János hivatalához (Közbeszólások a kormánypártok soraiban: Szégyen!  Szégyelld magad!), arra kérve a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá ezt a törvényt. (Közbeszólások a kormánypártok soraiban.  Az elnök csenget.) Ezt nemcsak az összes ellenzéki párt kéri így egységesen, hanem a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is a járulékfizetők nevében.

Múltkor arról beszéltünk itt egy kérdés kapcsán, hogy legalább 110 ezer olyan álláskereső van, akiket, bár regisztrált álláskeresők, súlyosan érinthet a törvény, hiszen nem jár nekik már semmilyen ellátás, és így önmaguknak kell befizetniük az egészségügyi járulékot.

Összességében közel egymillió olyan ember van, aki ilyen vagy olyan okokból nem lenne jogosult a törvény szerint a mai napon az egészségügyi ellátás igénybevételére. 300 ezren maguknak fizetik ezt az ellátást, de 500 ezren már most piros lámpásak, mert valamilyen okból elmaradtak a befizetéssel, és van 400 ezer olyan polgártársunk, aki soha nem vehette igénybe eddig az egészségügyi ellátást, sőt 50 ezer olyan ember, aki azért nem jogosult, mert nincs állandó lakcíme, és itt nemcsak hajléktalanokat, hanem albérletben élőket is kell érteni, akiket a tulajdonos nem hagy bejelentkezni. Mindegy is, hogy hány embert érint, hogy néhány tízezret, százezret vagy több mint egymilliót, nem akarok számháborúba belemenni, ha egy emberélet elvész emiatt, már az is sok.

Hiába mondja azt a kormány, hogy a sürgősségi ellátás hozzáférhető marad, ha a tb-ből kirekesztettek csak ott léphetnek be a rendszerbe, akkor az összeomlás határán álló rendszer össze is fog omlani, és ez további emberéletekbe kerül majd. Ahogy az is emberéletekbe kerül, ha a nem sürgős, de szükséges beavatkozást nem tudják elvégeztetni, csak nem azonnal halnak meg, hanem lassan, vagy tartós egészségromlást szenvednek el. S ha már a kormány az embereket csak emberi erőforrásnak tekinti  ahogy ez a minisztérium nevéből is kiderül , akkor legalább az emberi erőforrás minőségére tekintettel lehetnének.

A Magyar Orvosi Kamara is arra figyelmeztet, hogy nagy számban veszíthetik el a jogosultságukat az emberek. Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet. Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja. Ezt aránytalan következménynek tartjuk egy alig több mint 23 ezer forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt.

Az a kérdés, hogy az orvosokat esküszegésre vagy törvényszegésre akarják kötelezni; az a kérdés, hogy önöknek tényleg csak 23 ezer forintot ér egy magyar ember élete? (Taps a Párbeszéd, az LMP és az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  60  >>    Ülésnap adatai