Készült: 2020.04.05.19:29:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap, 44. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:41

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is visszautasítom azt a megállapítását, hogy 2015-19 között a hivatásos állomány béremelése elmaradt. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy 2015. július 1. és 2019. január 1. között több ütemben átlagosan 50 százalékos illetményemelés valósult meg. 2015. július 1jétől 30 százalékos átlagos illetményemelés, és azt követően minden évben 5-5 százalékos illetményemelés valósult meg. Szeretném mindjárt mondani, a kormánynak az a célja, hogy a rendvédelmi életpályaprogramot folytassa. Bízunk abban  hogy az első kérdésére válaszoljak, amikor azt kérdezi, hogy mikor valósul meg , reméljük, hogy még ebben az évben döntés születik az illetményemelés mértékéről.

Most abba is hagyhatnám a választ, de szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az első Orbán-kormány idején, 1998-ban, amikor az illetménybeállás nem volt teljes, a kormány döntése alapján százszázalékos beállás született, és ez 40 százalékos bérfejlesztést jelentett. Majd 2001. július 1-jétől, amikor is a parlament elfogadta a köztisztviselői életpályatörvényt, annak a hatályát kiterjesztette 2002. január 1-jétől a rendvédelmi hivatásos állományra is, és ez közel 30 százalékos illetményemelést jelentett. Amikor a második Orbán-kormány megalakult  amikor egyébként önök nagy elánnal támadták és nem támogatták a rendőrséget; emlékezzünk vissza azokra az időkre, amikor nem szavazták meg a rendőrség megerősítéséről szóló törvényeket és a rendőri fizetésemeléshez szükséges forrásokat , akkor pedig 2010-14 között a tiszthelyettesi és a zászlósi állomány összesen havi 24 ezer forintos úgynevezett kiegészítő juttatást kapott. Erre is szeretném felhívni a figyelmet. Ezt követte 2015. július 1-jétől az új szolgálati törvény, amely 2019-ig átlagosan 50 százalékos illetményemelést valósított meg.

A hivatásosok áldozatvállalása, bátorsága, a rend iránti szilárd elkötelezettsége biztosítja a magyar emberek nyugalmát, a közrendet, a közbiztonságot. Szeretném hangsúlyozni, a Belügyminisztérium vezetésének az a célja, hogy minden támogatást megadjon a szakmai munkához, és ennek a feltételeit meg fogjuk teremteni. Bízom abban, hogy önök is támogatják azokat a javaslatokat, amelyek ennek a forrásoldalát teremtik meg.

Azt is szeretném elmondani, hogy a Belügyminisztérium elkészítette a hivatásos állomány anyagi megbecsülésére vonatkozó javaslatait, s Magyarország 2020. évi költségvetésében az összeg elkülönítésre került. A felhasználás mértéke, mikéntje az ország gazdasági teljesítőképességének függvénye, amelynek az előkészítése folyamatban van. A Belügyminisztérium a rendvédelmi állománytól kapott visszajelzéseket folyamatosan nyomon követi, együttműködik a Magyar Rendvédelmi Karral annak érdekében, hogy a hivatásosok anyagi elismerését tovább javítsa.

Csak ismételni tudom a kormányinfón a tárgyban elmondottakat, amelyeket Gulyás Gergely miniszter úr mondott el: „Reméljük, még ebben az évben születik döntés az illetményemelésekről.” Bízom benne, hogy önök is tudják ezt támogatni. Köszönöm, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai