Készült: 2021.01.19.05:33:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  199-206. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:41


Felszólalások:   191-198   199-206   207-217      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Arra kérem képviselőtársaimat, tegyék lehetővé, hogy Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszony nyugodtan el tudja mondani az azonnali kérdését. Tisztelt Ház! Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszony, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Hogyan tovább?” címmel. Tisztelt Képviselő Asszony! Mint azt már tapasztalta, miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki, tőle fogja kapni a választ. Parancsoljon, öné a szó.

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának augusztus végi nyilatkozata alapján bizonyos, hogy Magyarországon a vírus második hulláma a külföldről behurcolt fertőzések miatt indult el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata alapján az is megállapítható, hogy egy fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja tovább a fertőzést. Akkor megpróbáljuk megint, amit az imént elkezdtem, államtitkár úr. Önök folyamatosan azzal vádolják az ellenzéki oldalt, hogy mi csak annak drukkolunk, hogy ne tudjon a kormány védekezni, minden eszközt bevetettünk annak érdekében, hogy ez ne működjön. Államtitkár úr, 20 ezer ember fog 24-én, csütörtökön a Puskás Arénába bemenni, kísérleti jelleggel.

Azért kísérleti jelleggel, mert ezt maga az UEFA is elismerte. Már mindenki nyilatkozik, a bajor miniszterelnöktől kezdve a csapat edzőjéig, hogy nem értik, miért engedi ezt Magyarország, mert a legnagyobb veszélynek teszik ki nemcsak a szurkolókat, a játékosokat, hanem Budapest lakosságát vagy akár Magyarország lakosságát is. A bajor miniszterelnök bejelentette, hogy nagyon szigorú szankciókkal fognak élni a szurkolókkal szemben, akik vissza fognak térni Németországba.

Államtitkár úr, állandóan hivatkoznak arra, hogy önök ismerik a magyar nép véleményét. Tudjae, államtitkár úr, hogy miről beszélnek az emberek a fodrászatban, a piacon, a boltban? Hogy miért nem tesznek szigorúbb intézkedéseket ma Magyarországon, pedig rekordot dönt mindennap az esetek száma, és nő a halálozások száma. Azért, mert Orbán Viktornak fontos a csütörtöki meccs. Arról beszélnek otthon, vidéken, a városokban, hogy semmi mást nem vár Orbán Viktor és kormánya, csak azt, hogy ez a meccs megrendezésre kerüljön. És jövő héten majd jönnek a szigorítások, csak, kedves képviselő asszony, ezt a meccset Magyarországon mindenféleképpen meg kell rendezni, mert Orbán Viktornak fontosabb a meccs, mint a magyar emberek védelme.

Szeretném megtudni, államtitkár úr, hogy kaptake engedélyt Müller Cecíliától a meccs megrendezésére, vagy sem.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Rétvári Bence államtitkár úrnak adok szót a válaszadásra. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Két kérdés után ön harmadszor is ugyanazt kérdezi, tisztelt képviselő asszony. Ugyanakkor az emberek véleményének fontossága szerintem rendkívül lényeges. Ha ön úgy gondolja, hogy egy kormányzatnak azt az utat kell követni, amit az emberek mondanak  ön azt mondta, amit hall a fodrásznál meg a boltban , akkor itt a parlamentben miért tépte szét mégis a nemzeti konzultációs ívet, amikor a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció volt? Azoknak az embereknek nem volt fontos a véleménye az ön számára, akik visszaküldték azt a nemzeti konzultációt? Az széttéphető itt a parlamentben, az lényegtelen? Akkor miért biztatta a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos nemzeti konzultáció során arra a baloldal követőit, támogatóit, hogy ne küldjék vissza, biztos, ami biztos, önöknek adják le, semmisítsék meg? Vagy egyes aktivistáik akár még ki is lopkodták a postaládákból a nemzeti konzultációs íveket. Most fontos az emberek véleménye vagy nem fontos? A mi számunkra egyértelműen fontos. Kiszámítható körülményeket kell teremteni, és a lehető legmagasabb szintű biztonsági körülményeket ahhoz, hogy minden helyzetben, bármilyen kulturális és sporteseményen, a boltban, az ügyfélszolgálaton, a kórházban, a szociális intézményben, mindenhol máshol, szórakozóhelyeken megteremtsük az emberek számára az egészség megőrzésének a feltételeit. Ezt tettük, és ehhez indítottuk el a nemzeti konzultációt. Az emberek azt mondták, hogy a vírussal szemben valóban védekezni kell, de Magyarországnak működnie kell. Ezért egy olyan szabályozási rendszer lépett életbe, pontosan a mai naptól, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy védekezzünk, elsősorban a kórházakban, az idősek érdekében, a krónikus betegek érdekében, de ugyanakkor a munkahelyeken a munka tovább tudjon folyni, senki se érezze veszélyben az állását, az iskolákban a tanítás, nyilván kicsit másként, mint máskor, bejövetelkor testhőmérséklet-méréssel, a folyosókon kevesebb találkozással, a tanórán kívüli foglalkozások átszervezésével vagy eltörlésével, későbbre halasztásával, de ott is tovább folyjon az élet. Mi pontosan ezért indítottuk a nemzeti konzultációt. Pontosan ezért lényeges, és pontosan ezért lett volna fontos, hogy ebben önök is részt vegyenek, és ne próbálják meg ellehetetleníteni. Az emberek milliószámra küldték vissza az íveket, amivel az önök hozzáállásáról is elmondták a véleményüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(18.30)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválaszra képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon!

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Államtitkár úr, én feltettem egy egyszerű kérdést: kapott Müller Cecíliától engedélyt ez a meccs, vagy nem? Harmadjára sem válaszolt rá államtitkár úr. Amúgy a konzultációban én nem olvastam ezt a kérdést, hogy a Szuperkupa-döntőt kísérleti jelleggel, úgy, hogy a magyar embereket kísérleti nyúlnak használják, engednéke a magyar emberek, hogy megrendezésre kerüljön a járvány kellős közepén, vagy sem. Lehet, hogy meglepődne államtitkár úr, hogy még az önök szavazói is azt írnák, hogy nem, tisztelt államtitkár úr. És tudjae, tisztelt államtitkár úr, tényleg arról beszélnek mindenhol az emberek, hogy csak azért nem vonják vissza, mert Orbán Viktornak ez a mániája, hogy ha már egyszer bevállaltuk, akkor csináljuk meg, tök mindegy, hogy mi lesz a következménye.Államtitkár úr, egy mondat: aki emberen orvostudományi kutatást engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően végez, bűntett miatt 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. De ettől van súlyosabb, államtitkár úr, az engedélyen kívül: hogyha ott ki fog törni a járvány, ki vállalja a felelősséget azért, hogy ott a járvány kitört, és netalántán halálesetek is előfordulhatnak?

Államtitkár úr, ha önöknek fontos a magyar emberek egészsége, állítsák le, van még néhány nap, nem éri meg, higgye el. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki sorokból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Egyperces viszonválasz illeti meg államtitkár urat is. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Minden rendezvényre, minden eseményre vonatkoznak ugyanazok a szigorú jogszabályok Magyarországon. Erre az eseményre még speciálisabb, még szigorúbb jogszabályi előírások vonatkoznak, pontosan azért, hogy a vírus terjedésének a kockázatát minden esetben a minimumra szállítsuk le. Iskolai oktatásra is vannak speciális szabályok, mától a szórakozóhelyekre is speciális szabályok vonatkoznak, és minden más esetben is, ahol a vírus terjedhet, speciális szabályok vannak érvényben.Úgy látom, hogy a hétvégi digitális MSZP-kongresszus nem múlt el nyomtalanul önnél sem, és ezt a fajta csalódottságát itt a parlamentben éli ki, tisztelt képviselő asszony. De én azt kérem, hogy leginkább ne arra biztassák az embereket, mint amit tavasszal tettek például az érettségi kapcsán, sőt az önök egyik szatellitszervezete egész polgári engedetlenséget is hirdetett, ne azt tegyék, mint akkor, amikor azt mondták, hogy ne legyen érettségi, ne szerezhessék meg a középiskolai végzettségüket a diákok, hanem igyekezzenek önök is ezekhez a kérdésekhez felelősen állni. Mindenki számára fontos a jogszabályok betartása, amelyek mindenki számára ismertek. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   191-198   199-206   207-217      Ülésnap adatai