Készült: 2021.01.19.06:19:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  191-198. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:43


Felszólalások:   183-190   191-198   199-206      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Balczó Zoltán képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházi ügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek: „Miért beszéli le a Miniszterelnök-helyettes Úr a szabad választás lehetőségéről az erdélyi magyarokat?” Tisztelt képviselő úr, a miniszterelnök-helyettes úr távolléte miatt válaszadásra Potápi Árpád János államtitkár urat jogosította fel, így a kérdésére a választ ő fogja megadni. Parancsoljon, öné a szó.

BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Elfogadom. (Nacsa Lőrinc: Nem kell!) Tisztelt Államtitkár Úr! Szeptember 27-én, vasárnap önkormányzati választások lesznek Romániában. Ennek kapcsán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy videoüzenetet küldött, amelyben kifejezi azt az egyértelmű álláspontját, hogy csak az RMDSZ az egyetlen olyan politikai szervezet, amely képes a magyar érdek védelmére. A felmerülő kérdés: önök szerint a Magyar Polgári Párt, tiszteletbeli elnöke Kövér László, az Erdélyi Magyar Néppárt, védnöke Tőkés László, alkalmatlan a romániai magyarság képviseletére? A tömbmagyar területen, ahol a magyar győzelem biztos, ott sem lehet verseny az RMDSZ és az említett politikai pártok és független jelöltek között, akkor sem, ha ők előzőleg kiválóan teljesítettek? Ahol indokolt csak egy magyar párt vagy jelölt indulása, automatikus, hogy minden egyeztetés nélkül csak az RMDSZ lehet az?Tőkés László hozzám is eljuttatott nyilatkozatában megrökönyödését fejezte ki Semjén Zsolt közvetlen beavatkozása miatt, amellyel esélytelennek és elvetendőnek minősíti a nem RMDSZ-es magyar jelölteket, és a következőt mondja, pontosan idézem: „A Sapientia online évnyitója alkalmából elhangzott beszédében Potápi államtitkár pedig már egészen a régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásáig megy el, amikor kijelenti: ’Egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani.’”

Nem kívánok eltántorítani senkit az RMDSZ-re való szavazástól, de ezt a durva magyar kormányzati beavatkozást elutasítom. Ezt Tőkés László úgy fogalmazta meg: „Hiszem azt, hogy a romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van.” Miért propagálják az ezzel ellentétes álláspontot (Az elnök csenget.), miért veszik el a lehetőséget? Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra megadom a szót Potápi Árpád János államtitkár úrnak. Parancsoljon!

(18.20)

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdés pontosan úgy hangzott, hogy miért beszéli le a miniszterelnök-helyettes úr a szabad választás lehetőségéről az erdélyi magyarokat. Ilyenről természetesen szó sincs. Az erdélyi magyarok, akik román állampolgárok is vagy csak román állampolgárok, részt vehetnek a hétvégi, szeptember 27-ei önkormányzati választáson, és természetesen mindenkire saját magára van bízva, hogy kire szavaz, kit választ meg a helyhatóságokba.

Mi arra hívtuk fel a figyelmet, hogy szerintünk akkor választanak jól az erdélyi magyarok, ha az RMDSZ-re szavaznak. Az elmúlt választásokon  ha megnézzük csak az önkormányzati választásokat  az eredmények önmagukért beszélnek. 2016-ban 195 polgármestert választottak meg az RMDSZ színeiből, 9 polgármestert pedig az MPP és az EMNP adott összesen. Ahol tanácselnöki, tehát magyarra lefordítva közgyűlési elnöki széket adtunk, ott az öt megyében mind az ötöt az RMDSZ adta.

Mi azt gondoljuk, ha ebben a helyzetben, főleg kiélezett helyzeteknél, mint Szatmárban vagy Biharban a magyar esélyesebb jelöltre, amit az RMDSZ jelent, ráindítanak egy magyar jelöltet, azáltal a magyarságnak az esélyeit csökkentik, illetve a magyarság ellen való lépést tesznek meg. Én azt gondolom, hogy esélytelen helyzetben semmi értelme ráindítani más jelöltet az RMDSZ jelöltjeire. Mi csupán ezt mondtuk, a számok ezt bizonyítják. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Balczó Zoltán képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Államtitkár úr, nincs időm, de tudnám mondani, hogy hol vannak független, MPP-s és EMNP-s tanácsnokok és jelöltek. Ön azt mondja, ha van egy erősebb párt, a többi tűnjön el. Világos, hogy ön ott is ezt mondja a megegyezés szükségessége helyett, ahol tömbmagyar terület van, ahol mindenképpen magyar képviselőt választanak meg. Ez beleillik az önök elmúlt időszakban mutatott versenyellenes politikájába. Közbeszerzések? Csak menjenek a NER-oligarchák irányába. Sajtó? Legyen KESMA. Index? Vegyük el a lehetőséget. És az idén átléptek egy határt, mert Borsodban azt akarták, hogy ne indulhasson jobbikos jelölt. Ezt hamiskás mosollyal, büszkén mondta Orbán Viktor. De elindult, mert jobbikos, és támogatja a többi párt. És most továbblépnek, és az erdélyi magyarokat arra inspirálják, hogy ne válasszanak, csak az önök által megnevezett pártra szavazzanak. Azt hiszem, hogy Tőkés László idézete azért volt jó, hogy nem értelmezem félre az önök beavatkozását. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Potápi Árpád államtitkár urat.

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Bár magyar-történelem szakos tanár vagyok, és egész délután a borsodi választásokról volt szó, de csak hogy helyben legyünk, Zemplénben lesz ez a választás, mielőtt másfelé indulnak el a szavazópolgárok. De rátérve a kérdésre: mi valóban úgy látjuk  s akkor csak két területet mondok , hogy Biharban és Szatmárban az RMDSZ jelöltjeire ráindítani egy magyar jelöltet más pártból, ez nemzetárulás. Ezt nem lehet másképp megfogalmazni. Itt nincs szó sem NER-ről, sem másról, egyszerűen: aki veszélyezteti ezeknek az elnökjelölteknek az eredményességét a hétvégi választásokon, az nemzetárulást követ el. (Taps a kormánypártok soraiban.  Balczó Zoltán: És ki az áruló? Tőkés László?)
Felszólalások:   183-190   191-198   199-206      Ülésnap adatai