Készült: 2021.01.19.07:31:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  183-190. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:14


Felszólalások:   175-182   183-190   191-198      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Nacsa Lőrinc képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Elegendő lélegeztetőgép álle rendelkezésre a kórházakban, avagy mi a helyzet az álhírekkel?” címmel. Tisztelt képviselő úr, a miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jogosította fel, a kérdésére ő fog válaszolni. Nacsa Lőrinc képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt néhány hónapban a koronavírus-járvány átalakította mindannyiunk életét, az egész világ életét, így természetesen Magyarország életét is, hazánk a rendszerváltás óta talán az egyik legnagyobb kihívásával szembesül, ennek kell megfelelnünk a következő időszakban is. A koronavírus-járvány első hulláma elleni harcot sikeresen megvívtuk, és mi, Fidesz-KDNP-s képviselők reménykedünk abban, hogy a második hullám beköszöntével a baloldal viselkedése is meg fog változni, és ezúttal nem fogják akadályozni a védekezést  bár ma is csak annyira futotta tőlük, hogy egy antiszemita jelölt mellett kampányoltak itt a parlamentben. Azonban az első adandó alkalommal kiderült, hogy ez nem így van, a baloldal újra és újra bebizonyítja, hogy rájuk a védekezésben nem lehet számítani. Pontosan ott folytatják, ahol a járvány első hullámakor abbahagyták: akkor kamuvideókat gyártottak, most kamuhíreket.

A múlt héten egy baloldali médium közölt hazugságot, hogy nincs elég lélegeztetőgép két kórházban, és baloldali politikusok azonnal rácsatlakoztak, és terjesztették a kamuhírt. Természetesen az álhírterjesztésben élen járt a Gyurcsány-párt, Szabó Timea és persze Gyurcsányék segédcsapata, a Jobbik is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogy elegendő lélegeztetőgép álle rendelkezésre a kórházakban, avagy mi a helyzet az álhírekkel, hiszen nagyon fontos, hogy megfelelő eszközökkel, megfelelően felkészítve várja a második hullámot az egészségügy. Ezért kérdezem ezeket az államtitkár úrtól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Rétvári Bence államtitkár úrnak adok szót a válaszra. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Álhírgyártásban a kórházi védőfelszerelés, eszközök kapcsán nem fukarkodott a baloldal már az első hullám idején sem. Emlékezhetünk arra, amikor egy exjobbikos képviselő tiltott belépési módon, megszegve a belépési szabályokat, bejutott egy kórházba, és megpróbált, nem megpróbált, be is mutatott a látogatók számára rendszeresített védőfelszerelést úgy, mintha az az orvosoké lenne. Emlékezhetünk Szél Bernadettre, aki az autója hátsó csomagtartójából pakolva elmondta a német közszolgálati tévének, hogy Magyarországon nincsenek a kórházakban maszkok, ezért neki kell a kórházakba és az egészségügyi intézményekbe maszkot szállítania. Ezt folytatja az ellenzék láthatóan ősszel is, igyekezett azt bizonyítani, minthogyha szeptember elején problémák lettek volna a betegek ellátásával vagy a lélegeztetőgépekkel kapcsolatban. Nézzük, hogyan álltunk tavasszal, és hogy állunk most! Maszkunk márciusban 1,6 millió volt, most több mint százmillió van; vizsgálókesztyűből volt 20 millió, most 95 millió pár gumikesztyű van; lélegeztetőgépből akkor volt 2560, most jóval-jóval több mint tízezer áll a rendelkezésünkre, jobban felkészültek vagyunk. Magyarországon szerencsére az ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma is magasnak mondható, 7, ezzel az ezer lakosra jutó harmadik legtöbb kórházi ágy Magyarországon van, csak Ausztria és Németország előzi meg Magyarországot, utánunk Csehország, Lengyelország és a többi európai uniós tagállam következik.

Láthattuk ugyanazt és ugyanannak az ellenkezőjét is a magyar baloldaltól. Tavasszal azzal támadta a kormányt, hogy túl kevés a lélegeztetőgép, ősszel azzal támadja a kormányt, hogy túl sok a lélegeztetőgép Magyarországon. Járványügyi szakembereket támadnak, álhíreket gyártanak; a magyar emberek nem számíthatnak a baloldalra a járványügyi védekezésben (Az elnök csenget.), mint ahogy nem számíthattak tavasszal sem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Nacsa Lőrinc képviselő urat. Parancsoljon!

NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm a választ, megnyugtató hallani, hogy elegendő mennyiségű védőfelszerelés, illetve kórházi ágy, lélegeztetőgép áll rendelkezésre most, amikor a második hullám elején vagyunk, és a miniszterelnök úrtól is meghallgattuk, hogy mi lehet a legrosszabb forgatókönyv, és mire kell az egészségügyi rendszernek és a járványban védekező szakembereknek felkészülniük. Én azon csodálkozom csak, hogy annyira elvtelen a baloldal, hogy hat hónapon belül kétszer tudták megváltoztatni a teljes retorikájukat  ezzel talán Menczer államtitkár úr is szembesült , hiszen márciusban azt mondták, hogy nincs elég lélegeztetőgép, júniusban azt mondták, hogy túl sok lélegeztetőgép van, most, szeptemberben megint azt mondják, hogy nincs elég lélegeztetőgép. Hát, ember legyen a talpán, aki kiigazodik a baloldali kommunikáción! De természetesen nem új ez tőlük, ha megnézzük a Jobbik Facebook-oldalát, folyamatosan álhírterjesztésekkel foglalkoznak, folyamatosan terjesztik az olyan álhíreket, amelyeket rendre cáfolnak a kórházak, rendre cáfol a minisztérium, hogy nem igazak. Mi csak arra kérjük őket, hogy ezt fejezzék be, ezt hagyják abba, és ne nehezítsék a járványügyi védekezést; ha már részt vállalni nem kívánnak benne, legalább ne akadályozzanak bennünket! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Közbeszólások a Jobbik soraiban.  Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg Rétvári Bence államtitkár urat is. Parancsoljon! (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.)

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Belső baloldali vita zajlik a patkó bal oldalán, szerintem ne avatkozzunk bele, de kétségtelenül kipróbálhatta volna a magyar baloldal egyszer, 1919 óta egyszer, hogy egy nemzeti ügy mellé odaáll  de úgy látszik, hogy ez nem sikerült egyetlenegyszer sem, most sem. Ami a védekezés fokozatosságát illeti, már tavasszal is azon általános protokollok szerint jártunk el, hogy amikor még viszonylag kevesebb a beteg, akkor azok koncentrálva, egyes intézményekben kerüljenek ellátásra, és ahogy nő a betegszám, úgy újabb és újabb intézmények vonhatók be. Jelenleg is tízezer kórházi ágy áll rendelkezésre koronavírusos betegek potenciális gyógyítására, most kijelölt intézményekben, egy szűkebb körű intézménybe szállítják a betegeket, de ha szükség van rá, akkor a második körben akár 22 újabb kórház is bekerülhet azon kórházak közé, ahova a koronavírusos betegeket szállítják, és ahol őket kezelik és gyógyítják.

Nagyon fontos, hogy ezekben az intézményekben a korábbiakban kiépítésre került mindaz a környezet, amelyben a lélegeztetőgépek (Az elnök csenget.) működni tudnak, hiszen itt speciális bekötésekre van szükség; ezeket is kiépítettük, minden ehhez szükséges költséget biztosított a kormány. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   175-182   183-190   191-198      Ülésnap adatai