Készült: 2021.01.19.05:56:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  175-182. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:46


Felszólalások:   165-174   175-182   183-190      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Csöbör Katalin képviselő asszony, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Miként védhető meg az emberi méltósághoz fűződő alapvető jog?” Tisztelt Képviselő Asszony! Miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Soltész Miklós államtitkár urat jogosította fel, innentől kezdve tőle fogja kapni majd a kérdésére a választ. Csöbör Katalin képviselő asszonyt illeti a szó. Parancsoljon!

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Október 11-én időközi országgyűlési választást tartanak a tiszaújvárosi választókerületben, azonban aggodalomra ad okot, hogy a szociálliberálisok álszentsége nem ismer határokat. Pont ők, akik naponta kígyót-békát összehordva siratják a demokráciát és a jogállamiságot, most egy olyan jelöltet indítanak, aki nyíltan rasszista kijelentéseket tett. Ráadásul Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére igyekezett védelmébe is venni ezt a személyt. A baloldali jelöltről nagyon súlyos dolgok derültek ki. Kezdődött mindez a judapestező és a „tetűcsúszdások” címszó alatt futó antiszemita kijelentésekkel, ezekhez hasonló cigányellenes megnyilvánulásokkal, majd folytatódott a homályos cégügyekkel, kisemmizett dolgozókkal és a fegyverrel való fenyegetéssel.

A kormánypártok számos kérdéssel keresték meg a baloldali, jobbikos Bíró Lászlót, ám ő érdemben nem válaszolt a kérdésekre, hanem perrel fenyegetőzött. Ugyanakkor most új helyzet állt elő, hiszen a sajtóban is megjelent, hogy több irat igazolja, Bíró visszatartotta az alkalmazottai bérét. Vajon hány embert nem fizettek ki a Bíró által vezetett cégből? Vajon hány család megélhetése került veszélybe? Elég most már a lapításból és a mellébeszélésből, az emberek egyenes válaszokat várnak a sumákság helyett. Valljon színt a baloldal, hogy a vállalhatatlan kiszólásai és az emberek életének tönkretétele ellenére továbbra is támogatjae Bíró Lászlót. Vajon tényleg egy olyan jelöltet tartanak alkalmasnak az ott lakók képviseletére, aki mások emberi méltóságát szemrebbenés nélkül megsérti?

Az elhangzottakra tekintettel kérdezem miniszter, illetve államtitkár urat, miként védhető meg az emberi méltósághoz fűződő alapvető jog, ha a baloldal egy ilyen jelöltet képes kiállítani, illetve felvállalni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.  Nunkovics Tibor: Legalább felolvasni úgy-ahogy sikerült!  Nacsa Lőrinc: Attól még igaz!)

ELNÖK: A válaszra Soltész Miklós államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Képviselő asszony, köszönöm a kérdést. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hogy mennyire igazságot mondott el, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy megint elkezdtek ordibálni, kiabálni a jobbikos képviselők. Mennyire nem viselik el az igazságot! Kétféle igazságot: az egyik az, amely kimondottan Bíró László személyére vonatkozik, a másik, amely szorosan kapcsolódik, hogy hogyan fűződtek össze a baloldallal, és most már immáron egy szélsőjobboldali pártból baloldali párttá avanzsálták magukat, és így indulnak közösen a választáson, Gyurcsány Ferenc háta mögé bebújva. Amire kérdezett képviselő asszony: tipikus kettős mércét találunk a baloldali pártok és azok háttere szempontjából, és tipikus kettős mérce az, amit látunk a külföldi sajtó, illetve politika, baloldal szempontjából. Miért? Mert amikor kiderül erről az emberről, hogy rasszista kijelentéseket tesz vagy tett, amikor kiderül róla, hogy egyértelműen a zsidóság ellen vagy a cigányság ellen szólal fel, akkor mi a válasz? Vagy hallgatnak, elmenekülnek a kérdések elől, vagy pedig lapítanak és nem mondanak rá semmit, de azért összebújnak szépen és egy koalícióban indulnak el. Ezt látjuk az országban; hála istennek, a választók is látják.

Másik oldalról pedig még azt is hozzá kell tenni, hogy szerintem az a legaljasabb dolog, amit abban a tekintetben tett a jelölt, miszerint van egy olyan cég, amely állami juttatást kapott, és utána pedig, mondhatni így, a legszegényebb foglalkoztatottakat nem fizeti ki. Ezt, aki meg meri tenni, ’14 és ’16 között működtet egy céget, amelyből nyilván bevétele volt, majd utána a munkásokat úgy bocsátja el, hogy nem ad nekik fizetést, ez teljes mértékben elfogadhatatlan. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.  Szilágyi György: Ez nem igaz!) És e mögé az ember mögé állt be az a társaság, amelyik most is kiabál, csak hát rajtuk van az álarc, aztán így nem lehet most teljesen kivenni, hogy mit mondanak. (Szilágyi György: Ez nem igaz! Hazugság!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra megadom a szót Csöbör Katalin képviselő asszonynak. Parancsoljon, képviselő asszony!

CSÖBÖR KATALIN (Fidesz): Köszönöm szépen, államtitkár úr. Én büszke vagyok arra, hogy olyan közösséghez tartozom, amely ebben a kérdésben zéró toleranciát hirdet. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Pócs!) És bízom benne (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Pócs János!  Az elnök csenget.), hogy október 11-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választópolgárok a 6-os választókerületben helyesen fognak dönteni, és olyan jelöltre fognak szavazni, aki méltó módon tudja képviselni az ott élőket, és méltó módon tudja folytatni a hirtelen, tragikus körülmények között elhunyt Koncz Ferenc képviselőtársunk munkáját. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Egyperces viszonválaszra Soltész Miklós államtitkár urat illeti a szó. Parancsoljon!

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Az elmúlt tíz év, azt hiszem, mindent bizonyít Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is: iskolabezárások voltak azelőtt, most pedig megmentettük az iskolákat; munkahelyeket teremtettünk, illetve vittük át azokat az embereket, akiket addig a baloldali gondolkodás, mentalitás segélyre rendeztette be, az egész életük nem állt semmiből, mint hogy segélyre rendezkedtek be. Érdekes különben kilenc évvel ezelőtti nyilatkozatát megnézni a Jobbiknak, akkor még ők is ugyanezt az álláspontot hangoztatták. Most már leálltak erről a dologról, és hirtelen beálltak Gyurcsány Ferenc mögé. És nem szavazták meg ők sem meg a többi baloldali párt sem, hogy mind az oktatásra, így például 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátására, mind az ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésre háromszoros emelést vittünk végbe tíz év alatt. Ezeket mind nem szavazták meg. Magyarán, a legszegényebb emberek vagy a legjobban rászorultak mellé nem álltak ki. Azt hiszem, ez dönti el a mostani választást is, hogy kik mellé állnak oda, azok mellé, akik szociális segélyt akarnak csak osztani, vagy pedig akik tisztességes munkával akarják segíteni a rászorultakat. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(18.10)
Felszólalások:   165-174   175-182   183-190      Ülésnap adatai