Készült: 2021.01.19.06:49:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  165-174. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:46


Felszólalások:   157-164   165-174   175-182      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szabó Timea frakcióvezető asszony, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Mi folyik itt?” címmel. Tisztelt Frakcióvezető Asszony! A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Soltész Miklós államtitkár urat jogosította fel. Most pedig öné a szó, parancsoljon!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Nem tudom, hogy államtitkár úr tude erre a kérdésemre válaszolni, nagyon egyszerű lesz, azt megígérem. Július 30-án Gulyás Gergely miniszter úr bejelentette azt, hogy a kormány semmilyen beruházást nem támogat a Hajógyári-szigeten, ehhez képest nem láttuk azt, hogy visszavonta volna a tervezett mobilgát építésének az engedélyezését, illetve az erről szóló kormányhatározatot. Ugyan nagy hercehurca és nyomás után, miután én miniszter úrnak küldtem külön erről írásbeli kérdést, illetve egy országgyűlési határozati javaslatot is benyújtottam, a kormány meghozott egy olyan határozatot, hogy a kajak-kenu központot helyezi át a Hajógyári-szigetről Sukoróra, de nem vonta vissza továbbra sem a mobilgát építésének engedélyezését, azaz elvileg a kormány még mindig azt tervezi, hogy kivág 3 hektárnyi erdőt, azaz több mint 3 ezer fát. Óbuda és a főváros is tiltakozott, a lakosok is tiltakoztak.

Nagyon egyszerű lesz a kérdésem, államtitkár úr. Mikor vonja vissza a kormány a 302/2019. számú határozatot az Óbudai-, Hajógyári-sziget árvízvédelmi rendszere megvalósításának előkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról? Hogy még egyszerűbben fogalmazzak: megerősítie most Gulyás Gergely szavait, hogy a kormány semmilyen beruházást nem támogat a Hajógyári-szigeten, azaz nem fog megtörténni 3 ezer fa kivágása, és nem fog megépülni a pusztító, körülbelül 20 milliárd forintba kerülő mobilgát? Várom válaszát. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető asszony. A válaszra megadom a szót Soltész Miklós államtitkár úrnak. Parancsoljon!

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Kedves Képviselő Asszony! Köszönöm a szót, elnök úr. Persze sokat segítene, ha néha azért leírná rendesen, hogy mire gondol a kérdésénél, így elég egyszerű a válaszom. Az egyik oldalról az, hogy nyilván, amit miniszter úr mondott, azt megmondta és kész, tehát nekem nem kell megerősíteni. Egy dolgot viszont meg tudok erősíteni: az önök ármánykodásának következtében bármilyen budapesti nagyberuházás, amire egyébként máshol szükség volt, és Budapest fényét emeli, vagy bukik, vagy csúszik, és egyébként azok a beruházások is, amelyek Budapest zöldfelületének növelését szolgálják vagy szolgálták volna, köszönhető az egész baloldalnak.

Azt is hozzáteszem, hogy miután a baloldal nagyon nagy többsége gyűlöli, rühelli, nem szereti a sportot, éppen ezért Kovács Katalin olimpiai bajnoknak azt a kajak-kenu akadémiáját is, amit oda terveztek volna, elüldözték sikerrel. Hála istennek, jó helyet sikerült találni, és az nem más, mint valóban a Velencei-tó. Egyébként, ha önök maradtak volna kormányon annak idején, a 2010 előtti időszakról beszélek, az a partner, akikkel most már összeálltak, a Jobbiktól egészen önökig, azt a területet már rég eltüntette volna, hiszen oda akarták azt a sukorói kaszinóprojektet és -programot, amelyből mindenkit kizártak volna, és se zöld nem maradt volna, se vízfelület nem maradt volna, semmi nem maradt volna.

Ezek után köszönöm szépen az önök aggódását úgy általában a természetért, a környezetért, a Dunáért vagy bármiért, teljesen hiteltelen, amit önök csinálnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra frakcióvezető asszonyé a szó. Parancsoljon, frakcióvezető asszony!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Államtitkár Úr! Magyarul beszéltem? Magyarul beszéltem. Feltettem egy egyszerű kérdést? Feltettem egy egyszerű kérdést. Válaszolt a kérdésre? (Nacsa Lőrinc: Igen.) Nem válaszolt. Az a kérdés, hogy visszavonjae a kormány a 302/2019. kormányhatározatot  egy.Kettő: tervezie továbbra is a kormány azt, hogy az Óbudai-, Hajógyári-szigeten megépíti a mobilgátat?

(18.00)

Az a 3 ezer fa, amit önök kivágni készülnek a Hajógyári-szigeten, jelenleg évi 40 tonna szén-dioxidot köt meg a levegőben (Dr. Rétvári Bence: Karácsony Gergő fakivágásaival mi van? Nem akarja?), nem elhanyagolható a légszennyezettség elleni küzdelemben.

Az, hogy mi emeli önök szerint Budapest fényét és mi nem: szerintünk a fák emelik Budapest fényét, önök szerint pedig a lopás. Erről valóban masszívan különbözik a véleményünk.

Ne hozzuk ide Sukorót, semmi közünk hozzá, önöknek se, nekünk se. Nekem az első sajtótájékoztatóm pont az Óbudai-sziget beépítése ellen zajlott. Ne hozzuk ezt ide! Válaszoljon a kérdésre, önnek az a dolga, semmi más! Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető asszony. Egyperces viszonválaszra államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Elképesztő ez a kétoldalúság, amit ön is, a pártja is és egyébként az egész baloldal visz. Egyik oldalról, ha megnézzük, az ön párttársa, főpolgármester Karácsony Gergely úr, aki annyira szereti a természetet, hogy közben polgármesterként is és most főpolgármesterként is fák tucatjait vágatta ki. Köszönjük szépen. (Nacsa Lőrinc: Így van! Hoppá!) Másik oldalról meg elképesztő az a kétszínűség, amit önök visznek és képviselnek a politikában, mert egyik oldalról próbálják védeni a természetet (Szabó Timea: Soha nem tud egy kérdésre válaszolni!), másik oldalról beállnak egy olyan embernek a háta mögé, itt volt napközben Gyurcsány Ferenc… (Szabó Timea: Válaszoljon a kérdésre!) Ne óbégasson, legyen szíves, hanem hallgasson meg, jó?! (Szabó Timea: Azért van itt!) Tehát beálltak egy olyan ember mögé, Gyurcsány Ferenc mögé (Szabó Timea: Nem erről szól az azonnali kérdések órája, hanem arról, hogy válaszol a kérdésre!), aki el akarta lopni a fél Velencei-tavat, oda olyan dolgot akart vinni, ami nem odaillő volt (Menczer Tamás Szabó Timeához: Nyugodjon meg egy kicsit már!), most…

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Ez nem a korlátlan diskurzus órája, hanem ez az azonnali kérdések órája. (Szabó Timea: Én is azt mondom, azonnali kérdések! A válasz…) Úgyhogy önt azért figyelmeztetem, mert folyamatosan közbekiabált, államtitkár úrnak meg azért hívom fel a szíves figyelmét, hogy bizonyos hangnemet méltóztasson megtartani. Parancsoljon!

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Csak annyit szeretnék mondani, hogy valóban tesztelni kellene, kedves képviselő asszony. Köszönöm szépen a kérdést. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   157-164   165-174   175-182      Ülésnap adatai