Készült: 2021.01.19.06:18:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  157-164. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:16


Felszólalások:   155-156   157-164   165-174      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nem tudok mást, mint a forgatókönyvre és az elfogadott határozatra hivatkozni, hogy ebben az esetben, mivel ön nem tette föl a kérdést, az azonnali kérdését visszavontnak kell minősítenem az Országgyűlés elfogadott döntése értelmében.Viszont elnöki jóvoltomból ismét önt szólítom. Tisztelt Országgyűlés! Csárdi Antal képviselő úr, az LMP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: „Mikor csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom önt, hogy miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jogosította föl, tehát amennyiben fölteszi a kérdését, ő fog erre válaszolni. Különben parancsoljon, öné a szó.

CSÁRDI ANTAL (LMP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen. Mindannyian tudjuk, hogy a koronavírus által okozott gazdasági helyzet nemcsak az ország számára, hanem mindannyiunk számára és a dolgozó emberek számára is rendkívül nehéz helyzetet teremtett. Azt látjuk, hogy ma családok tízezreinek és százezreinek nehézséget okoz olyan alapvető élelmiszerek megvásárlása, mint a zöldség vagy a gyümölcs. Egy év alatt a gyümölcsök ára átlagosan több mint 40 százalékkal drágult meg, míg a zöldségek árnövekedése is 17 százalék körüli volt egy év alatt. Azt látjuk, hogy az áfatörvény végtelenül igazságtalan. Ma, ha valaki elmegy egy étterembe, akkor ötödannyi áfát kell fizetnie, mint annak, aki bevásárol a piacon. Ma annak, aki elmegy nyaralni a Balaton-partra, ötödannyi áfát kell fizetnie, mint ha elmenne és vásárolna magának rizst vagy bármilyen más gyümölcsöt. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak, minden itt élő állampolgárnak joga és a kormánynak pedig felelőssége, hogy elérhetővé tegye azokat az alapvető élelmiszereket, amelyek ma 27 százalékkal adóznak, éppen ezért elérhetetlen az emberek többségének a számára.

(17.50)

Minthogy ez a vita már viszonylag régóta folyik köztünk, sejtem, hogy azt próbálja majd államtitkár úr elmagyarázni nekem, hogy már eddig is csökkentettek néhány alapvető élelmiszeráfát az elmúlt időszakban, de ezt ilyen hasraütésszerűen. Államtitkár úr, ha ezzel akarna érvelni, akkor szeretném kérdezni, hogy ön mikor vitt haza féldisznót vásárláskor, aminek eredetileg az áfája 5 százalékra csökkent.

Az én tiszteletteljes kérdésem az, hogy mikor veszik észre, hogy a társadalomnak jogos igénye az, hogy csökkenjen az általános forgalmi adója az alapvető élelmiszereknek. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A választ Tállai András államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma már az LMP részéről immár a harmadik alkalommal kerül szóba az áfacsökkentés kérdése. Nagyon érdekes volt a felszólalás újra, mert a képviselő úr azt nem mondta el, hogy milyen termékeknek, alapvető élelmiszereknek az áfakulcsát kéri csökkenteni, ugyanis a következő a helyzet: a sertéshús áfája 5 százalékos, kedvezményes, a halhús áfája 5 százalékos, a baromfihús áfája 5 százalékos, a tojás áfája 5 százalékos, mindenféle tej, friss tej, egyéb tej áfája, 5 százalékos. Csak egy probléma van: minden évben a kormány valamilyen élelmiszernek az áfáját csökkentette; igen, egyébként ebbe beletartozik a vendéglátóhelyeken elfogyasztott étel áfája is, mert azt is elő kell állítani, értékesíteni kell, és abból meg kell élnie nyilván a vendéglátóhelyeknek. Ezzel csak egy probléma van, képviselő úr: mivel ön is elmondta ugyanazt a kérdést még egyszer, én pedig ugyanazt felvetem önnek újra, hogy mi volt ezzel önöknek a problémája. A 2014. évtől egyik évben sem szavazták meg egyik áfacsökkentést sem; nem szavazták meg, maximum tartózkodtak, de igen gombot egyszer se nyomtak. És amikor most ön jön ezzel a vírus kellős közepén, a gazdasági válság kellős közepén, ahol azért küzd a kormány és az egész ország, hogy ezt a válságot túlélje  gazdasági értelemben vett válságról beszélek most , hogy az embereknek a munkahelyük, a jövedelmük megmaradjon, akkor, azt gondolom, fontos kérdés az áfacsökkentés, de ha megengedi, képviselő úr, most nem ez a legfontosabb. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Csárdi Antal képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Államtitkár Úr! A helyzet az, hogy önök különböző lobbiérdekek alapján véletlenszerűen, hasra ütve választották ki azokat az egyes termékeket, amelyeket egyébként kedvezményes áfakulcs alá soroltak. Mi akkor is és most is azt képviseljük, hogy az alapvető élelmiszerek összességét kell kedvezményes áfakulcs alá sorolni. Ha gazdasági válsággal küzd a kormány, akkor azt kezdje az áfacsökkentéssel, mint ahogy azt tették a németek is, mert nem csökkentette az áfáját a Fidesz-kormány sem a répának, sem a szőlőnek, sem az almának, sem a rizsnek, sem a cukornak, sem a lisztnek, sem a szilvának. Azt gondolom, hosszan sorolhatnám, de nem fog beleférni az egyperces viszonválaszra rendelkezésre álló időmbe.Úgyhogy ne legyen cinikus, államtitkár úr, hanem válaszoljon a kérdésre, mert erre törvény kötelezi! Mikor fogják csökkenteni az alapvető élelmiszerek összességének az áfáját? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg az államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Meg kell hogy ismételjem az előző válaszom egy részét. Tehát még egyszer: a sertéshús, a tej, a baromfihús, a tojás, a tej. (Szabó Timea: Az már volt!  Csárdi Antal: A tej kétszer, mert van az UHT tej meg a többi.) Nem, mindenféle tej 2019-től. Az UHT tejnek is 5 százalékos az áfája. De, tisztelt képviselő úr, ön elkezdte sorolni, hogy mik az alapvető élelmiszerek. Megtisztel engem, hogy a szőlőt meg a szilvát, tehát a gyümölcsöt annak nevezi. Igaza van, csökkentsük ennek az áfáját, de akkor csökkentsük az áfáját, amikor a költségvetés teherbíró képessége ezt lehetővé teszi. (Csárdi Antal: 10 000 milliárd forint áll rendelkezésre!) Egyébként az önök által korábban beadott törvényjavaslat 170-200 milliárd forint kiesést okoz a költségvetésnek (Csárdi Antal: 10 000 milliárd forint áll rendelkezésre!), ezt most nem tudjuk előteremteni máshonnan. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   155-156   157-164   165-174      Ülésnap adatai