Készült: 2021.01.19.06:42:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  147-154. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:10


Felszólalások:   139-146   147-154   155-156      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! 17 óra 38 perc van, tehát most már két perccel túl vagyunk az azonnali kérdések első óráján. Emlékeztetem önöket, hogy az elfogadott házszabálytól eltérés értelmében az azonnali kérdések tárgyalása során a hatvanadik percet követően a miniszterelnök és a miniszter az azonnali kérdéseket nem köteles személyesen megválaszolni. (Arató Gergely: Nincs benne, nincs benne!) És arról is tájékoztatom önöket, hogy ha a képviselő nem teszi fel a kérdést, akkor az azonnali kérdését visszavontnak kell minősíteni az Országgyűlés elfogadott döntése értelmében. Tisztelt Országgyűlés! Arató Gergely képviselő úr, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Valóban a minisztérium államtitkára nyert az OTKA-pályázaton?” címmel. Tájékoztatom önt, képviselő úr, hogy Schanda Tamás államtitkár úr fog önnek válaszolni a miniszter úr feljogosítása alapján. Parancsoljon!

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Hadd kezdjem azzal, hogy egészen megdöbbentőnek tartom, hogy Rétvári államtitkár úr már büntetőjogi felelősséggel fenyegeti az ellenzéki képviselőket azért, mert kérdéseket mernek feltenni. (Dr. Rétvári Bence: Rémhíreket terjesztenek!) Szeretném önnek mondani, hogy nem fog minket ezzel elrettenteni, és én is föl fogom tenni természetesen a kérdésemet ugyanúgy, ahogy terveztem. De ezt elképesztőnek tartom, ez csak az önök haverjainál Belorussziában és Törökországban divat.

(17.40)

No, tisztelt államtitkár úr, akkor térjünk is rá egy szintén kevéssé kellemes kérdésre! (Dr. Rétvári Bence közbeszól.) Tudjuk, hogy a teljes magyar tudományos világ föl van háborodva amiatt, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium felülbírálta az OTKA-pályázatokat, belenyúlt a szakmai elbírálásba, és politikai döntést hozott tudományos pályázatokról. (Dr. Rétvári Bence: Könnygázos demokrata.)

Van azonban ennek az ügynek egy, az eddigieknél is pikánsabb részlete. A minisztérium által győztesnek kihirdetett pályázatok közül a győztes kutatócsoport vezetőjét pont úgy hívják, mint a minisztérium egyik államtitkárát. Csütörtökön megkérdeztük a minisztériumot, hogy ez véletlen egybeesés vagy nem. Sajnos nem válaszoltak, most megkérdezem itt is. Az a Boros Anita, aki a győztes pályázók között szerepel, ugyanaz a Boros Anitae, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, vagy csak névazonosságról van szó? (Dr. Rétvári Bence közbeszól.) Valóban a minisztérium államtitkára által vezetett kutatócsoport kap közel 36 millió forintot a saját minisztériumától, a munkahelyétől? És választ várunk arra is: azért írták át az OTKA-pályázatok elbírálását, hogy a saját államtitkárukat hozzák ki győztesen?

Kérem, hogy most egyenesen, nyíltan és egyértelműen válaszoljon erre a három kérdésre. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Schanda Tamás János államtitkár úr válaszol az elhangzott azonnali kérdésre.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! „Az MTA azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak. A magyar tudósokkal az a gond, hogy akik meghatározók, vagy alkottak valami maradandót, már nem élnek.” Emlékszik ezekre a mondatokra, képviselő úr? Emlékszik rá? Segítek: Kóka János, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere mondta ezt a magyar tudományos életről. Emlékszik, amikor Gyurcsány Ferenc nemcsak a tudományt, hanem a magyar demokráciát, a szabad magyar embereket akarta a magyar földdel egyenlővé tenni? Ez az önök kormányzása, ez az önök közössége, ez az önök valódi véleménye a tudományról és a tudomány szabadságáról.Tisztelt Képviselő Úr! A kormánynak az a határozott célja, és ezt többször elmondtuk, hogy több pénzből több kutatás valósuljon meg. Ezt sem ön, sem az ön pártja, sem egyébként a komplett baloldal nem támogatta, amikor erre lehetőségük nyílt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozásával pedig a történelmünk során először jött létre az innováció és a tudománypolitika számára dedikált minisztérium, ez jól mutatja az elköteleződésünket.

Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által hivatkozott pályázatnak semmi köze nincsen ahhoz, amiről ön itt most beszélt. Valóban néhány pályázat esetében, és ezt el is mondtuk az első perctől fogva, a tudománymetrikai szempontok miatt volt néhány változtatás a javaslatokban, amelyeket a bírálóbizottság tett. Erre joga és lehetősége van a mindenkori döntéshozónak, hiszen a bizottság csak javaslatokat tesz. Amire ön utal, az pedig egy egészen más keretből megvalósuló pályázat. Innen folytatom majd a viszonválasz során. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg Arató Gergely képviselő urat. Parancsoljon!

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Államtitkár Úr! Kóka János miniszter úr ezért a kijelentéséért utána kénytelen volt bocsánatot kérni, várjuk az ön bocsánatkérését ezért a válaszért, és várjuk egyébként miniszter úrnak a bocsánatkérését is mindazért, amit a magyar tudomány ellen tett az elmúlt években.Ugyanakkor a kérdésre, ha jól értem, nem válaszolt. Majd lehet, hogy a második körben megpróbálja, amikor már nem lehet viszonválaszolni. Sajnos az a helyzet, hogy így első ránézésre ez alapján úgy tűnik, hogy önök a tudományos célra szánt közpénzeket korrupt, összeférhetetlen és politikailag vezérelt módon hordják szét. Különösen azért, mert úgy halljuk szakmai körökből  ezt nem tudjuk, hogy igaze , hogy egyébként államtitkár asszony pályázatát a két szakmai bíráló nem támogatta. De ezt nagyon könnyen meg tudják cáfolni, és arra kérem, hogy erre is válaszoljon, hozzák nyilvánosságra a pályázatot és a pályázat bírálatait, és akkor el fogjuk tudni dönteni, hogy ez a gyanú alapos vagy nem, de amíg ezt nem teszik meg, addig az a véleményünk, hogy önök a saját munkatársaiknak juttatják a tudományra szánt közpénzeket. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Schanda Tamás államtitkár urat. Parancsoljon!

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Folytatom, ahol az előbb abbahagytam. Mi büszkék vagyunk arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy államtitkára, egy állami vezetője a közigazgatáson túl fontos tudományos tapasztalattal is rendelkezik, és az ő tudományos tevékenységét az állami vezetői megbízatása alatt is gyakorolja. S még egyszer elismétlen önnek, hogy államtitkár asszony pályázatát, azt a kutatócsoportot, amelyben is ő részt vesz, nem abból a keretből támogattuk, de valóban támogattuk, mert egy fontos kutatás, amely fontos kutatásra pedig szükség van, és büszkék vagyunk arra, hogy tudományos tevékenységet végeznek Magyarországon állami vezetők, nem pedig úgy nyilatkoznak a tudomány világáról, ahogyan azt az előbb említettem önnek.Boros Anita államtitkár asszony egyébként is, ezt szögezzük le, ezt a sajtóban is nyilvánossá tettük, kutatócsoporttal pályázott, kutatói tiszteletdíjáról (Arató Gergely közbeszól.) és kutatásvezetői tisztségéről korábban lemondott, így összeférhetetlenség semmiképpen nem áll fenn, a kutatói tiszteletdíját a kutatócsoport fiatal kutatói számára ajánlotta föl. Ez példaértékű tevékenység, nem támadni, hanem segíteni kellene államtitkár asszony munkáját. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   139-146   147-154   155-156      Ülésnap adatai