Készült: 2021.01.20.15:15:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  139-146. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:43


Felszólalások:   131-138   139-146   147-154      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszony, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Ugye miniszter úr mindig vannak kivételek?” címmel.

(17.30)

Tisztelt Képviselő Asszony! A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, hogy elfogadjae a válaszadó személyét. (Bangóné Borbély Ildikó bólogat.) Köszönöm, nem kell végigmondanom a szöveget, képviselő asszony jelzi, hogy elfogadja Rétvári Bence államtitkár urat válaszadónak. Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon!

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A mai nap folyamán Orbán Viktor és ön is elmondta már többször, hogy a koronavírust a nyáron külföldről hurcolták be, és ezért fenntartjuk a határzárat és a szigorú beutazási korlátozásokat. Ezt mind a ketten megerősítették. Sőt, Orbán Viktor ma egy egészen elképesztő járványügyi helyzetről is beszámolt, hogy ő mire számít, hogy milyen rossz lehet majd a helyzet, akár 400 ezer vírusos megbetegedést is prognosztizál.Egyetlenegy dolog nem hangzott el a mai nap folyamán, hogy 24-én, csütörtökön megrendezésre kerül Magyarországon a Szuperkupa, úgy, hogy több ezer külföldi szurkolót engednek be az arénába, és 14 ezer magyar szurkolót fognak beengedni a stadionba. Igaz, hogy már most a Bayern edzője is azt mondta, hogy ez egy olyan dolog, amit az ember nem teljesen ért, de nem mi hozzuk a döntéseket, hanem mások. A bajor miniszterelnök egyszerűen ki van akadva a mai hírek szerint.

Olvasnék egy nyilatkozatot. Az UEFA saját nyilatkozata szerint erre a rendezvényre azért van szükség, hogy tesztelni tudják a szurkolók visszatérésének többek között egészségügyi hatásait. A tesztelni kívánt protokoll több tételes egészségügyi rendelkezést is tartalmaz, a teszteléstől, a tesztelések eredményeinek feldolgozásán át a helyszínen jelentkező tünetek kezelésével bezárólag. Tehát elismerték, hogy kísérleti nyúlnak használják a húszezer szurkolót, aki ide fog látogatni erre a meccsre.

Az egészségügyről szóló 1997. évi törvény nagyon szigorúan szabályozza, hogy hogyan lehet emberen végzett orvostudományi kutatást végezni. Erre Müller Cecília adhat engedélyt, és az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottságának elnöke kivételes esetekben. Államtitkár úr, megkaptáke az engedélyt emberkísérletre a 24-ei Szuperkupára? Kiadtae az engedélyt Müller Cecília vagy a tudományos és kutatásetikai bizottság elnöke? Szeretném tudni, hogy kaptake ilyen engedélyt, és ha megkapták az engedélyt, ki fogja vállalni a felelősséget, ha tömeges megbetegedés fog a meccsen kitörni. Várom megtisztelő válaszát.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A válaszra Rétvári Bence államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A baloldalra a védekezésnek talán egyetlen pillanatában sem lehetett számítani Magyarországon a járvány kitörésétől kezdve. Amikor itt a parlamentben kellett döntéseket hozni, önök nem támogatták semelyik javaslatunkat, nem támogatták a koronavírus-törvény elfogadását, amikor nemzeti konzultációról volt szó, akkor az embereket arra biztatták, hogy ne legyenek részesei a közös védekezésnek, ne mondják el a véleményüket. És utána pedig az ön képviselőtársai, akár Szabó Timea, akár Korózs Lajos, akár jobbikos képviselők pedig álhírt álhírre halmoztak Németh Athinával vagy külön személyenként igénylő 500 ezer forintos egészségügyi többletjuttatással és sok minden mással. (Sic!)Soha nem abban segítettek, hogy az embereket jobban meg lehessen védeni. Emlékezhetünk, hogy mindennel kapcsolatban csak az ellenkezés volt az önök hangja. Itt már említettem, hogy akár az iskolai testhőmérséklet-mérés kapcsán is azt követelik, majd amikor a kormány erről döntést hoz, utána azt mondják, hogy ez látszatintézkedés.

Az érettséginél szintén igyekeztek pánikot kelteni a szülők körében. De az érettségit is sikerült úgy lebonyolítani Magyarországon, betartva a védelmi intézkedéseket, a jól előre meghatározott, teljesen tiszta és szakmai alapon álló védelmi intézkedéseket, hogy utána az érettségi következtében nem történtek tömeges megbetegedések, nem alakult ki gócpont Magyarországon.

Arra törekszünk, hogy ezen rendezvény kapcsán is a lehető legszigorúbb védelmi intézkedéseket mindenki tartsa be. Nyilván, ha bármifajta betegség jele mutatkozik, akkor sem ide, sem egyébként az iskolába, sem semmilyen más közösségbe vagy óvodába nem lehet bemenni. Ön is láthatja, hogy szinte mindenhová, ahová az ember zárt térbe lép be, akár itt a Parlament épületébe is, amikor bejöttünk, testhőmérséklet-vizsgálatra került sor, éppen ezért igyekszünk mindenkinek a testi épségét, az egészségét megóvni, és ezért van számtalan fertőtlenítéssel, megelőzéssel kapcsolatos biztonsági intézkedés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon!

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Egyszerű kérdést tettem fel, államtitkár úr: kaptak engedélyt a kutatásra, emberkísérletre, vagy nem kaptak? Adott Müller Cecília engedélyt, vagy nem adott? Nem válaszolt. Végig a két perc alatt egészen másról beszélt. Akkor idéznék önnek a Btk. 171. §-ából, és remélem, hogy a 132 bátor ember ezt nagyon jól megjegyzi: „Aki emberen orvostudományi kutatást engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően végez, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Államtitkár úr, öt év mindannyiuknak, ha tömeges járvány tör ki a meccs után. És, államtitkár úr, már mindenki fél ettől a meccstől, és önök úgy szabadítják rá a vírust Budapestre, majd Magyarországra, hogy önök ehhez asszisztálnak. És bejönnek ide a parlamentbe, és azt mondják, hogy önök meg akarják védeni a magyar embereket?! Államtitkár úr, egy évtől öt évig, ha nem adtak erre engedélyt! Nagyon remélem, hogy legalább ezt a jogszabályt betartották. Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Egyperces viszonválasz illeti meg Rétvári Bence államtitkár urat is. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Kérem, azt a részét is forgassa a Btk.-nak, amelyik arról szól, hogy ha valaki, mondjuk, közveszély helyszínén rémhíreket terjeszt, akkor arra vonatkozóan a Btk. milyen további rendelkezéseket tartalmaz. (Csárdi Antal: Fenyegetőzöl?) Mert önök mással sem foglalkoznak a járvány megjelenése óta, mással sem foglalkoznak, vagy rémhíreket terjesztenek, vagy álhíreket terjesztenek, vagy kamuvideókat gyártanak, vagy álmentősökre hivatkozva a parlamentben riogatják az embereket ahelyett, hogy ebben az egy ügyben, ebben az évtizedben, 2010 és 2020 között ebben az egyetlenegy ügyben képesek lennének a napi politikai adok-kapok mezejéből kilépni és megpróbálni normálisan viselkedni. Nálunk sokkal megosztottabb nemzetiségi vagy más viszonyokkal rendelkező országokban is ezt meg tudták tenni az ellenzék képviselői, és nem feljelentgetni a saját országukat külföldön, mindenféle fórumokon, valótlanságok alapján, és ezzel próbálván ártani a saját országuknak.

Azt viszont önnek is látnia kell, és szerintem, bár lehet, hogy ennek Arató képviselő úr nem örül, de talán ön még tud ennek örülni, hogy Magyarország a világ legjobban védekező országai között szerepel, mert időben meghoztuk a védekező intézkedéseket, és sokan fogtunk ebben össze. (Balczó Zoltán: Szeretnénk sorra kerülni, államtitkár úr!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   131-138   139-146   147-154      Ülésnap adatai