Készült: 2021.01.20.14:02:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  131-138. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:49


Felszólalások:   129-130   131-138   139-146      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tájékoztatom önt, képviselő úr, és az Országgyűlést is, hogy miniszter úrnak a második soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Tisztelt Országgyűlés! Ander Balázs képviselő úr, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Innen menekülni kell?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr, távolléte miatt, válaszadásra Soltész Miklós államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem önt, hogy elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen miniszter úrtól kéri a választ. (Jelzésre:) Elfogadja. Köszönöm szépen, képviselő úr. Ander Balázs képviselő úré a szó. Parancsoljon!

ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Önöknek volt tíz évük és kétharmaduk arra, hogy bizonyítsanak. Bizonyítsanak az olyan embert próbáló nehéz terepen is, mint például Borsod, és különösen az olyan halmozottan hátrányos helyzetűvé nyomorodott perifériákon, mint amiből ott is található néhány. 2015-ben egy interjúban Lakatos Attila borsodi cigányvajda Taktaközt nevezte meg azon területként, ahol aztán minden problémával találkozhatunk, és itt vannak a legsúlyosabb gondok. Azóta eltelt öt év, a problémák azóta sem változtak. Merem állítani, hogy az elmúlt időszakban a jobbikos képviselőtársaimhoz hasonlóan több időt töltöttem ott, az ott élő emberekkel beszélgetve azok valós problémáiról, mint az önök Amerikából hazahozott, és nem túl sok élet- meg munkatapasztalattal rendelkező jelöltje, akinek édesanyja, minő véletlen, annak a Mészáros Lőrincnek az egyik cégének a vezetője, amelyik Mészáros Lőrinc közpénzmilliárdokból gyarapodik. Tudják, mit mondanak ott nagyon sokan az ilyen területeken? Azt, hogy innét menekülni kell. Mondják sajnos az ott élő emberek közül nagyon sokan.

A világból kiesettség érzete mellbe vágja az odatévedő utazót. Az a helyzet, hogy a taktaközi utakon  már ha annak nevezhető az ilyen förmedvény  bizony jó, ha előveszik a helikoptert, mert a narancsos urak bizony nem biztos, hogy autóval azt meg tudják járni. Romos, széthordott házak, és tapintható mélyszegénység. Tarolt itt is az uzsorás, a szocpol, valamint a végrehajtói maffia. Mi azonban nem ezekkel akarunk szövetséget kötni, azokkal, akik ikszelni terelik az ott élő embereket, és ígérgetésekkel, fenyegetéssel meg címzett csomagokkal leszállítják az elvárt szavazatmennyiséget, hanem azokkal a becsületes emberekkel  és hozzátenném, származásra való tekintet nélkül  akarunk ott is szövetséget kötni (Nacsa Lőrinc: Bíró László nem így gondolja!), akik bizony ott szeretnének élni, és tisztességes munkából tisztességes bért kapva ott boldogulni.

Várom válaszát, mi lesz ezekkel a régiókkal, államtitkár úr. Nem hiányzik a közpénz onnét? (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Soltész Miklós államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr! (Nincs hangosítás.) Nem tudom, át vane állítva a miniszter-államtitkár gép. Kérem a technikai személyzetet, segítsenek ebben, hogy államtitkár úr szóhoz tudjon jutni. (Megtörténik.) Köszönöm.

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Megpróbálom képviselő urat lenyugtatni. Amikor olyat kérdez, hogy innen menekülni kelle, akkor tulajdonképpen ön egy mély Jobbik-válságot idéz fel abban a tekintetben, hogy egyik oldalról évtizedekig önök voltak a legcigányellenesebb, legantiszemitább párt, most pedig megpróbálják mindezt azzal eltussolni, hogy összeállnak a baloldallal, így már baloldali párttá avanzsálják magukat volt szélsőjobboldali pártként, és egy olyan embert indítanak el egyébként közösen a baloldali pártokkal, akinek a múltja, és nemcsak a múltja, hanem a megnyilatkozásai is enyhén szólva kétséget vonnak maguk után. Antiszemita kijelentései, amikor Budapestet Judapestnek említi. Amikor olyanokat mond, hogy mennyire gyűlöli azokat az embereket, akik a háza előtt mennek el, utalva a zsidóság embereire vagy képviselőire, akik azt a térséget meglátogatják. És ugyanez igaz a cigányellenes megnyilvánulásra is, illetve az összes többi olyan dologra, amit az önök jelöltje kérdez. Tehát itt tulajdonképpen nyugodtan kérdezze meg, hogy innen menekülni kelle, és kérdezze meg a jelöltjét, hogy ezt így gondoljae, avagy sem. Mi tudjuk, hogy így. Mindamellett pedig ön, amikor Borsod-Abaúj-Zemplén gazdasági, szociális helyzetét kérdezi, hogy menekülni kelle, akkor én azt a kérdést tenném fel önnek, hogy ön olyan koalíciós partnereket szerzett most, akiknek a kormányzása alatt bezárták az iskolákat, akiknek a kormányzása alatt segélyt osztottak munka helyett, akiknek a kormányzása alatt a rezsicsökkentés helyett gázár-, villanyáramár- és minden más emelés volt. Ezek után én inkább tükörbe néznék az ön helyében, de tudom, hogy ezt sosem fogják megtenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Ander Balázs képviselő úré a szó.

ANDER BALÁZS (Jobbik): Megértem azt, hogy féltik egyébként a kétharmadukat, féltik ezt a korrupcióra, megfélemlítésre és hűbériségre épülő rendszert (Nacsa Lőrinc közbeszól.), ami ott október 11-én bizony egy hatalmas nagy gyomrost kaphat Bíró László győzelme által. Az a helyzet, hogy azzal kapcsolatosan, amit fölvetettem, nem volt egy szava sem. Bíró László személyét támadják folyamatosan, ahelyett egyébként, hogy a saját portájukon sepregetnének  Pócs János ügyét azért hadd hozzam már ide. Viszont, államtitkár úr, olyan vidéki régióból jöttem én is, ahol az elmúlt tíz évben nagyobb volt a népességcsökkenés, mint Magyarországon a II. világháború alatt. Tízszázalékos népességcsökkenés a 7 százalékkal szemben. Ezzel szemben önök nem tudnak mit mondani azzal kapcsolatosan, hogy ezekből a vidéki válságrégiókból hiányzike a haveroknak ömlesztett sok-sok közpénzmilliárd. Erre lettem volna kíváncsi, mert a borsodi emberek meg a somogyi emberek, meg az ilyen vidéki nyomorrégiókban élő emberek bizony úgy érzik, hogy ezek a pénzek onnét nagyon-nagyon hiányoznak, ami elmegy luxusjachtra, meg a fene tudja, hogy mire. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Soltész Miklós államtitkár urat, és Nacsa Lőrinc képviselő urat arra kérem, hogy legyen szíves nem közbekiabálni.

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Szokták mondani, hogy aki így ordibál, az fél egyedül. Én nem tudom, mitől fél a tisztelt képviselő úr. Talán attól a szégyentől fél, hogy az ön jelöltjük  egyébként baloldali jelöltként, jobbikos volt emberként vagy talán most is az  nem fizeti ki azokat a legszerencsétlenebb sorsú embereket, akik egyébként megkapták volna a támogatást, hiszen ő mint cégvezető vagy pedig közvetett módon megkapta a támogatást, de nem fizette ki a legszegényebb sorsú embereket. Egyébként még egyszer hangsúlyozom, önök itt nagy szóval, hanggal voltak 4-5 évig a parlamentben, szidták a DK-t, Gyurcsány Ferencet, MSZP-t, mindenkit. Most ezekkel az emberekkel bútoroznak össze, bújnak össze. Egyértelmű az önök politikája, csak a hatalom, csak a pénz és semmi más, miközben pedig nem szavazták meg a rezsicsökkentést, nem szavazták meg a munkahelyteremtést, nem szavazták meg azokat a szociális- és egészségügyitámogatás-emeléseket, amelyek igazából egyébként azért a térségért, Borsod-Abaúj-Zemplénért is sokat tettek az elmúlt tíz évben. Innentől kezdve kár hangoskodni, kedves képviselő úr. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   129-130   131-138   139-146      Ülésnap adatai