Készült: 2019.12.06.12:07:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  54-60. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:47


Felszólalások:   48-54   54-60   60-66      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Kérdezem a tisztelt Házat, hogy elfogadja-e a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) A Ház a választ 120 igen szavazattal, 36 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A DK képviselője, Varju László, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszterhez: „Magyarország az első vagy a saját zsebük?” címmel. Az interpellációra a miniszterelnök megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselője fog válaszolni. Parancsoljon!

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Folytassuk európai ügyeinket, merthogy novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság ellenőrei és közbeszerzéseket vizsgáltak meg. A vizsgálat eredményét ismerjük: 34 darab eljárást vizsgáltak meg 1500 milliárd forint értékben, és a megállapítás eredményeként 150 milliárd forintra megbüntetik Magyarországot. Követelik vissza, mert önök elrontották, ellopták ezt a pénzt, és ezért megbüntetik önöket. Tudják, ez olyan, mint amikor a nagymama az unokája taníttatására pénzt ad az apukának, az pedig azt ellopja, eldorbézolja. Ne csodálkozzanak, ha a nagymama önöket megfeddi, és akár meg is bünteti önöket. Kedves Államtitkár Úr! Mielőtt a jegyzetébe felírná, hogy az elmúlt nyolc évet felemlegesse, tisztelettel jelzem, hogy 2015 és 2017 között folytatták le ezeket az eljárásokat. Önök ezzel a megoldással szennyes pénzt csináltak az Európai Unió pénzéből. Elvitték, ellopták, saját gazdálkodásukra fordították a magyaroknak küldött európai uniós pénzt. Brüsszeleztek, miközben a saját zsebüket tömték a Brüsszelből érkezett pénzzel. Önök fordították helikopterre, de most, hogy vissza kell fizetni, nem önöknek kell a helikoptereket eladni, hanem a magyar adófizetők pénzéből kell majd mindezt megtenni.

A magyar közbeszerzési rendszer megítélés alapján a korrupció miatt éppen hogy csak működőképes. Ez nem nemzeti, nem keresztény, ez egyszerű korrupció, amit csinálnak. Magyarország módszeres kifosztásával egyenlő, ami történik. Ha kifizetik ezt a büntetést, nem önöknek kell majd ezt visszafizetni, hanem a magyarok teszik ezt meg.

Miniszter úr talán értesült arról, de államtitkár úr is értesülhetett arról, hogy a Demokratikus Koalíció levélben fordult az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács vezetőihez. Képzelje, nem azt kértük, hogy ezt a pénzt tiltsák el és a magyarok ne kapják meg ezt a pénzt, hanem azt, hogy az ilyen korrupt rendszert és elhibázott közbeszerzési rendszert működtető kormánytól vegyék el, és az Európai Unió közvetlenül fordítsa a figyelmét arra, és ők osszák el. Nem azt szeretnénk, hogy a magyaroktól vegyék el, hanem önöktől, akik ezt ellopnák, ellopják.

Én azt gondolom, hogy önöknek választ kell adni arra, hogy mit fognak tenni a jövőben. Miért a magyarokkal fizettetik vissza ezt a pénzt, a büntetést? (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Schanda Tamás János államtitkár úrnak.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megszoktuk, hogy egyes európai politikusok folyamatosan áskálódnak Magyarország ellen. Teszik ezt többek közt azért, mert Magyarország Kormánya olyan erős legitimitással rendelkezik, amelyet ők a maguk számára álmodni sem mernek. Azt sem veszik jó néven, hogy valaki  bár most már, hála istennek, nem vagyunk ezzel egyedül  meg akarja akadályozni önsorsrontó tervüket a migráció kapcsán, mert saját erőforrásaira akar támaszkodni, nem pedig külföldről importál embert, kultúrát, káoszt. Sajnos, azonban ahhoz is hozzá kellett szoknunk, hogy ezek a tervek hazai támogatókkal is rendelkeznek. Méltatlan, hogy a Magyar Országgyűlésben egy olyan párttal kell vitatkoznunk, amelynek európai parlamenti képviselője munkáját, vagy inkább tevékenységét évek óta az teszi ki, hogy hazánk tekintélyét aláássa, és Magyarországot folyamatosan feljelentse a brüsszeli bürokratáknál. Az pedig egyenesen szánalmas, hogy önöknek mindeközben az európai uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatos alapvető fogalmakról is zavaros vagy szándékosan zavart keltő fogalmaik vannak. Az interpellációjából ugyanis kitűnik, képviselő úr, hogy nem tud vagy nem akar különbséget tenni a közbeszerzési és a pályázati eljárás között.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

De tegyük ezt most nagyvonalúan félre. Amint ön is tudja, a közbeszerzési audit célja az volt, hogy ellenőrizze az irányítási és ellenőrzési rendszerek megfelelő működését. A lefolytatott audit jelentéstervezetéhez  ismétlem: tervezetéhez -, amely egyelőre nem nyilvános, Magyarország észrevételeket adhat, és ezt meg is fogjuk tenni a megfelelő időben.

(15.00)

A megismert tervezet alapján azonban már most is elmondható, hogy politikailag motivált anyag készült, amelynek elsődleges célja Magyarország ismételt célkeresztbe állítása. Ezen nem csodálkozunk, hiszen a bevándorláspárti politikusok és szervezetek évek óta fenyegetőznek a Magyarországnak járó fejlesztési források megvonásával. Mi ezt nem fogjuk hagyni, még akkor sem, ha önök örülnének neki, mert Magyarországnak, a magyar embereknek ezek a források járnak.

A nemrég véget ért választási kampány is jól mutatja, hogy a demokratikusnak nevezett koalíció hányadán áll a nemzeti összetartozás és az értékek védelme terén. A DK romboló, kirekesztő és a magyar embereket egymás ellen fordítani vágyó politikájából köszönjük szépen, nem kérünk. Ez a választók világos döntése. A nemzeti és a keresztény politika kapcsán pedig fogalmazzunk úgy, nem mérvadó és egy nemzet- és egyházellenes pártocska véleménye. (Arató Gergely: És a KDNP-é?)

Tisztelt Képviselő Úr! A 2018-as országgyűlési választás eredménye vitathatatlan és elsöprő volt. A magyar emberek újra azt akarják, hogy Magyarország magyar maradjon, és ne idegen érdekek játszóterévé váljon. Ezért nem támogatjuk az önök javaslatát sem. Nem szeretnénk, hogy mások mondják meg, milyen fejlesztésekre van szüksége hazánknak.

Képviselő Úr! Aki szereti a hazáját, az ilyet nem is javasol, az ilyet nem csinál. A Magyarországot érintő kérdésekben szeretnénk mi, magyar állampolgárok döntéseket hozni. A kormány azon dolgozik, hogy a Magyarországnak járó európai uniós fejlesztési forrásokat most és a jövőben is megvédje és azokat Magyarország fejlesztésére használja, mert nekünk Magyarország az első. (Folyamatos közbeszólások a DK soraiból.)

Kérem a válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelettel köszöntöm a Ház minden tagját, a kedves vendégeket is, és megkérdezem Varju László képviselő urat, elfogadja-e azt államtitkári választ. Parancsoljon!

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azok után, hogy nyilvánvaló, hogy önök inkább kisöprő munkát folytatnak az állami költségvetésből, szennyes pénzt csinálnak az Európai Unió pénzéből a maguk működésével, ezért ez a válasz, amit ön mondott, elfogadhatatlan. A Magyarországnak szánt fejlesztési pénzeket a magyar emberekhez kell eljuttatni, és az általunk tett javaslat éppen ezt szolgálja. Megakadályozza azt, hogy önök ellopják, elhelikopterezzék, eldorbézolják, és egyébként a saját haverjaiknak juttassák.Önök pontosan tudják, hogy a milliárdos kormánypárti politikusok és oligarchák azok, akik ezt végzik, éppen ezért ez ellen tiltakozni kell. A Demokratikus Koalíció továbbra is Magyarország érdekeit fogja képviselni, akárhogy ragaszkodik is a Fidesz a saját zsebéhez. Köszönöm szépen, nem fogadom el a választ. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem a tisztelt Házat, elfogadja-e azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 117 igen szavazattal, 37 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője, interpellációt nyújtott be az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez: „Mikor kérdezik meg a helyi embereket a bodai atomtemetőről?” címmel. Keresztes László Lóránt képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!
Felszólalások:   48-54   54-60   60-66      Ülésnap adatai