Készült: 2019.12.08.16:58:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  33-38. felszólalás
Felszólalás oka Mandátumigazolás tárgyalása
Felszólalás ideje 6:42


Felszólalások:   27-32   33-38   39      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A napirend előtti felszólalások végére értünk. Felkérem Szűcs Lajos jegyző urat, hogy ismertesse a további napirenden kívüli felszólalókat.

DR. SZŰCS LAJOS jegyző: Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Varga-Damm Andrea, Jobbik; Potocskáné Kőrösi Anita, Jobbik; Ovádi Péter, Fidesz; Brenner Koloman, Jobbik; Lukács László György, Jobbik; Z. Kárpát Dániel, Jobbik; Bangóné Borbély Ildikó, MSZP; Farkas Gergely, Jobbik; Ander Balázs, Jobbik; László Imre, DK; Keresztes László Lóránt, LMP. A holnapi napon napirend előtti felszólalásra jelentkeztek a következő képviselők: Arató Gergely, DK; Gurmai Zita, MSZP; Schmuck Erzsébet, LMP; Volner János, Jobbik; Kocsis-Cake Olivio, Párbeszéd; Juhász Hajnalka, KDNP; Hörcsik Richárd, Fidesz.

A holnapi napon napirend utáni felszólalásra jelentkezett Varga-Damm Andrea, Jobbik; Z. Kárpát Dániel, Jobbik; Apáti István, Jobbik.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most mandátumigazolás és képviselői eskütétel következik. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a Karácsony Gergely Szilveszter képviselő lemondásával megüresedett helyre a Párbeszéd Magyarországért Párt elnöke az országos listájáról Kocsis-Cake Oliviót jelölte, továbbá a Gémesi György képviselő lemondásával megüresedett helyre a Lehet Más a Politika elnöke az országos listáról Hohn Krisztinát jelölte. A mandátumvizsgáló bizottság a választási iratok alapján Kocsis-Cake Olivio és Hohn Krisztina megbízólevelének szabályszerűségét megvizsgálta.

Most megadom a szót Hargitai János úrnak, a Mentelmi bizottság elnökének, aki a mandátumvizsgálat eredményéről az egyes házszabályi rendelkezések 9. § (2) bekezdésének megfelelően jelentést tesz az Országgyűlésnek.

DR. HARGITAI JÁNOS, a Mentelmi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nem megismételve azt a tényt, amit már elnök úr itt az Országgyűléssel ismertetett, arról tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Nemzeti Választási Bizottság 984/2018. számú, 2018. május 31-én kelt határozatával Kocsis-Cake Olivio úr részére kiadta a megüresedett mandátumot. A határozat 2018. június 3-án, 16 órakor lett jogerős. A megbízólevél átadása még aznap megtörtént. A Mentelmi bizottság egy héttel ezelőtti ülésén megvizsgálta a beadott, a mandátumigazoláshoz szükséges iratokat. Képviselő úr jelezte, hogy összeférhetetlenségi ok vele szemben nem áll fenn, tehát képviselői jogait gyakorolhatja. Ezek utána a Mentelmi bizottság egyhangúlag úgy határozott, hogy javasolja az Országgyűlésnek Kocsis-Cake Olivio úr mandátumának igazolását.

A Nemzeti Választási Bizottság arról is tájékoztatta a bizottságunkat 985/2018. számú, 2018. május 31. napján kelt határozatában, hogy Hohn Krisztina asszony részére adja ki a Lehet Más a Politika jelölő szervezet megüresedett mandátumát. Ez a határozat is június 3-án, 16 órakor vált jogerőssé. Szinten ezen a napon került sor a mandátum átadására.

(14.20)

A Mentelmi bizottság egy héttel ezelőtt a Hohn Krisztina asszony által benyújtott iratokat is vizsgálta. Megállapította, hogy a szükséges iratok rendben vannak, a képviselő asszony is jelezte számunkra, hogy vele kapcsolatban összeférhetetlenségi ok nem áll fenn, így képviselői jogait gyakorolhatja. A Mentelmi bizottság az ő esetében is egyhangúlag úgy döntött, azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy az Országgyűlés Hohn Krisztina asszony mandátumát igazolja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Felhívom figyelmüket, hogy a mandátumvizsgálat eredményéről szóló jelentéshez módosító javaslatot nem lehet benyújtani. A mandátumokat az Országgyűlés egyenként, vita nélkül igazolja.Most szavazni fogunk. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy igazolja-e Kocsis-Cake Olivio mandátumát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy a Ház 158 igen szavazattal, egyhangúlag igazolta Kocsis-Cake Olivio képviselő úr mandátumát.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy igazolja-e Hohn Krisztina mandátumát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

A Ház Hohn Krisztina képviselő asszony mandátumát szintén 158 igen szavazattal, egyhangúlag igazolta.

Tisztelt Országgyűlés! Megkérem Hohn Krisztina és Kocsis-Cake Olivio képviselőket, fáradjanak a terem közepére, és tegyék le az esküt. Felkérem Hiszékeny Dezső jegyző urat, hogy olvassa elő az eskü szövegét, és a tisztelt Országgyűlést pedig majd arra kérem, amikor a képviselő asszony és a képviselő úr beérkezik, akkor állva hallgassuk meg az eskütételüket. (Hohn Krisztina és Kocsis-Cake Olivio a terem közepére lép.  A teremben lévők felállnak.  Hiszékeny Dezső előolvassa az eskü szövegét.)

HOHN KRISZTINA (LMP)/KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Én, Hohn Krisztina/Kocsis-Cake Olivio fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; országgyűlési képviselői tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom.Isten engem úgy segéljen! (Taps.)
Felszólalások:   27-32   33-38   39      Ülésnap adatai