Készült: 2020.10.21.09:57:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  156-163. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:48


Felszólalások:   148-155   156-163   166-169      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Dr. Aradszki András képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Hogyan valósultak meg a kitűzött kormányzati célok az ingyenes gyermekétkeztetés területén?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. (Dr. Aradszki András jelzésére:) Képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Dr. Aradszki András képviselő úré a szó. Parancsoljon!

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Kereszténydemokrata Néppárt kiáll minden olyan kezdeményezés mellett, amely a társadalmi együttélés legkisebb egységének, a családnak az erősítését, támogatását szolgálja. 2018 a családok éve, ami azt is jelenti, hogy a kormányzat az eddiginél is nagyobb figyelmet szentel a családoknak. A 2010 óta létező Fidesz-KDNP-kormányzat által kidolgozott családtámogatási rendszer számos részből áll, amelynek egyik fontos eleme az ingyenes gyermekétkeztetés. Napokon belül megkezdődik a nyári vakáció, amely mintegy másfél millió általános és középiskolába járó gyermek számára jelent rendkívüli örömöt. A kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően immár harmadik éve nemcsak a nyári, hanem mind a négy iskolai szünetben biztosított a szünidei gyermekétkeztetés, így a rászoruló gyermekek szülei igényelhetik az ingyenes gyermekétkeztetés biztosítását.

Tavaly minden eddiginél több településre jutott el természetbeni ellátásként a nyári szünidőben is a gyermekétkeztetés országszerte. Több mint 130 ezer gyermek kapott naponta meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben. Kérdezem én, hogyan valósultak meg a kitűzött kormányzati célok az ingyenes gyermekétkeztetés területén. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mint hallottuk, Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni az elhangzottakra. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormánynak az volt a célkitűzése, hogy ha valamelyik település azt az igényét bejelenti, hogy vannak az ő településén olyan gyerekek, akiknek a szünidei étkeztetését bármelyik szünetben, tavasszal, ősszel, télen vagy nyáron a családjuk nem tudja megoldani, akkor központi költségvetésből biztosítsuk azt a forrást, hogy minden önkormányzat ezt a feladatot a család helyett el tudja látni. És már évek óta elmondhatjuk, hogy nincs olyan pályázat, nincs olyan önkormányzat, amely a kormányzathoz fordul támogatásért, fennállnak a feltételek és ne kapná meg. Magyarul, forráshiány miatt soha egyetlenegy pályázatot sem utasítottunk vissza az elmúlt években. Így mondhatjuk el, hogy most már 2333 települést vontunk be a szociális gyermekétkeztetés rendszerébe, és mindenki, aki igényel, mindenki kap támogatást, pontosan azért, hogy a gyermekek megkapják a kellő mennyiségű és kellő minőségű ételt. Sőt, elmondhatjuk itt, hogy a nyári szünetben egy elég jelentős, 350 forintról 550 forintra történő nagyságrendű emelést is kaptak, pontosan azért, hogy megfelelő minőségű alapanyagot tudjanak vásárolni, és az egynapi tétel emelésével a nyersanyagok is minél jobb minőségűek legyenek, tehát minőségi ételt is kaphassanak ezek a gyermekek.

Ahogy ön is utalt rá, pár évvel ezelőtt, mondjuk, 2010-ben még csak a nyári szünetben volt szociális étkeztetés, most már viszont az évközi szünetekben is van, tavasszal, ősszel és télen. A nyári szünetben a tavalyi évben összesen 133 ezer gyermek után jelentettek be igényt; a tavaszi szünetben 95 ezer gyermek után, az őszi szünetben 104 ezer gyermek után, a téli szünetben pedig 113 ezer gyermek után. Azért tudunk minden korábbinál szélesebb körű támogatást adni, hiszen a költségvetési sorai is sokkal bőkezűbbek a szociális gyermekétkeztetésnek, mint valaha korábban Magyarországon. Míg erre 2010-ben a költségvetési törvényben 29 milliárd forint volt, idén 79 milliárd forint szerepel. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Aradszki András képviselő urat is. Parancsoljon!

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen, államtitkár úr, a választ. Azt azért alá szeretném még húzni ezek mellett az adatok mellett, hogy ma Magyarország GDP-arányosan az OECD átlagának kétszeresét költi a családok támogatására. Tehát ebben a hármas támogatási rendszerben, amelynek része az ingyenes gyermekétkeztetés, fontos elem az, hogy erre képesek vagyunk. Ugyanis az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság biztosítja a magyar költségvetés számára azokat az összegeket, amelyek a nehezebb sorsú gyermekek számára biztosítják a gyermekétkeztetést.Hozzá kell tennem, hogy ez a rendszer, amit a magyar kormány alkalmaz, rendkívül liberális, tehát nem túl bürokratikus, nem sok adminisztrációt követel meg, hanem a ténylegesen rászorulóknak mindenféleképpen biztosítják, és önkéntes bejelentkezés alapján lehet igényelni ezeket a szolgáltatásokat. Köszönöm megtisztelő válaszát.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Azt hiszem, teljes az egyetértés minden józanul gondolkodó ember között, hogy ez az egyik legjobb támogatási forma, hiszen természetben kapják meg a gyerekek, természetben kapják meg a családok, éppen ezért biztosan azokhoz ér és úgy ér, akiknek ezt szánjuk a költségvetésből. Az is fontos, hogy egyre többen és többen részesülhetnek ebből. Hogyha megnézzük, hogy ingyenesen és kedvezményesen mennyien étkeznek, akkor azt láthatjuk, hogy ez most már 626 777 fő ebben a tanévben, ami azt jelenti, hogy szélesebb kör jogosult rá. Azért tettük ezt így, mert úgy gondoljuk, hogy ez nem csupán, sőt nem elsősorban szociális juttatás, hanem egy családtámogatási rendszer része, nemcsak azoknak jár, akik nagyon nehéz szociális helyzetben vannak, hanem egyre többeknek jár, akik gyermeket vállalnak. Főleg az óvodás korosztályban bevezetett új rendszer alapján a legfelső egy, maximum két jövedelmi tizedbe tartozók azok, akiknek nem jár, önkéntes adatszolgáltatás alapján, de mindenki másnak jár, mert szeretnénk, hogyha minden család azzal számolhatna, hogy aki gyermeket vállal, sem a gyerekek tankönyvére, sem az esetek többségében a gyerekek étkeztetésére a későbbiekben nem kell fordítani, mert azt az állam fogja fedezni számukra. Köszönöm szépen.

(16.50)
Felszólalások:   148-155   156-163   166-169      Ülésnap adatai