Készült: 2019.12.13.07:04:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  128-139. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:05


Felszólalások:   121-127   128-139   140-147      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Tordai Bence képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszternek: „Nem szégyellik magukat legalább egy kicsit?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Cseresnyés Péter államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem önt, képviselő úr, elfogadja-e a válaszadó személyét, vagy megvárja…

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Nagy örömmel elfogadom. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tordai Bence képviselő úré a szó. Parancsoljon!

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten ismét többszörösen bebizonyosodott, hogy nincs még egy akkora tolvajbanda az Európai Unióban, mint az Orbán-rezsim. Napvilágot látott az Európai Csalás Elleni Hivatal 2013-2017-re vonatkozó jelentése, amely szerint a Magyarországnak juttatott támogatások 4 százalékát vissza kellene venni. Összehasonlításul: ez a szám kétszer akkora, mint a második legrosszabb eredményt hozó Szlovákiáé, és több mint kilencszer akkora, mint az uniós átlag. Ízlelgessük csak egy kicsit: korrupcióban az Orbán-rezsim 912 százalékon teljesít. De nem csak a Csalás Elleni Hivatal állapította meg, hogy Magyarországon szétlopja a pénzeket a Fidesz és vidéke. Az Európai Bizottság tavaly az intézményrendszert vizsgálta, és most a jelentéstervezetükben azt mondják, hogy az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre, közel elégtelenre vizsgázott. Olyan közpénzszivattyúkat vettek górcső alá, mint a 3-as metró rekonstrukciója, amely 69 milliárdról 60 milliárd forintra drágult (sic!), a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy, illetve a Fonyód-Kaposvár vasút fejlesztése, amely 55 helyett 72 milliárd forint lett, vagy éppen a Kelenföld-Százhalombatta vasút-korszerűsítés, amely 31 helyett 51 milliárd forintba fájt.

A teljes intézményrendszer 3-as osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán, ahol az 1-es a legjobb jegy. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal éppen hogy csak működik a rendszer. Annyi szabálytalanságot találtak, hogy átalány 10 százalékos visszafizetési kötelezettséget javasoltak a projektek mindegyikére. Magyarán, ez azt jelenti, hogy a fideszes tolvajok zavartalan működését tevő rendszer miatt 100-150 milliárd forinttal lesznek szegényebbek a magyar adófizetők. Minden magyar állampolgár 10-15 ezer forint büntetést fizet azért, mert maguk nem bírnak leállni a lopással.

Kérdezem az államtitkárt, hogy ilyenkor azért legalább egy kicsit szégyellik-e magukat. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd, az MSZP és az LMP soraiban.)

ELNÖK: Nem köszönöm meg, képviselő úr, a felszólalását, azért, mert ha egyetlenegy embert mondott volna az elmúlt időszakban, akit Magyarországon lopásért elítéltek volna, akkor jogos lenne mindez a kirohanás, amit mond. (Korózs Lajos: Az nem jelenti azt, hogy nem bűnös, mert nem ítélték el!) Képviselő úr, önt nem kérdeztem! Majd ha önnek adok szót, akkor lesz lehetősége hozzáfűzni, de egyelőre az ülést én vezetem, és én mint ülésvezető úgy ítélem meg, hogy ez a valóságtól elrugaszkodott hozzászólás volt. Cseresnyés Péter államtitkár urat illeti a szó.

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én azt hiszem, hogy az elmúlt időszakban való megszólalásai alapján akinek szégyenkeznie kell, az ön, hiszen mintha nem tudná, hogy hol van, néha úgy fogalmaz és úgy nyilvánul meg. Természetesen érdemben is szeretnék válaszolni a kérdésére. Legfőképpen azt, hogy egy olyan jelentéstervezetet citált ide, amelynek a vizsgálata még folyamatban van. De ha ön következetes akarna lenni és nem egy politikai megfontolásból megfogalmazott gondolatsorral állt volna ide, hanem ténylegesen a problémát próbálta volna elemezni és visszament volna, mondjuk, a 4-es metró építésére is, abban az esetben azt citálta volna ide és arról kérdezett volna, hogy hogy áll az az ügy…  az az ügy, amelyről már szinte teljes mértékben bebizonyosodott, hogy nagyon komoly visszaélések voltak akkori szocialista-liberális kormányzat idején. Az akkori fővárosi vezetéssel együttműködve nagyon komoly visszaélések kapcsán úgy néz ki, hogy a következő időszakban visszafizetési kötelezettsége lesz az országnak, éppen azért, mert abban az időben történtek hasonló események vagy bizonyítható történések, amit most itt ön feltételezésként, sugallásként megfogalmazott.

Azt hiszem, hogy a címben megfogalmazott kérdésre a válasz egyébként az, hogy miután az ország fejlődik, és folyamatosan eredményeket, lépésről lépésre megmutatkozó eredményeket tudunk felmutatni mind a beruházások, mind a munkanélküliség, mind a képzés, mind az egészségügy kapcsán, ezért a kérdésben megfogalmazott sugallást visszautasítom. Azt kérem öntől, hogy következetes legyen, és azokról a visszaélésekről beszéljen, amikről már bebizonyosodott, hogy visszaélések, és ne állítson olyanokat, ami még vizsgálatban sincs, vagy vizsgálat folyamatában van és még csak feltételezések vannak. (Taps a Fidesz soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválaszra megadom a szót Tordai Bence képviselő úrnak. Parancsoljon!

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm. Egyszerre szeretnék válaszolni elnök úrnak és államtitkár úrnak.

ELNÖK: Képviselő úr, mielőtt továbbmenne: önnek nincs lehetősége nekem válaszolni. (Tordai Bence: Akkor csak az államtitkár úrnak.) Amennyiben nem tetszik a vezetési stílusom, a házszabály értelmében eljárást kezdeményezhet ellenem. Tessék, tegye meg, de miköztünk külön diskurzus az ön részéről nem lehet. Parancsoljon! (Tordai Bence: Értem.) Kérem az órát visszaigazítani a képviselő úrnak.

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Azért, mert Polt Péter nem ítél el egy Fidesz-bűnözőt sem, még nem jelenti azt, hogy nincsenek Fidesz-bűnözők ebben az országban. Ha minden korrupciót kutató nemzetközi és hazai szervezet azt állapítja meg, hogy példátlan a korrupció mértéke, hogy szétlopják az országot, és hogy a Fidesz-rezsim gyakorlatilag eköré építi a politikáját, akkor én hadd legyek már annyira valósághű, hogy ezt kimondom itt az Országgyűlésben is. Ha jól értettem az államtitkári választ, azt mondta, hogy mivel egyébként fejlődik az ország, ezért nyugodtan lophatnak? Gyakorlatilag így összegezném az ön válaszát. Attól tartok, hogy ezt nem tudjuk elfogadni, nem tudják elfogadni a magyar és európai adófizetők sem, akiknek a pénzét szétlopják. S igen, politikai indíttatású beszédet mondok itt, az a cél, hogy ne tehessék meg ezt mindenféle reflexió nélkül, tökéletesen büntetlenül. Nem hagyjuk szó nélkül, hogy havi és éves szinten száz- és ezermilliárdokat visznek el a közös kasszánkból. Ez továbbra sem lesz elfogadható, és igen, szégyellhetik magukat. (Taps a Párbeszéd, az MSZP és az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválaszra államtitkár úré a szó. Parancsoljon!

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Arról én nem tehetek, hogyha a képviselő úrnak szövegértési problémái vannak. Nem azt mondtam, amit ön állított. Az a probléma, képviselő úr, hogy ön vindikálja a jogot magának meg ezek szerint bizonyos szervezeteknek, hogy ítéletet mondjanak, mondjuk, a bíróság helyett. Ugyanis ítéletet Magyarországon, de más országokban is az arra feljogosított bíróságok hozhatnak. Tehát az, hogy ön kitalál valamit vagy valamit állít valamiről, nem ítélet, ez csak egy feltételezés. Az, hogy egy megszövegezett jelentésben feltételezések vannak, még nem azt jelenti, hogy az úgy is történt. Ők gyanakodnak valamire, de hogy a valóságban úgy van-e, ahogy azt megfogalmazták, az egy másik kérdés. Csak a közelmúltban számtalan olyan kérdés és olyan megfogalmazás került nyilvánosságra önöktől vagy éppen nem kormányzati szervektől a kormányt támadva, amelyekről bebizonyosodott, hogy a valósággal köszönőviszonyban sincsenek. Úgyhogy arra kérem önt, hogy amikor egy kérdést megfogalmaz vagy állítást fogalmaz meg, a tényekkel legyen tisztában, és a tényeken alapuljon az. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:   121-127   128-139   140-147      Ülésnap adatai