Készült: 2019.12.10.09:25:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  108-117. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:16


Felszólalások:   100-107   108-117   118-120      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Az azonnali kérdések órájában vagyunk. Vadai Ágnes képviselő asszony, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a belügyminiszter úrhoz: „Kaspersky Lab” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Kontrát Károly államtitkár urat jelölte ki. Tisztelettel kérdezem, képviselő asszony elfogadja-e a válaszadó személyét.

DR. VADAI ÁGNES (DK): Beérem államtitkár úrral, de majd lesz, amikor csak a miniszterrel.

ELNÖK: Képviselő asszony jelzi, hogy elfogadja. Akkor Vadai Ágnes képviselő asszonyé a szó. Most az öné.

DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Önök talán és államtitkár úr sem ismeri ennek a felszólalásnak a szövegét, de lehet, hogy az oroszok már igen, merthogy a tervezetet és a gondolatokat azon a számítógépen tároltam, amelyre az Országgyűlés Hivatala a Kaspersky Lab vírusirtóját telepítette föl. Ez az a cég, tudja, államtitkár úr, amelyet az amerikai és az izraeli hírszerzés is azzal vádolt, hogy kémkedett. Az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a számítógépeinken, az önök számítógépein, az államigazgatási számítógépeken, az országgyűlési képviselők számítógépén, és ki tudja, még hol. Jóllehet a Kasperskynek nincs is sok választása, hiszen az orosz törvények előírják az együttműködési kötelezettséget az orosz titkosszolgálatokkal. Ebben persze megvan a rutinjuk is, hiszen a cég tulajdonosa korábban maga is az orosz hírszerzésnek dolgozott. Vannak persze kormányok, amelyek kemény választ adtak a kémkedési vádra és a kémkedési tevékenységre. Az amerikai belbiztonsági minisztérium már tavaly szeptemberben megtiltotta, hogy az amerikai kormányzat számítógépein a cég vírusirtóját használják. Azóta a holland kormány is közölte, hogy a hivatalokban, a holland kormányhivatalokban a nemzetbiztonsági kockázat miatt megszüntetik a Kaspersky Lab szoftvereinek használatát.

Nálunk ez a nemzetbiztonsági kockázat kormányzati szerződésekbe van foglalva. Önök úgy döntöttek, hogy az oroszok ne szűkölködjenek a spájzban, beinvitálták és leültették őket a nappaliban. (Dr. Rétvári Bence: Ha jól emlékszem, Gyurcsány nappalijában járt.) Orbán Viktor talán maga sem gondolta volna 30 évvel ezelőtt, hogy a „ruszkik, haza!” azt fogja jelenteni az ő világában, hogy a ruszkik haza fognak járni.

Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, hogy meddig leszünk még bekötve a Kremlbe, és hogy lehetséges-e, hogy a kormány bontson szerződést a Kaspersky Labbel, hogy a „nemzetbiztonság” kifejezés ne egy komolyan vehetetlen és cinikus kifejezés legyen az önök tevékenységének köszönhetően Magyarországon, 2018-ban. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A választ Kontrát Károly államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon, államtitkár úr!

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kibertér védelme érdekében a kormányzati rendszerekben arra kell törekedni, hogy a számítógépeken tárolt adatok megbízhatósága, sértetlensége és elérhetősége mindig biztosított legyen, és azokba semmiképpen se kerülhessen be vírus. Ezt csak akkor lehet elérni, ha az érintett rendszerekben egymástól függetlenül több vírusirtót használnak, ezáltal még abban az esetben is elkerülhető a fertőzés, ha esetleg maga a program készítője hagy erre vonatkozó kiskaput. A központi kormányzati adatközpontban többféle vírusvédelemmel látják el a szervereket, így nem marad nyitva kiskapu még az előállítók számára sem, tisztelt képviselő asszony. Ennek a munkának az az eredménye, hogy bár több behatolási kísérlet is történt Magyarországgal szemben, egyik sem volt sikeres (Dr. Vadai Ágnes: Dehogynem!), és mindegyiket elhárítottuk. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. is folyamatosan figyelemmel kíséri a hálózati kommunikációt, hogy megakadályozza az esetleges adatvesztést.

(16.10)

Az elmúlt időszakokban  évekre visszatekintve  semmiféle adatvesztést nem detektált a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. A jelenleg hatályos, Magyarország nemzeti kiberbiztonsági stratégiájáról szóló 1139/2013. kormányhatározat értelmében Magyarországon a kibertér szabadságának és biztonságának szavatolása a kormányzat, a tudomány, a gazdasági és a civil szféra közös felelősségvállalásán alapuló szoros együttműködésével, összehangolt tevékenységével valósul meg. Tehát a kibertér védelmének együttműködésre, közös felelősségvállalásra alapozott modellje valósul meg Magyarországon eredményesen, tisztelt képviselő asszony. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Vadai Ágnes képviselő asszonyt illeti a szó. Parancsoljon!

DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Itt gyér volt a taps, az oroszoknál biztosan nagyon tapsoltak. Ők aztán ezt a választ várták. Mi is azt gondoltuk, hogy ez a válasz érkezik, hiszen az lett volna a valódi, korrekt szakmai válasz, hogy önök felmondják a Kaspersky Labbel a szerződést, de nyilván nem teszik, mert Putyin és az oroszok ezt nem engedi önöknek. Önök ezekkel áruba bocsátják Magyarországot. Engedje meg, államtitkár úr, hogy figyelmeztessem önt arra, hogy nagyon szép volt, amit a kibervédelemről mondott, nagyon szép volt a kibervédelmi stratégia, de azért felhívnám a figyelmét arra, hogy van olyan minisztérium, amely érzékelte ezt a veszélyt, és fél évvel ezelőtt eltávolította a minisztérium valamennyi számítógépéről a Kaspersky Labet, mert ők megértették, hogy vannak olyan titkosszolgálatok, és ebbe nemcsak az orosz, hanem minden más titkosszolgálat beletartozik, akiket sem a spájzba, sem a nappaliba, sem a számítógépekre, sem sehova nem engedünk be, mert ez az önök feladata, hogy távol tartsák Magyarországtól ezeket a titkosszolgálatokat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Most nem ezt teszik, nyitva hagyják az ajtót, nyilván, mert ez a politikai érdekük. (Taps a DK és az LMP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválasz illeti meg államtitkár urat is. Parancsoljon!

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Ha visszagondolok az elmúlt tíz évvel ezelőtti történésekre, akkor azt kell mondanom, önök engedték be az oroszokat a nemzetbiztonsági szolgálathoz (Dr. Vadai Ágnes: Ez nem igaz! Ez nem igaz!), önök engedték be (Dr. Vadai Ágnes: Ez nem igaz!), büntetőeljárás is van folyamatban ezzel kapcsolatban. (Dr. Vadai Ágnes: Most bukott el a peretek!  Zaj.  Az elnök csenget.) Ön akkor kormányzati felelősséget vállalt, úgy tudom, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt, így van, tisztelt képviselő asszony, önök engedték be az oroszokat a spájzba vagy a házba. (Dr. Vadai Ágnes: Hova?) Mi bezártuk az ajtót, tudja, képviselő asszony?! (Dr. Lukács László György: Miután bejöttek és vendégül látjátok őket!) Nálunk a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország minden szempontból biztonságos ország, a kibervédelem tekintetében is biztonságos ország. (Dr. Vadai Ágnes: Kormányzati honlapot támadnak, a Honvédelmi Minisztériumét is!)Tisztelt Képviselő Asszony! Arra kérem önt, hogy hallgasson meg, én is meghallgattam, tisztelem önt mint nőt, de tegye meg, hogy végighallgat! Még egyszer mondom: Magyarországon minden magyar hatóság, titkosszolgálat, egyéb szerv a magyar nemzet érdekében dolgozik, nem úgy, mint annak idején önöknél, amikor beengedték az oroszokat, beengedték az oroszokat a Nemzetbiztonsági Hivatalba. (Dr. Vadai Ágnes: Ki? Hol?) Sajnos ez megtörtént. Mi bezártuk az ajtókat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tisztelt képviselő asszony, mi Magyarország érdekeit képviseljük. (Dr. Vadai Ágnes: Jogerős ítélet született!  Dr. Lukács László György: Ki kellett volna őket rakni!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   100-107   108-117   118-120      Ülésnap adatai