Készült: 2019.12.06.19:32:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap (2018.06.11.),  1-4. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:13


Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 7. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Szűcs Lajos és Hiszékeny Dezső jegyző urak lesznek a segítségemre. Köszöntöm a kedves vendégeinket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy Simani Silva nemzetiségi szószóló június 7-én arról tájékoztatott, hogy szószólói megbízatásáról lemond.

Tájékoztatom önöket, hogy az Országgyűlés 2018. május 8-ai megalakulását követő  az Országgyűlésről szóló törvény 90. § (1)-(2) bekezdése szerinti  harminc napon belül, azaz június 7-éig valamennyi képviselő és szószóló leadta saját, illetve hozzátartozói vagyonnyilatkozatát. A vagyonnyilatkozatok a képviselők és a szószólók esetében nyilvánosak és az Országgyűlés honlapján megtekinthetők.

Bejelentem, hogy az Országgyűlés valamennyi tagja és a szószólók gyakorolhatják jogaikat.

Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Vadai Ágnes képviselő, a DK tagja: „Európai ügyeink” címmel. Megadom a szót.

DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Már 21 olyan európai kormány van, amely csatlakozott vagy jelezte csatlakozási szándékát az európai ügyészséghez. Az Orbán-kormány, mondanom sem kell, nincs közöttük. Az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentéséből tudjuk, hogy a Fidesz okkal fél az európai ügyészségtől, mint a tűztől. Ha ugyanis nem Polt Péter Legfőbb Ügyészségének kellene vádat emelnie az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupciós ügyekben, akkor számos fideszes politikus, fideszes oligarcha, rokonok és barátok lennének már rács mögött. Többek között Orbán Viktor veje, Tiborcz István is, aki  és itt idézem a vonatkozó OLAF-jelentés nyilvánosságra került részét  bűnszervezetben elkövetett csalást valósíthatott meg.

Lehet, hogy a miniszterelnök veje sötétséget hozott a magyar városokra a szétlopott közvilágítási fejlesztésekkel, de Európában nem tud olyan sötétség lenni, hogy ne látnák: Magyarországon köztörvényes bűnözők vannak hatalmon. Önök ezért nem hozták nyilvánosságra a Tiborcz István közbeszerzéseiről szóló OLAF-jelentést; ezért menekül Tiborcz úgy a sajtó elől, mintha vasvillával kergetnék. Ha a miniszterelnök vejének rémálmai vannak, akkor azok az európai ügyészségről szólnak. De mondhatnám példaként még Mészáros Lőrincet is: az ember, aki gázszerelőből lett az ország egyik leggazdagabb embere. Egy gyengébb pillanatában még el is ismerte, hogy Orbán Viktor barátsága kellett ahhoz, hogy ennyi magyar és európai közpénzt nyerjen. Ezért nem akarnak önök európai ügyészséget sem, mert félnek a börtöntől.

Ezt a kormányzást az európai ügyészségen úgy neveznék  no, nem kereszténydemokrácia, hanem -: különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hivatali visszaélés. Ez az igazság. De tudják, mit, képviselőtársaim? Tegyük fel egy pillanatra, hogy önök nem velejéig korrupt bűnözők. Ugyan nem vagyok híve a fikciós műfajnak, de tegyük föl. Érdeklődni szeretnék, hogy mi okuk van arra, hogy azt mondják: nem, nem akarják, hogy az Európai Uniónak hatásköre legyen arra, hogy megvizsgálja és börtönbe zárja azokat, akik a közös európai kasszát fosztogatják. Semmi. Ha önök tisztességesek lennének, akkor semmi okuk nem lenne erre. Ezért ez nem más, képviselőtársaim, mint egy beismerő vallomás. Ha egy bűntett helyszínén valaki nagyon erősen tiltakozik az ellen, hogy rendőrt hívjanak, akkor azért általában az az ember az elkövető. Pontosan így viselkednek önök is.

Trócsányi László igazságügyi miniszter mindig azzal indokolja, hogy miért nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, hogy  idézem  jelenleg is vannak olyan intézmények, amik elvégzik a kívánt feladatot. Remélem, figyeltek: a kívánt feladatot.

Tisztelt Ház! A magyar ügyészséggel éppen ez a baj, hogy nem a törvények betartásán dolgozik, hanem a Fideszben kívánt feladatokat végzi el: kimosdatni a fideszes politikusokat, oligarchákat, rokonokat, és természetesen besározni ártatlan embereket, főleg ellenzéki politikusokat. Kérem, nekem ne mondják azt, hogy az európai ügyészség munkáját elvégzik a magyar intézmények, mert láthatóan nem végzik el! Ha elvégezték volna, akkor, azt gondolom, már régen börtönben ülne vagy legalábbis a vádlottak padján lenne Tiborcz István a közvilágítási fejlesztések miatt. Ugyanígy nincs börtönben például a romák felzárkóztatására kapott pénzzel elszámolni nem tudó Farkas Flórián. De nincs börtönben a letelepedési kötvényekkel az illegális migrációt és a nemzetközi bűnözést segítő Rogán Antal, ahogyan nincs börtönben az orosz bűnözőknek és kémeknek útlevelet adó Kiss Szilárd. És természetesen lehetne még folytatni a sort, hiszen elég sokan vannak.

Majd akkor mondják nekünk, hogy az európai ügyészség munkáját elvégzik Magyarországon a magyar hatóságok, a legfőbb ügyész, az ügyészségek, ha ezek az emberek börtönben vagy  ahogy jeleztem  legalábbis a vádlottak padján fognak ülni, és nem csak azt hallgathatjuk Polt Pétertől, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal előtt még egészen egyértelmű ügyekben Budapestre érkezve már nincs miről nyomozni. Amíg ezt mondják, addig  ahogy önök szokták mondani  csak duma, hablaty és hamuka van.

Mi a Demokratikus Koalícióban határozottan támogatjuk azt, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez, mert hiszünk abban, hogy aki lop, annak pártállásra tekintet nélkül börtönben a helye, még akkor is, ha jelen esetben egy független igazságszolgáltatás esetén ez a letartóztatások miatt azt jelentené, hogy a Fidesz parlamenti kétharmada rövid idő alatt egyharmaddá csökkenne. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

(13.10)

ELNÖK: A kormány nevében Németh Szilárd államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon! (Közbekiáltások a DK soraiból: Halljuk!)

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! És nincsen börtönben Gyurcsány Ferenc sem (Arató Gergely: Pedig nagyon akartátok.  Dr. Vadai Ágnes: Pedig mindent megtettetek érte.), pedig ő saját maga vallotta be őszödi beszédében, hogy oda való.Nos, amit most hallottunk, az semmi más, mint annak a hetek, hónapok, évek óta zajló folyamatnak a része, amelyben a hátam mögött ülő DK-s politikusok és a hozzájuk csatlakozó ellenzékiek Magyarország szuverenitását, Magyarország, a magyar emberek szabadságát tiporják lábbal. (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban.) Arra szeretnének bennünket rávenni, hogy itt, a magyar parlamentben mi, magyar képviselők  akiket egyébként legutóbb április 8-án megválasztottak az emberek, és nagyon világosan elmondták, hogy mi a dolgunk a magyar parlamentben: a magyar érdekek képviselete  ne a magyar érdekeket képviseljük, ne Magyarország szuverenitásáért, ne a magyar emberek biztonságáért emeljünk szót. És ennek része az a folyamatosan szajkózott, egyébként az igazságügyi miniszter úr által itt a múlt héten a pulpituson teljes egészében megcáfolt érvelés, amely szerint az ügyészséget, a bíróságot meg nem tudom én, még kicsodát nem, mindenkit (Dr. Vadai Ágnes: Meg a hadihajókat.) Brüsszel alá kellene rendelni. Mi pedig azokkal a jogszabály-változtatásokkal  itt szeretnék utalni az Alaptörvény módosítására  pont ennek az ellenkezőjét tesszük, pontosan az április 8-án a magyar emberek által meghatározott úton menve. Mi nem akarjuk, hogy Brüsszelből irányítsák a magyar ügyészséget, mi nem akarjuk, hogy Brüsszelből irányítsák a magyar bíróságot.

De egyébként, ha már korrupciós ügyekről beszélünk, azért gondoljunk bele, mondjuk, az EMIR-botrányba. 18 milliárd! Ez a botrány egyértelműen az Altushoz, Gyurcsány Ferenchez köthető. De a valaha volt, nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió történetének valaha volt legnagyobb korrupciós botránya, amit egyébként megpróbálnak mindenáron elfedni, magából egyébként az OLAF-jelentésből ismerjük, a Fővárosi Közgyűlés által meghatározott jelentésből ismerjük az egész történetét. Hova vezetnek a szálak? Minden ilyen korrupciós szál Gyurcsány Ferenchez vezet. Itt csaknem 160 milliárd forintról van szó, és most ennek a kormánynak, nekünk kell majd visszafizetni 59 milliárdot. (Arató Gergely: Nem fizetsz te vissza semmit.)

Tehát szerintem egy kicsit szerényebben kellene bánni akkor, amikor másokat vádolnak korrupcióval. De menjünk a családi cégekhez! Az Altus úgy ki van bélelve milliárdos brüsszeli megrendeléssel, hogy a világ olyat nem látott. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Tehát akkor, amikor a szomorú ellenzéki kenyeret kell enniük immár harmadszor az emberek döntése értelmében, akkor Brüsszelből kapnak megrendelést, hogy brüsszeli érdekeket képviseljenek itt, a magyar parlamentben, és ezt nem tűrhetjük.

Egyébként ugyanezt tapasztaljuk akkor, amikor a bevándorlással kapcsolatban folyamatosan azt szajkózzák, ami benne van a Soros-tervben (Arató Gergely: Ennek mi köze az ügyészséghez?): a határok teljes meggyengítése, az emberek döntése, a magyar emberek döntése, a magyar parlament döntése nélkül a beáramlás megszervezése (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), a letelepítés és az összes ilyen ügyben azt látjuk, hogy Magyarország ellen, a magyar emberek biztonsága ellen, a magyar szuverenitás ellen küzdenek itt a parlamentben.

Szeretném fölhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy ez a kormány, ez az április 8-án az emberektől bizalmat és felhatalmazást kapott kétharmad pedig azt mondja azzal szemben, amit a DK-sok mondanak, hogy nekünk Magyarország az első, nekünk a magyar emberek érdekeit kell képviselnünk a magyar parlamentben. Köszönöm, elnök úr, hogy válaszolhattam. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai