Készült: 2023.02.03.07:55:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

156. ülésnap (2020.10.19.),  92-99. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:17


Felszólalások:   84-91   92-99   100-107      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm miniszterelnök úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Szabó Timea és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselői, azonnali kérdést kívánnak feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mit gondol Miniszterelnök Úr?” címmel. Szabó Timea képviselő asszonyt illeti a szó.

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm. Miniszterelnök úr, először is szeretnék gratulálni önnek az unokája megszületéséhez, és sok boldogságot kívánok az egész családnak! (Taps a kormánypártok soraiból.) Egy kevésbé vidám témára viszont hadd térjek át rögtön, ez pedig az, hogy két héttel ezelőtt az Országgyűlés elfogadott egy szerintem jó szándékú, ámbár igencsak félrecsúszott törvényt, ez pedig az orvosok béremeléséről szóló törvény, amelynek a béremelésről szóló részét mi is támogattuk, azonban becsúszott két olyan paragrafus is, ami gyakorlatilag katasztrófába sodorhatja az egészségügyet. Az egyik ilyen, hogy minden orvost, akár maximum két évig az ország bármely más pontjára átvezényelhetnek, a másik pedig az, hogy az orvosok nem vállalhatnak másodállást; illetve egy harmadik pont az, hogy elmaradt ezzel együtt az egészségügyben dolgozók szabad szemmel látható béremelése is.

A Magyar Orvosi Kamara a mai napon kiadott egy kompromisszumos javaslatot ezzel kapcsolatban, amelyik azt javasolja, hogy a két év helyett évente 44 naptári napban határozzák meg az átvezényelhetőséget, illetve ebben maximalizálják, illetve legyenek olyan csoportok, akiket nem lehet átvezényelni, például, ha három évnél fiatalabb gyereke van, ha egyedül neveli a gyerekét, vagy ha fogyatékossággal élő gyereke van. A másik ponttal, a másodállással kapcsolatban pedig azt javasolják, hogy ne tagadhassa meg a kormány által kijelölt szerv az engedély kiadását olyan tevékenységre, amely az adott intézmény működésével kapcsolatban nem összeférhetetlen; ha olyan egészségügyi tevékenységre kér engedélyt, amilyet az adott egészségügyi intézmény nem folytat; vagy csak rendkívül indokolt esetben legyen megtagadható az engedély kiadása.

Azt szeretném kérdezni miniszterelnök úrtól, hogy teljesítie a kormány a Magyar Orvosi Kamara által benyújtott mai kompromisszumos javaslatukat, illetve számíthatunke arra, amit a Párbeszéd benyújtott a múlt héten, hogy az egészségügyben dolgozók is kapnak egy 80 százalékos béremelést. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Öné a szó, miniszterelnök úr.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen a kérdését, képviselő asszony, a jókívánságait nemkülönben. Az utolsó mondatára csak annyit szeretnék mondani, hogy ebben a ciklusban az ápolónők 72 százalékos béremelést fognak kapni, mire a ciklus véget ér, tehát a 80-tól nem vagyunk olyan messze.

A törvényt valóban 100 százalékkal szavazta meg a parlament; van úgy, hogy néha egy angyal átrepül az ülésterem fölött. Szerintem ez egy nagy politikai és lelkierő a részletszabályok kidolgozásához, mert a kormány számára is fontos, hogy milyen arányban támogat a parlament egy-egy javaslatot.

A két kérdés, amit ön fölvetett, csak kettő a sok kérdés közül, amit még szabályozni kell. Ha ön elolvassa a törvényt, akkor 16 vagy 18 olyan kiutaló szabályt talál benne, ami azt mondja, hogy abban a kérdésben még rendeletet kell alkotni, ez érvényes egyébként a vezénylésre is. A vezénylésről mond valamit a törvény, annak a keretein belül pedig majd kormányrendeletben fogjuk azokat a szempontokat is értelmezni, amit ön mond. Attól nem áll módomban elállni, hogy Magyarországon a vezénylésnek az egészségügyön belül rendelkezésre kell állnia. Csak a mostani helyzetre vessenek egy pillantást! Most jogi értelemben nincsen semmilyen rendkívüli helyzet, tehát jogi értelemben ma úgy működik az ország meg az egészségügy, mint ahogy egyébként működni szokott, de ha ma nem lenne lehetőség vezénylésre, akkor ma sok százan halnának meg azért, mert nem tudunk vezényelni.

Tehát tisztelettel kérem önöket, hogy ennek a mostani válságnak, pandémiának a tapasztalatait is iktassák be a szakmai hozzászólásaikba, mert ami most történik, szemben a tavasszal, hogy most nincsen semmilyen rendkívüli jogi helyzet, mégis módja van az egészségügyi kormányzatnak arra, hogy vezényeljen, ez elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk menteni az emberek életét, és ellátást tudjunk számukra biztosítani. Ezért abból vissza nem tudunk lépni, de értelmes részletszabályokat tudunk alkotni, hasonlóképpen egyébként az állami és a magánpraxis összehangolásáról is. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszterelnök úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót képviselő asszonynak. Parancsoljon!

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Miniszterelnök úr, attól, hogy még nincsen hivatalosan elrendelve az egészségügyi járványhelyzet, attól még járvány van.

(17.40)

Közel 1200-an haltak meg a járványban, a harmadik legrosszabb mutató ez most az egész Európai Unióban a hivatalos statisztika szerint. (Zaj a kormánypártok soraiban.  Dr. Semjén Zsolt jelzésére:) Tetszik vagy nem tetszik Semjén Zsoltnak, ez így van.

A másik pedig, sajnos az a helyzet, hogy az egészségügyi dolgozók béremelésének nem lesz 70 százalékos rátája az év végére, pontosan tudjuk, hogy hogyan trükköznek azzal, hogy nem az alapilletményt emelték meg. Ma ott tartunk, hogy egy húsz éve az egészségügyben dolgozó ápoló még mindig 130 ezer forintot visz haza a hivatalos bértábla szerint is. Miniszterelnök úr, értsék meg, hogy háromezer orvos jelentette be azonnal a törvény elfogadása után, hogy ki fog lépni az állami ellátásból. Ez katasztrófát fog hozni a magyar egészségügyben, ha ezen nem változtatnak. És az orvosok nem azt kérték, hogy járványhelyzetben ne legyenek átvezényelhetők (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem hogy a békeidőre vonatkozóan legyen meg ez a maximális szabály, ugyanis most nem tesz (Az elnök ismét csenget.) disztinkciót ebben a tekintetben az elfogadott törvény.

Kérem, hogy a katasztrófa elkerülése (Az elnök ismét csenget.) érdekében hallgassák meg a kamara javaslatait. Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Képviselő asszony, jelentősen túllépte a keretét. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg a miniszterelnök urat. Miniszterelnök úr, öné a szó.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Asszony! Természetesen tudom, hogy az ön pártja az elmúlt évtizedekben nem volt kormányon, de mégiscsak szövetségben van most olyan pártokkal, amelyek már voltak, például 2010-ig, és csak arra az egyetlen tényre szeretném fölhívni a figyelmét, hogy ma Magyarországon hatezerrel több orvos dolgozik, mint amikor az önök szövetségesei kormányozták Magyarországot. Kérem, ezt a számot vegye figyelembe, amikor kialakítja a véleményét a mi munkánkról.Nem tartok attól, hogy tömeges orvoshiány lépne föl azért, mert az orvosok ne tudnák elfogadni azt, amiben az Orvosi Kamara és a kormány eddig is megállapodott, meg ezután is meg fog majd állapodni. Mi értelmes szabályokat akarunk, úgy, hogy közben a betegek érdekét is képviselni kell, és akceptáljuk az orvosok egyébként méltányos követeléseit is.

Ami a védekezés sikerét illeti, ön többedszer mond itt hamis számokat, és szeretném itt is aláhúzni, hogy amikor ön valótlant állít arról, hogy a magyar védekezés milyen, akkor nem a kormányt támadja, hanem az orvosokat meg a magyar egészségügyet támadja. (Közbeszólások az LMP soraiból.) A magyar egészségügy sikeresen védekezik. A WHO október 18-ai adata van a kezemben, nem a magyar kormányé, a WHO október 18-ai adata, amelyik azt mondja, hogy az egy főre jutó elhunytak száma az Európai Unión belül Magyarországon egymillió főre vetítve 117. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Németországban ez magasabb, Hollandiában magasabb, Franciaországban magasabb, Svédországban magasabb, Olaszországban magasabb, Spanyolországban magasabb, és Belgiumban is magasabb.

Elég komoly országokat előzünk meg, csak azért, mert jó orvosaink és jó ápolónőink vannak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   84-91   92-99   100-107      Ülésnap adatai