Készült: 2020.07.02.07:15:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

51. ülésnap (2018.12.13.),  51-52. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:   27-50   51-52   53      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönjük, képviselő úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A módosító javaslatok benyújtására 16 óráig van lehetőség. Ezzel napirendi pontjaink tárgyalásának a végére értünk. Most a napirend utáni felszólalások következnek.

Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Fülöp Erik képviselő úr: „Mennyibe fog kerülni a magyar adófizetőknek a budapesti elektronikus jegyrendszer kialakítása?” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. FÜLÖP ERIK (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Országgyűlési képviselőként én is a mindennapjaim nagy részét itt, a fővárosban, Budapesten töltöm, és sajnos nekem is nap mint nap szembesülnöm kell azokkal a bosszantó apróságokkal, amelyek a közel kétmillió budapesti lakost nap mint nap érintik. Ilyen az, amikor az embernek szinte emberfeletti türelem kell, hogy kibírja a reggeli munkába járás során azt a hosszú percekig, sőt gyakran akár egy óráig tartó várakozást az autójában, amíg azt várja, hogy haladjon a sor, és kikerüljön a dugóból. De szintén olyan embert próbáló valahogy megpróbálni Budapest kellős közepén csúcsidőben parkolóhelyet találni. Azt gondolom, hogy mindannyian látjuk és tudjuk, hogy a budapesti katasztrofális közlekedési helyzeten elsődlegesen a tömegközlekedés fejlesztésével lehetne javítani. Éppen ezért volt örömteli, még a korábbi időszakban, 2014-ben a Fővárosi Közgyűlésnek az a döntése és az a bejelentése, hogy kialakítja a fővárosi, a budapesti elektronikus tömegközlekedési jegyrendszer megvalósítását.

Teltek-múltak a hónapok, az évek, és kézzelfogható eredmény nem következett be ezzel kapcsolatban, egészen az elmúlt hónapig, amikor is olyan dolgok történtek  nem mondom, hogy váratlanul , amelyek egy kicsit felkavarták az állóvizet. Legelőször a BKK felmondta azt a szerződést a kivitelezővel, amely az elektronikus jegyrendszer kialakítását tűzte ki célul, ezt követően főpolgármester úr menesztette a BKK vezetőjét, majd pedig a tegnapi nap folyamán egy rendkívüli Fővárosi Közgyűlés, én azt mondom, hogy szinte botrányba fulladt. Volt egy hatalmas adok-kapok, Tarlós István főpolgármester úr bejelentette, hogy büntető feljelentést tesz az e-jegyrendszer kialakításával kapcsolatban, az ellenzék is bejelentette, hogy szintén büntető feljelentést tesz ezzel kapcsolatban, hiszen eltelt több mint négy év, kézzelfogható eredmény nem történt. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy ez alatt a négy év alatt sajtóértesülések szerint igazából több mint 12 milliárd forintnyi adófizetői közpénzt költött el a Fővárosi Közgyűlés egy olyan projektre, amely nem valósult meg.

Bejelentette ennek a rendszernek az újratervezését a Fővárosi Közgyűlés, és a kialakítás határidejét is kitolta, 2020. december 31-ét jelölve meg, megnyugtatva azt a közel kétmillió budapesti, nap mint nap közlekedő embert, hogy továbbra is tűrje el a hosszas, órákig tartó dugóban állást, továbbra is nehezen vehesse igénybe a tömegközlekedési eszközök lehetőségét.

(13.10)

Egy szó mint száz, azt gondolom, hogy teljesen elképesztő és teljesen megdöbbentő, hogy több mint hat évbe telik Budapest fővárosának kialakítani az elektronikus jegyrendszernek a lehetőségét, súlyos milliárdokkal károsítják meg valakik az adófizetőket és ezáltal a magyar államot.

Éppen ezért szerintem rendkívül aktuális a kérdés, amelyet a kormányhoz intéznék, hogy tett-e már vagy tesz-e bármiféle intézkedést ezzel kapcsolatban. Én azt gondolom, hogy az a kétmillió budapesti állampolgár, az a kétmillió, nap mint nap dolgozni járó munkavállaló megérdemelné, hogy hathatós, akár kormányzati intézkedéssel, de rövidre zárjuk ezt a problémát, és megvalósulhasson valóban a fővárosi elektronikus tömegközlekedési jegyrendszernek a kialakítása. Köszönöm a figyelmet.
Felszólalások:   27-50   51-52   53      Ülésnap adatai