Készült: 2020.09.25.17:52:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

131. ülésnap (2020.05.20.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 11:08


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ez egy nagyon különleges törvényjavaslat, amelyről beszélünk, ugyanis ez maga a visszamenőleges hatállyal elkövetett választási csalás. Ez történik, ez a törvényjavaslat erről szól. Úgyhogy, tisztelt Fidesz és tisztelt KDNP, nagyon sok formája van a csalásnak, én magam választásokon indulva személyesen is megéltem ilyen csalásokat, sokféle lejáratókampány van, propaganda, önök egyáltalán nem haboznak, hogyha az ellenfeleik elhallgattatásáról vagy ellehetetlenítéséről van szó, de ez most maga a visszamenőleges hatállyal elkövetett választási csalás. Önök nem tudják elfogadni azt, hogy az önkormányzati választásokon a nép demokratikus akarata nem önöket választotta számos magyarországi településen, sok helyen önöknek lefőtt a kávé, és önök ezt nem hajlandóak elfogadni, ezért ezzel a tipikus orbáni észjárással fogják magukat, és kizsebelik, kirabolják ezeket a településeket. Egyáltalán az, hogy ez a törvényjavaslat előttünk fekszik, egy nyílt beismerés, méghozzá annak a nyílt beismerése, hogy a járványveszélyhelyzetre hivatkozva hozott rendeletek, például a Göd városának területén kialakított különleges gazdasági övezetről és egyáltalán maga a különleges gazdasági övezetekről hozott rendelet, alkotmányellenesek. Miért alkotmányellenesek? Hát, mert semmi közük nincsen a veszélyhelyzethez, semmi közük nincsen a járvány kezeléséhez, de még a járvány gazdasági következményeinek a kezeléséhez sincsen semmi közük, három okból kifolyólag. Az első okot maga Gulyás Gergely miniszter mondta meg, ő azt mondta, hogy Göd esetében a gyár bővítését célzó nagyberuházás biztosítása a cél. Na most, ez pedig teljesen független a járványtól, teljesen független a veszélyhelyzettől, a kormány egész egyszerűen le akar nyomni a helyi lakosság torkán egy olyan beruházást, egy olyan nagyberuházást, amely ellen ezek a helyi lakosok tiltakoznak.

A második ok az, amit önök úgy neveztek, idézem, hogy: a veszélyhelyzet által veszélybe sodort több mint 1500 munkahely megvédése, valamint több mint 2500 új munkahely megteremtése a cél. Csakhogy ez nem azon múlik, hogy a Samsung gyárnak a területe, illetve az iparűzési adó maga Gödhöz vagy pedig a megyei önkormányzathoz tartozike, hanem ez a kormányon múlik. Az, hogy ezekkel a munkahelyekkel mi lesz, az nagyon nagy mértékben azon múlik, hogy a kormány milyen munkahelymegtartó, illetve milyen munkahelyteremtő intézkedéseket alkalmaz a megfelelő időpontban, a megfelelő fázisban a megfelelő összegből. Ez nem azon múlik, hogy idemegy vagy odamegy az adó, ez a kormányon múlik. Önök folyamatosan keverik a szinteket, folyamatosan összemossák ezeket a szinteket. Én értem, hogy önök legszívesebben egy pontba centralizálnák az egész hatalmat, és ezt a pontot úgy hívják, hogy Orbán Viktor, de a helyzet az, hogy ennyire még nem sikerült a jogállamot meg a demokráciát lebontani. Szóval, ne csúsztassanak! Ezek a szintek nem véletlenül különböző szintek egy jól működő jogállamban és demokráciában.

Aztán ott van a harmadik ok, amelyről beszélnünk kell  ugye, arról beszélünk, hogy miért nincs köze ennek a rendeletnek, amelyet Göddel kapcsolatban hoztak, a járványkezeléshez , a harmadik ok az, hogy a kormánynak elvileg nincs is beleszólása abba, hogy a befolyó adókat mire költik, pontosan azért, merthogy ez önkormányzati szint, elvileg önöknek ehhez semmi közük nincsen. És akkor itt kell megkérdeznem azt, hogy az egyik önkormányzattól a másik önkormányzathoz átrakott adó miért jelent nagyobb garanciát. És a válasz csak egy lehet: hogy az egyik önkormányzatnál ellenzéki többség van, a másik önkormányzatnál pedig fideszes többség van, az egyik ellenzéki polgármester által vezetett ellenzéki többségű testület, a másik pedig egy fideszes többségű testület. Tehát önök nyilván oda akarják a pénzt tenni, ahol aztán a saját pártkatonáikkal dönthetnek úgy, ahogy önöknek tetszik; így fog a kormányzatnak és a Fidesznek a hatalma érvényesülni olyan pénzek fölött, amely pénzek fölött önöknek nem kellene, nem szabadna diszponálniuk.

Na most, van önöknek egy rossz hírem: attól még, hogy önök ezt idecincálták a Ház elé, és itt egy visszamenőleges választási csalást követtek éppen el, attól még ez a helyzet vastagon alkotmány-, azaz alaptörvény-ellenes marad  hívhatjuk bárhogyan , tehát ez mindenképpen egy jogellenes intézkedés.

Nekem abból most már tényleg elegem van, hogy amióta önök kormányoznak, folyamatosan megy a személyre szabott törvényhozás, folyamatosan látjuk, hogy milyen gazdasági lobbik mindenféle egyéni képviselői indítványnak álcázva befészkelik magukat ide a Házba, és utána gépként szavazzák meg ezeket a törvényeket. És itt van most ez is, ami tényleg egy választási csalás, és erről kellene itt diskurálnunk meg beszélgetnünk egymással, holott szégyen az egész, és mindenki látja, aki nem elvakult fideszes, hogy itt miről van szó. Említették már itt képviselőtársaim, hogy még a Fideszből is kapnak tiltakozást ezzel kapcsolatban, szóval, azért nem mondhatják azt, hogy itt pár ellenzéki aktivista meg Soros György támadja önöket, tehát ennél talán már több belátással kellene hogy legyenek ezzel kapcsolatban.

Na most, miért alkotmányellenes ez a helyzet? Szeretném ezt megvillantani, de az ellenzék által éppen most aláírt alkotmánybírósági beadványokat maga az Alkotmánybíróság fogja elemezni  nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban, de a hazai jogorvoslati formákat ki fogjuk meríteni. Tehát miért alkotmányellenes? Egyrészt ott van az Alaptörvényben a tulajdonhoz való jog és a kártalanítás nélküli tulajdonelvonás tilalma. Ahhoz, hogy az önkormányzat el tudja látni a feladatait, ahhoz ezeknek az elveknek, alapelveknek, Alaptörvényben garantált elveknek érvényesülniük kell. Na most, hogyha akár Gödnek, akár bármilyen önkormányzatnak a saját tulajdonával kapcsolatban teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás nélkül történik elvonás, akkor az egyértelműen veszélyezteti a működőképesség fenntartását és végső soron magának az önkormányzatnak az alapfeladatai ellátását. A másik pedig, hogy ott van az önkormányzatiság és a népképviselet elve  ez szintén az Alaptörvény része , amely kimondja, hogy egy önkormányzatnak lehet saját tulajdona, ugye, ez egyrészt biztosítja azt, hogy az önkormányzat el tudja végezni a saját feladatait, másrészt az önkormányzat gazdálkodásának az alapját képezi, egyébként meg az önkormányzati autonómia körébe tartozik. Ez a törvényjavaslat tehát súlyosan sérti az önkormányzati autonómiát is.

Amiről még szeretnék beszélni, és szintén idetartozik, és szintén az alkotmányellenes kategória, az a környezeti jogok lábbal tiprása és összességében a beleszólás a saját egészségünkkel kapcsolatos döntések meghozatalába, ugyanis az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez, ez szerepel a magyar Alaptörvényben. Na most, Gödön láttuk azt, hogy van ez az ipari-innovációs fejlesztési terület, amelyet  Gulyás Gergely is említette  a kormány mindenképpen bővíteni szeretne, és önöket egyáltalán nem zavarja az, hogy a gödi lakosság kézzel-lábbal tiltakozik ellene, pontosan azért, mert féltik az egészségüket, és félnek ennek a bővítésnek a környezetre gyakorolt hatásától. Én voltam Gödön nem is olyan régen, láttam magát az iparterületet, beszéltem is helyi emberekkel, jó ideje beszélek velük, és pontosan látom, hogy mi ott a probléma. Nem véletlenül nem akarják a helyi lakosok azt, hogy azt a létesítményt ilyen nagy mértékben megnöveljék, ráadásul végtelenül igazságtalan a dolog, mert azzal, hogyha önök meglépik azt, amit Göddel  és számos más önkormányzattal  meg akarnak csinálni, az azt fogja eredményezni, hogy akik helyben laknak, és helyben elszenvedik a szennyezéseket, a koszt, a bűzt, a port, a káros anyagot, bármiről is beszéljünk egy adott beruházás esetében, a negatív externáliákat, szerte az országban lehetnek ilyen példák, ők nem fognak részesülni a pénzből, más meg, aki mindezt nem szívja be, a poros levegőt, akit nem veszélyeztet annyira a különböző szennyeződéseknek a köre, gőzök, gázok, amik kijönnek egy adott üzemből, az meg majd kap pénzt. Hát, ez hogy igazságos? Ez nem igazságos. Ez semmiképpen nem igazságos. Egyébként az aarhusi egyezményben biztosított jogokat is sérti az, amit önök konkrétan Göddel kapcsolatban csináltak, de ezt majd az Alkotmánybíróság olvasni fogja a beadványban is.

(11.40)

Úgyhogy mélyen antidemokratikus az egész, és kristálytisztán mutatja azt is, hogy mennyit ér a Fidesznek és a KDNP-nek az úgynevezett zöldfordulata. Ha bárkinek a tegnapi akciójuk után, miután végre hoztak volna egy jó döntést a műanyagokkal kapcsolatban, gyorsan visszavonták azt...  önökben tényleg nem lehet csalódni. Most ezt látva én azt gondolom, hogy ha egy pici zöld is lenne önökben, akkor kézzel-lábbal tiltakoznának, mondjuk, ezen javaslat ellen, és nem pedig azon fáradoznának  már amennyire fáradoznak , hogy megindokolják azt, hogy miért van erre szükség.

Én tényleg azt látom, hogy a Fidesz meg a KDNP gondolkodás nélkül letérdel a nagyberuházások meg a nagyberuházók érdekei előtt, mindig a nép akaratával szemben, és mindig a természettel és a környezettel szemben. Ez az önök védjegye, ez a XXI. században már olyan bűn, ami nem bocsánatos bűn, a klímaváltozás korában, a klímaválság korában. Pontosan lehet olvasni, hogy most hétvégén talaj menti fagyok jönnek, lehet látni, hogy az időjárás milyen, azt is tudjuk, hogy a járványveszélyhelyzet mint olyan összefüggésben van és lesz a klímaváltozással, hiszen évtizedek óta mondják a tudósok, hogy az új vírusok megjelenése és terjedése a klímaválságnak az egyik mellékhatása. Tehát ha lenne önökben egy cseppnyi racionalitás, belátás és felelősségérzet, akkor nem ilyen törvényeket hoznának ide, és nem erre használnák a magyar parlamentet, hanem sokkal inkább egy olyan váltásra, ami az életünket és az utánunk következő generációk életét fogja tudni jelenteni a következő években, évtizedekben vagy akár az évszázadban.

Úgyhogy, tisztelt hölgyeim és tisztelt uraim, a magam részéről azt tudom mondani, hogy a választási csalásnak egy újabb verzióját ismerhetjük meg ezzel a törvényjavaslattal. Szégyenletes, ami történik a magyar Országgyűlésben, ezt feltétlenül el kellett mondani, de azt gondolom, hogy további cselekvéseket is kell hogy legalább az ellenzéki oldal megtegyen, és rajta leszünk, hogy ez megtörténjen, ugyanis mi  önökkel szemben  nem fogjuk magára hagyni a magyar önkormányzatokat. (Taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai