Készült: 2020.09.25.18:53:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

126. ülésnap (2020.05.06.), 53. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 14:53


Felszólalások:  Előző  53  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Választópolgárok! Tisztelt Polt Péter Úr! Mindannyian tudjuk, hogy nem egy demokráciában élünk, és ez a meghallgatás vagy beszámoló, ahogy önök hívják, mindenképpen csak arra teremt alkalmat, hogy közvetlenül is konfrontálódjunk önnel mi, akik rengeteg feljelentéssel élünk, és napi szinten éljük meg, ahogy önök szabotálják, sok esetben bűnpártolást elkövetve, a kormányzati visszaéléseknek azt az egekig érő módját, amit a Fidesz-KDNP megvalósított ebben az országban. Iustitiának a keze önre is le fog sújtani, abban biztos lehet, ez a világ úgy működik, hogy egy darabig lehet ezt csinálni, tisztelt legfőbb ügyész úr, de aztán el fog jönni az igazság pillanata az ön számára is.

Szó volt itt ma már a teremben a népképviseleti szerv munkáját akadályozó kopaszokról, amivel önöknek nem volt problémája; Mészáros Lőrinc rengeteg bizniszéről, Mátra adásvétele, kíváncsian várom a fejleményeket; Viresol, most tettem meg a büntetőfeljelentésemet, szintén várom az önök reakcióját; de a Microsoft-botránytól a Pharaon-ügyig, az Elios-ügyig rengeteg olyan minden ment el már az ön szárnyai alatt, ami, azt gondolom, a magyar állampolgároknak az igazságérzetét mélyen bántja.

Mai eredmény az is, lehet olvasni, hogy Magyarország már nem számít demokráciának, hanem hibrid rezsimnek számít. Ön ennek a hibrid rezsimnek az egyik legfőbb alapja, ugyanis ön gondoskodik arról, hogy ezek a bűnügyek megtorlás nélkül maradjanak, és ezek a politikusok meg az a párt, amit ők képviselnek, büntetlenül nyerészkedjenek a magyar polgárokon, szétrohasztva az egészségügyet, tönkretéve az oktatást. Ez az ön tevékenységének, munkájának az eredménye, tisztelt legfőbb ügyész úr.

De van egy olyan dolog, ami személyesen engem is érint, és nagyon kíváncsi vagyok az ön véleményére. Úgy látszik, hogy a Pesti Srácokat kell olvasgatni azért, hogy megtudjuk, hogy mi történik a nagyvilágban. Mert teljesen véletlenül bukkantunk rá arra, hogy április 6-án megírták egy cikkben ebben a bizonyos Pesti Srácokban  amit oly sok ellenzéki képviselő oly közelről ismer, hiszen rendszeresen széttrollkodják a sajtótájékoztatóinkat , hogy a Központi Nyomozó Főügyészség megszüntette a 2018. december 16-17-ei MTVA-s akció nyomán a közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Kicsit unjuk már, tisztelt legfőbb ügyész úr, hogy a propagandamédia hamarabb értesül ügyészségi határozatokról, folyamatosan szivárogtatják ki az ügyészségről a propagandamédiába a különböző anyagokat, és azt is tudjuk, hogy ezt önök nem vizsgálják ki. Kérdezem, hogy ön most hogy fog eljárni ebben az esetben. Mert nagyon érdekes a történet. Tehát egy kicsit ellentmondásos, hogy így fogalmazzak. 2018. december 17-én több képviselőtársammal együtt feljelentést tettünk hivatali személy elleni erőszak miatt azért, mert az MTVA válogatott fegyverekkel rendelkező biztonsági őrei erőszakos módon bántak országgyűlési képviselőkkel a közmédiában. Kapásból, nagyjából egy hónap után tanúmeghallgatás nélkül elutasították a feljelentésünket, mondván, hogy önök szerint én passzióból sétáltam oda, Szél Bernadettként, és nem Szél Bernadett országgyűlési képviselőként. Ez persze már csak azért sem állta meg a helyét, mert a képviselői kártyám bemutatása nélkül be se juthattam volna az intézménybe, de ez önöket nem zavarja. És miközben a mi feljelentésünket elutasították, az MTVA és dolgozói sérelmére állítólagosan elkövetett cselekmények miatt, közérdekű üzem megzavarásának és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt, mint mondtam, elrendelték a nyomozást; 94 esetről tudunk.

Mint a Pesti Srácokban olvasható, a napokban közel másfél év után most megszüntették az összes eljárást bűncselekmény hiányára hivatkozva. Állítólag ebben a bizonyos határozatban, ami az ön által vezetett intézményből szivárgott ki, az ellenzéki képviselők viselkedése az épületben zavaró volt, de nem volt alkalmas arra, hogy a közüzem működését jelentősen megzavarják. Jó. A következőt kérdezem öntől.

Hogy lehet az  és egy formállogikai levezetés fog következni, Bajkai úr is figyeljen, mert ő nagyon szeret kekeckedni velem jogi ügyekben, de ez most formállogika lesz, józan paraszti ésszel rendelkező közgazdászok és szociológusok is értik , hogy miközben az ügyészség szerint az élő műsor megszakítása, vagyis a közérdekű üzem megzavarása volt a mi célunk, és emiatt elutasították a mi feljelentésünket, most az MTVA-s feljelentést arra hivatkozva utasították el, hogy az MTVA-ban végzett mozgásunk nem volt alkalmas arra, hogy megzavarja a közérdekű üzem működését?

Tehát akkor az ügyészség szerint mégsem zavartuk a közérdekű üzemnek a működését? Nincs ellentmondásban ön szerint a kettő határozat? És kérdezem öntől, hogy mégis hogy szivárgott ki ez az irat az intézményből, és miért pont a Pesti Srácokhoz. Nem költői a kérdés.

És ott van a másik specialitás, a kamupártok ügye, ami, azt gondolom, a demokrácia lepusztításában alapvető szerepet játszott. Szeretném az adófizetőknek elmondani, hogy a párttámogatás 2,4  milliárd, a valódi pártoké, a kamupártokra 2,6 milliárd forintot költöttek. Ez azt jelenti, hogy többe kerül ennek az országnak ezeknek a pártoknak a fönntartása, mint a valódi pártoké. Ezeknek a pártoknak egy célja van, tisztelt legfőbb ügyész úr és tisztelt Országgyűlés: hogy szavazatokat raboljanak az ellenzéktől. ’18-ban elemzések szerint ez konkrétan kétharmadot is eldöntött, mert egy mandátumon múlott a kétharmad, és kettő mandátumot kapott a Fidesz kamupártoktól. Tehát ez nagyjából eldöntötte az akkori választásokon a kétharmados erőfölényt. 2010-ben 6, ’14-ben 18, ’18-ban már 23 párt tudott országos listát állítani, és a 2018-as 23-ból minden jel szerint 14 kamupárt volt.

Na most, azt kell még tudni, hogy az összes szabály úgy van kialakítva, a kampányfinanszírozás szabályai úgy lettek kialakítva, hogy segítse ezeknek a kamupártoknak a tenyésztését akkoriban. Nem idézem most ezeket a számokat, de arról beszélni akarok, hogy a 2017-es törvénymódosítás óta már az ÁSZ sem vizsgálja a kamupárt-támogatásoknak a felhasználását, ugyanis az 1 százalék alatt végzett pártoknak az utolsó fillérig vissza kell fizetniük az állami támogatást, pontosabban kellene. És itt jön az, amiről én beszélni akarok. Legutóbb tavaly novemberben kikértem a NAV-tól, hogy mennyi pénzt sikerült behajtani a kamupártoktól; a válasz az volt, hogy a ’18-as választások óta 2,6 milliárd forintot próbálnak behajtani, ’19. november 15-éig 16,7 millió forint tartozás folyt be. Vagyis ez a tartozások 0,63 százaléka másfél évvel a választásokat követően.

(14.30)

S ugyanez a helyzet az ügyészségek esetében is, nincs következménye a kampánytámogatásokkal való visszaélésnek sem. A ’14-es választások után három évvel az eljárások nagy részét önök egyszerűen megszüntették. Tavaly novemberben önnél kérdeztem rá, tisztelt Polt úr, hogy hogy állnak a felelősségre vonások a ’18-as választásokat követően indult eljárásokon. Akkor az volt az ön mondása a ’19. november 14-ei válaszban, hogy 47 nyomozás indult, ebből 8 ügyben volt vádemelés, 4 ügyben pedig jogerős elítélés volt, szintén másfél évvel a választások után; tehát 47, 8 és 4. Rákérdeztem önnél az ajánlóívekkel való visszaélések kapcsán indult eljárásokra is. 208 ügyben nyomozás, 96 ügy van még folyamatban, 10 ügyben vádemelés, 8 esetben jogerős ügydöntő határozat, jelentsen ez bármit is.

Azt kérdezem öntől, s legyen kedves, erre is válaszoljon, hogy ez idáig pontosan hány ügyben volt jogerős elítélés a ’18-as kampánytámogatások szabálytalan felhasználása ügyében, hány esetben volt jogerős elítélés az ajánlóíves csalások ügyében, pontosan mit takar ez a jogerős ügydöntő határozat, és ha nem volt jogerős elmarasztaló ítélet, akkor miért nem, mi az oka. Hogy látja ön ezt a kérdést?

Szintén szeretném kérdezni önt a tranzitzónás éheztetések kapcsán, már csak azért is, mert egyszer már én nyomoztam önök helyett, és egy kicsit pofátlanságnak érzem azt, hogy egy országgyűlési képviselő  aki nem is hatóság és nincs annyi embere, mint önnek meg a kormánynak  végezze el nyár közepén az önök munkáját. Szívesen elvégzem, csak akkor át kéne ülnöm abba az intézménybe, és akkor azt hiszem, az nem úgy működne, mint most.

De nézzük 2018-at! Egyébként felháborítónak tartom, hogy 2020 májusában 2018-at beszéljük meg. Ez is egy példa arra, hogy hogyan üresítik ki önök a demokráciát. De semmi gond, fölkészülünk, jövünk és megkérdezzük, csak egy kicsit majd fölpörgetjük hamarosan ezeket a beszámoltatásokat és elszámoltatásokat, remélhetőleg a választópolgárok aktív együttműködésével.

Szóval, 2018 volt a tranzitzónás éheztetések első éve. Mint tudjuk, ’18. júliusban léptek életbe az új szabályok, és akkortól mondja ki a törvény, hogy nem kell ellátást biztosítani az idegenrendészeti eljárás alatt lévő elutasított menedékkérőknek. Ez a törvény nyilvánvalóan ellentmond az emberi jogok európai egyezményének, a kínzás és az embertelen bánásmód tilalmának. Tudom is, hogy a rendszer hogy működik. Ez egész pontosan úgy néz ki, hogy ha észreveszik, hogy valakit éppen éheztetnek, akkor szólnak az ügyvédek Strasbourgnak, Strasbourg fölhívja önöket, mármint a megfelelő intézményeket, és akkor kapnak ezek az emberek enni, s attól függően, hogy milyen gyorsan csörögnek a telefonok, egyedileg elbírálva akkor kapják meg ezek az emberek a táplálékot. Ez azért fölháborító, mert ha valakit ki is raknak ebből az országból, az is idő, amíg fölrakják egy repülőre vagy kitoloncolják. Azt gondolom, hogy addig is lennének bizonyos kötelezettségeink, nem ezen múlik a magyar állami költségvetés sorsa, Mészáros Lőrincen annál inkább.

Ennek ellenére ’18. augusztus 8-21. között nyolc esetben megtagadták az élelmet, sőt azt is megakadályozták, hogy egyházi és civil szervezetek táplálékot juttassanak ezeknek az érintett embereknek. S az is előfordult, hogy étkezési időben a gyerekeket elválasztották a szüleiktől, nehogy a családtagok meg tudják osztani az ételt. Csak mondom, ez konkrétan úgy nézett ki, hogy a gyerekeket kiterelték onnan, leültették egy külön szektorban, odaadták nekik az ételt, a kekszet és az üdítőt, de a gyerekek a rendőröktől körbe véve nem bírtak enni, mert egy kicsit feszültnek érezték magukat. Bedugták a zsebükbe a kekszet, de akkor mondták nekik, hogy nem, nem, azt ki kell dobni oda a szemetesbe, nem viheti haza. Ez így néz ki. Csak azért mondom, hogy egy kicsit a valóság is szembejöjjön itt mindenkinek.

A lényeg az, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága mind a nyolc személy esetében elrendelte, hogy haladéktalanul kapják meg az ételt.

Feljelentést tettem az éheztetések ügyében, s mint említettem, nyomoztam is az ügyben. Viszont a Nemzeti Nyomozó Iroda végül elutasította a feljelentésemet arra hivatkozva, hogy „az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása nem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen arányú kötelezettséget a hatóságok részére előírna”. Jó.

Kérdezem öntől, hogy az ügyészség miért nem vonta magához a nyomozást, ahogy ezt egyébként bármely ügyben megteheti, és mi a legfőbb ügyész úr álláspontja a tranzitzónás éheztetésekkel kapcsolatban, és úgy egyáltalán az embertelen bánásmóddal kapcsolatban. Tudjuk, hogy folyamatosak az éheztetések, ’18 augusztusa óta 34 emberrel tették meg ezt, legutóbb pedig  most május van  áprilisban kötelezte élelmezésre az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar államot. Tisztelettel kérem, hogy ebben az ügyben is válaszoljon. A kamupártok ügyében, az MTVA ügyében, a tranzitzónás éheztetések ügyében minden kérdésre választ várok.

S természetesen folytathatnám én is az Elios-botránnyal, mint már oly sokan megtették előttem, hiszen az aztán végképp egy különleges eset, tekintve, hogy a kormányfőig és a családjáig nyúlik ennek az ügynek a hatóköre. Itt gyakorlatilag még a nyomozást is megtagadták, még a tanúmeghallgatásig sem jutottak, az egészet úgy szabotálták, ahogy volt, pedig ha ön rendesen működtetné azt az intézményt és nem a kesztyűs bábja lenne Orbán Viktornak, akkor egy bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hűtlen kezelés lenne ez az egész ügy. Ez az, amit a magyar népnyelv maffiának hív, körülbelül ez a színvonal. Ehhez képest, mint említettem, még tanúvallomás sem volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda tulajdonképpen elszabotálta a nyomozást, és ehhez készségesen asszisztált a Pest Megyei Főügyészség, ami az ő esetükben hivatali visszaélés és bűnpártolás lenne, ha itt rendesen működne a jogrend.

Én senkinek nem fogok színházat játszani, tisztelt urak ott a kormánypárti padsorokban. Én pontosan tudom, hogy Polt Péter az egyik bástyája annak, hogy a Fidesz-KDNP hatalmon lehet, hiszen sorra adjuk be a feljelentéseket, és ő sorra utasítja el. Viszont tisztelettel üzenem innen a magyar választópolgároknak, hogy ha egyszer Polt Péter bejön ebbe a Házba, akkor én kötelességemnek érzem, hogy megkínáljam őt azokkal a kérdésekkel, amiket mi folyamatosan felteszünk egymásnak különböző közösségeken, most a járványveszélyhelyzetben leginkább a Facebookon, egyébként pedig folyamatosan lakossági meghallgatásokon az utcán, rengeteg bosszúságot okozva ezzel nagyon sok igazságszerető és törvénytisztelő magyar állampolgárnak. Az ön szerepe a mostani maffiaállamban és egyre inkább diktatúrában mindenképpen az, hogy tartsa a frontot a kormánypártoknak, hogy senkit ne tudjanak úgy lesittelni, ahogy megérdemelné.

A magam részéről én a legmélyebb felháborodással figyelem az ön teljes munkáját és tevékenységét, de egyáltalán nem vagyok hajlandó ezt szó nélkül nézni, és ha itt van, felteszem önnek azokat a kérdéseket, amiket nekem tesznek fel nagyon sokan. És szeretném megkérni, hogy legalább válaszoljon ezekre a kérdésekre. El fog jönni az az idő, amikor ön nem fog többet ebben a székben ülni, hanem teljesen más pozícióban lesz egy teljesen más helyen. Adja meg a jóisten mindannyiunknak, hogy végre tisztesség, igazságosság és egyéb olyan polgári erények legyenek ebben az országban mérvadók, amelyek között nem így néz ki egy legfőbb ügyész beszámolójának a megvitatása a magyar parlamentben, és nem úgy végzi a munkáját ön, ahogy teszi, gyakorlatilag a kormánypártok részeként, gyakorlatilag egy kormánypárti politikusként, nem pedig független és tisztelt, igazságszerető emberként ebben az országban.

Nem tudom az ön munkáját megköszönni, a beszámolóját semmilyen szinten nem támogatom. Azt gondolom, hogy ellenzéki képviselőként kutya kötelességem figyelmeztetni önt arra, hogy fejezze be, nyilván tudom, hogy nem tudja megtenni, hiszen akik önnek ezt a megbízást adták, azok nem ezt várják el öntől. De eljön még az az idő, amikor Magyarországon másfajta rendszer fog működni. Köszönöm. (Taps a DK soraiban.)
Felszólalások:  Előző  53  Következő    Ülésnap adatai