Készült: 2020.09.24.08:32:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

121. ülésnap (2020.04.21.), 90. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (független): Köszönöm a szót. Szóval, a helyzet az, hogy önök azért nem támogatják a klímavészhelyzet kihirdetését, mert például akkor a következő változtatásokat kellene most azon nyomban megtenniük. A nemrég elfogadott nemzeti energiastratégiának ugyanis nem lesz a része az az 1,4 millió vidéki családi és társasház energiahatékonysági felújítása, akik viszont nagyon várnák ezt.

(15.20)

Úgy nyilatkoztak, idézem önöket, hogy vannak olyan vidéki lakóházak ma is, még ha Kádár-kockának is nevezzük, amelyeknek a felújítása többe kerülne, mint a lakóépületek teljes értéke. Vagyis ezeket az épületeket majd csak hitelből akarják korszerűsíteni, nem lesz országos energiahatékonysági program, ezeknek az embereknek viszont nem lesz meg a pénze, önrésze. Tehát önök ezekről az emberekről mind lemondtak.

A másik pedig az, hogy a járvány közepén az első, akit kimentettek a gazdaságból, az Mészáros Lőrinc volt. Fogták magukat, és gyakorlatilag megvásárolták a mi pénzünkön a Mátrai Erőművet. Ez Magyarország legszennyezőbb erőműve, gyakorlatilag az összkibocsátás 14 százalékáért felel, de minden kibocsátás, ami a villamos szektorból jön, annak a felét ez adja, ez az erőmű. Önök azt kamuzzák, hogy ezt majd valami hiper-szuper zölderőművé akarják átalakítani. Hol vannak a tervek? Adják oda! Mutassák meg! Nem mutatták meg. Mi lesz ott? Mi lesz a Mátrával?!

A harmadik: nemrég hozták ide elénk a Budapest-Belgrád-vasútvonalnak a letitkosítását. Kínai projekt kínai hitelből, a kínai érdekeknek megfelelően, a kínai kommunista párt megrendelésére. Én azt kívánom, hogy ebben az országban legyenek olyan vasútvonalak, amik használhatók, jók, gyorsak, kényelmesek, és A pontból B pontba gyors idő alatt elvisznek minket. Miért nem azzal foglalkoznak?! Ha klímavészhelyzet lenne, nem Belgrádban építenék a vasutat, hanem itt benn, Magyarországon. És ott vannak a környezetgyilkos beruházások: nemrég engedélyezték a Mészáros-bányákat Tiszakóródon, vagy ott van a gödi Samsung akkumulátorgyár. A helyiek tiltakozása ellenére gyakorlatilag elcsatolják Gödtől, kirabolják a várost.

Ezek mind nem működnének, ha önök klímavészhelyzetet hirdetnének ebben az országban.
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai