Készült: 2020.07.06.05:45:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

20. ülésnap (2018.07.20.),  21-22. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:   19-20   21-22   23      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Varga Mihály képviselő úr, pénzügyminiszter, Fidesz-képviselőcsoport: „Semmelweis öröksége kötelez” címmel. Képviselő úr, miniszter úr, öné a szó.

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint miniszter, persze örülök annak, hogy az adó- és költségvetési törvényeket 70 százalékos többséggel fogadtuk el néhány perccel ezelőtt, de most mint képviselő szeretnék szólni. Hiszen feladatunk, hogy még a legnagyobb munka idején is figyelmet fordítsunk hazánk kiemelkedő személyiségeire, azokra az emberekre, akik eredményeikkel új utat szabtak a világ fejlődésének. Minden kétséget kizáróan ilyen ember volt Semmelweis Ignác, ezért születésének 200. évfordulóján emlékévvel tisztelgünk munkássága előtt. Képviselőként és a kormány tagjaként is fontosnak tartom, hogy az emlékév kapcsán külön is essék szó arról, mit teszünk saját eszközeinkkel az egészségügy fejlesztéséért, mit teszünk azért, hogy a magyar emberek minél jobb ellátásban részesüljenek, és egyre jobb, modernebb körülményeket biztosítsunk. Országosan már jól látható ennek a munkának az eredménye, hiszen 2010 óta 500 milliárd forintos infrastrukturális és 400 milliárd forintos bérfejlesztést tudtunk megvalósítani az egészségügy területén.

A II. és III. kerület országgyűlési képviselőjeként jól tudom, hogy Budapest egészségügyi ellátórendszerének fejlesztése és ezen belül a kórházak és a rendelőintézetek működési feltételeinek javítása is egy külön feladat. Ezért döntött úgy a kormány már az elmúlt időszakban, hogy itt koncentrált fejlesztést valósít meg. A választók döntésének köszönhetően a jövő évben is folytatódhat ez a munka.

Az „Egészséges Budapest” program keretében a következő években jelentős fejlesztés valósul meg a fővárosban, illetve Pest megyében. Ugyanakkor az elmúlt időszakban magam is kiemelt figyelmet fordítottam választókerületemben az egészségügyi intézmények fejlesztésére. Elmondhatom, hogy az elmúlt időszakban ezen a területen is igen sok nagyszabású, a budai és óbudai polgárok, valamint több esetben az agglomerációban élők számára kedvező változást hozó beruházást tudtunk megkezdeni, illetve befejezni.

Képviselőként hadd említsek meg néhányat ezek közül! 6,8 milliárd forintos támogatással fog megépülni a II. kerületi egészségügyi szolgálat új épülete. Közel 2 milliárd forint értékben vannak folyamatban fejlesztések a Szent János Kórházban, amelynek új nővérszállóját is átadtuk néhány hónapja. Több mint 17 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet több épületét is érintően. 12 milliárd forintot biztosítunk a Budai Irgalmasrendi Kórház bővüléséhez. 2,5 milliárdos támogatással van folyamatban ugyancsak a kerület területén a Szent Ferenc Kórház fejlesztése is.

A választókerület határán 9,3 milliárd forint értékben valósítjuk meg a XII. kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztését a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti épületében.

Végül, de nem utolsósorban említem a Szent Margit Kórházat, amelynek esetében már számos fejlesztés befejeződött, az „Egészséges Budapest” program keretében pedig további 1,8 milliárd forintos fejlesztés van folyamatban. Éppen ezen a héten jelenthettük be az „Egészséges Budapest” program keretében: a kormányzat több mint 5,1 milliárd forinttal támogatja a járóbeteg-ellátást végző III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet telephelyének a felújítását.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Pénzügyminiszterként mindehhez hozzáteszem, hogy a 2019. évi költségvetés, köszönhetően Magyarország gazdasági teljesítményének, tartalmazza azokat a forrásokat, amelyek az „Egészséges Budapest” program megvalósításához és az ország egészségügyi ellátásának jövő évi fejlesztéséhez szükségesek. Képviselőként pedig továbbra is azon leszek, hogy a választókerületemben, Budapest II. és III. kerületében olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek jól szolgálják az itt élőket a mindennapokban, az idősgondozásban, az oktatásban, a gyermekellátásban éppúgy, ahogyan a sport és a rekreáció terén is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   19-20   21-22   23      Ülésnap adatai