Készült: 2020.07.06.04:44:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

20. ülésnap (2018.07.20.),  19-20. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:37


Felszólalások:   17-18   19-20   21-22      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Ander Balázs képviselő úr, Jobbik képviselőcsoport: „Amit a Fidesz a költségvetésből kihagyott…” címmel. Megadom a szót, képviselő úr, ötperces időkeretben.

ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Csatlakoznék Z. Kárpát Dániel képviselőtársam felszólalásához, az abban elmondottakhoz. Hisszük, valljuk azt itt a Jobbik frakciójában, hogy a legnagyobb nemzeti tragédia a magyarságot sújtó demográfiai katasztrófa. Ez a népesedési csőd, ez a demográfiai tél, ha így halad tovább, akkor, azt kell mondjuk, be fog köszönteni az örök jégkorszak ideje is. Látni kell azt, hogy harminc-egynéhány évvel ezelőtt, a nyolcvanas évek elején Magyarország lakossága meghaladta a 10 millió 700 ezer főt. Azóta ez a lakosságszám egymillióval csökkent. S arról is beszélni kell, hogy ha őszintén szembe mernénk nézni azzal, hogy eltérő demográfiai trendek érvényesülnek Magyarországon a többségi társadalom és a cigány kisebbség esetében, akkor ez a szám, ez a népesedési katasztrófa még súlyosabb képet mutatna. Ki kell mondani azt, hogy a nem cigány lakosság mintegy 1 millió 600 ezer főt veszített az elmúlt 38 esztendőben Magyarországon.

A szakértőink úgy vélik, hogy ebben a költségvetésben mintegy 700 milliárd forintos mozgástér lett volna. Értetlenül, megdöbbenve állunk az előtt, hogy a kormányzat még azt a módosító indítványunkat is lesöpörte az asztalról, amelyik az célozta volna, hogy a Kopp Mária Intézet a Nemzetért és a Családokért dupla akkora költségvetési támogatásban részesüljön, mint amekkorát a ’19-es esztendőre ennek a hiánypótló és nagyon tiszteletreméltó munkát végző intézetnek a Fidesz szánt. Tényleg értetlenül állunk ez előtt a dolog előtt.

S ha egy kicsit lemegyünk alsóbb szintre, és a szűkebb pátriámat nézem, akkor azért hadd mondjam el, hogy a tavalyi esztendőben Somogyországban 2636 gyermek látta meg a napvilágot, ezzel szemben 4573-an veszítették életüket. Ha ehhez hozzávesszük a kivándorlók hadát, akkor azt kell látni, hogy Somogy megye lakossága éves szinten legalább 1 százalékkal csökken. Azt kell mondjam, az Ormánság ezt a megyét be fogja szippantani, és amilyen sors Somogyországra vár, olyan lesz Magyarország sorsa is.

Ahhoz, hogy ezek a fiatalok ott maradjanak, élhető körülményeket kellene teremteni a falvakban, kisebb településeken. Ami nekünk van, az tulajdonképpen most már csak az a termálvízkincs, ami ott van a talpunk alatt. A mezőgazdasági területek  tudni való  oligarchákhoz, Döbrögikhez kerültek, több ezer hektárnyi területet tartanak a kezükben falvanként ezek a nyilván kormányzathoz közel álló emberek. Amire alapozni lehetne a megmaradást, az sok esetben  fölhozhatom itt Babócsa, Csokonyavisonta vagy éppen Szulok példáját , az a turizmus, a gyógyturizmus, a termálvízkincsre alapozott turizmus.

(15.40)

De kérem szépen, amíg mondjuk, Babócsán a kiváló gyógyvíz a Rinya-patakba lett elfolyatva, addig ilyenről a helyiek ott legfeljebb csak álmodni mernek. Márpedig azt kell hogy mondjam, a falu fiatalságának fele kinn dolgozik Ausztriában. Érdekes módon ott meg tudták oldani azt, hogy azok a síparadicsomok, azok a kis hotelek rengeteg munkaerőt föl tudjanak szippantani. Itt, Magyarországon pedig ezzel a kinccsel nem tudunk jól gazdálkodni. A falvaink kiürülnek, elöregszik a lakosság, és az a helyzet, hogy Somogyszentimre példája lebeghet a lelki szemeink előtt, mint valami elkerülendő katasztrófa, ahol valamikor országszerte híres gazdatisztképző iskola működött, mára viszont az utolsó épület romjait is elbontották. Fontos lenne ezekkel foglalkozni.

Fontos lett volna egyébként azzal is foglalkozni, hogy megfelelő elérhetősége legyen ennek a térségnek, azok a zsáktelepülések, azok a kistelepülések olyan utakkal tudjanak gyarapodni, gazdagodni, amelyek befektetőket, turistákat tudnak majd odacsalogatni, odavonzani. Önök ezeket a felvetéseket is lesöpörték az asztalról, ugyanúgy egyébként, ahogy  egy még szűkebb helyi problémát említenék  a magyar állam tulajdonába került, természetvédelmi oltalom alatt álló, kártalanításba nem vont egykori maradványterületek ügyét.

Itt arról van szó, hogy mintegy 1600 hektárnyi terület került a Duna-Dráva Nemzeti Park birtokába, kezelésébe, és azokat az embereket, akiket ez a földvagyon megilletett volna, a magyar állam mind a mai napig nem kárpótolta, márpedig ennek az 1600 hektárnyi területnek az értéke másfél-két milliárd forint.

Ezer család várná Barcson és környékén a kárpótlást. Sajnos, ezt is lesöpörték, ennyire érdekelte a kormánypártot az ő problémájuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:   17-18   19-20   21-22      Ülésnap adatai