Készült: 2021.08.05.15:42:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2020.12.14.),  44-47. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:02


Felszólalások:   38-43   44-47   48-52      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország a világ többi országához hasonlóan szinte az egész 2020-as esztendőben küzdelmet folytat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A járvány megjelenését követően a kormány gyors intézkedéseket vezetett be. A rendkívüli jogrend márciusi bevezetése a járvány első hulláma idején bizonyította a működőképességét és a hatékonyságát, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a járványt sikerült kordában tartanunk. Közös cselekvéssel, nemzeti összefogással, az egészségügyben, az oktatásban és a rendfenntartásban dolgozók, illetve valamennyi érintett áldozatos munkájának köszönhetően a koronavírus-járvány első hulláma elleni harcot sikeresen megvívta az ország.

Tisztelt Ház! Az első hullámot követően bennünket sem került el a vírus második hulláma, ami ellen folytatni kellett és folytatni kell a védekezést. Ezért ősszel is már számos intézkedést hozott a kormány: maszkviselés, ingyenes influenzaoltás lehetősége, a PCR-tesztek hatósági árának a bevezetése, az iskolákban a kötelező testhőmérséklet-mérés. Majd november 4-ei hatállyal ismét veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, majd szinte azonnal védelmi intézkedésekről döntött. Ezen intézkedések meghosszabbításra kerültek január 10-éig. Tudatában vagyunk annak, hogy vészterhes időkben felelős döntéseket kell hozni, és hogy az eddig megtett és az előttünk álló intézkedések szokatlan és idegen korlátozásoknak tűnnek, de ezek betartása, az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk lehet.

Tisztelt Ház! A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémákra a nemzeti kormány nem megszorítások sokaságát vezette be, mint annak idején a baloldali kormányok, hanem gyors és konkrét gazdaságvédelmi intézkedésekkel, valamint egészségvédelmi intézkedésekkel kezelte, és kezeli a kialakult helyzetet.

A kormány a vállalkozók és a munkavállalók érdekében munkahelyvédelmi bértámogatást, adó- és járulékcsökkentést, hitelmoratóriumot, beruházásösztönző és hitelprogramokat, képzési támogatásokat vezetett be, s mindezeknek köszönhetően sikerült már több mint 1,4 millió munkavállaló álláshelyét megvédeni, a kilátásaikat, lehetőségeiket javítani.

Európai összevetésben Magyarországon ma is az egyik legalacsonyabb a munkanélküliek aránya; a KSH októberi adatai szerint 4,3 százalékon áll a munkanélküliek aránya.

De a kormány a gazdaság mellett nem feledkezik meg a családokról sem, a járvány közepette újabb, a családok otthonteremtését segítő intézkedéseket dolgozott ki. Az új otthonteremtési akcióterv részeként 5 százalékos áfakedvezmény került bevezetésre; a legalább egy gyermekkel rendelkező családok a CSOK-kal vásárolt otthon után teljes mértékben mentesülhetnek az áfa megfizetése alól, valamint egy új otthonfelújítási programot indítottunk el, amelyen keresztül a lakásfelújítási költség felét 3 millió forintig átvállalja az állam.

Tisztelt Országgyűlés! Minden kormányzati program, védekezés ellenére tudjuk azt, hogy a vírus végleges leküzdése a megfelelő védőoltás nélkül nem lehetséges. A Fidesz-KDNP-kormány célja, hogy a lehető legtöbb ember életét és egészségét mentse meg. A vírus elleni küzdelem és a gyógyítás folyik, ebben nemzetközi összehasonlításban jól állunk. A cél most az kell legyen, hogy minél gyorsabban és minél biztonságosabb, szövődményektől mentes oltóanyagot tudjunk beszerezni.

Megnyílt a regisztráció az interneten a koronavírus elleni védőoltásra. Az oltási tervet az operatív törzs elkészítette: elsőként a védekezésben dolgozók, utána az idősek, illetve az egészségügyi állapotuk miatt veszélyeztetettek következnek. A vakcina önkéntes és ingyenes lesz.

Tisztelt Ház! A járvány elleni védekezés és a vakcina nem lehet politikai kérdés. Ezt általános iskolások is nagyon jól tudják: egyszeregy, nem kell hozzá akadémikusnak lenni. A baloldal ennek ellenére pártpolitikai és ideológiai gyűlöletháborút folytat a kormány ellen. A kormány, a kormánypártok számára azonban ezzel szemben minden élet számít, minden élet fontos.

Adventi időszakban vagyunk, az advent a reménység időszaka. Ezzel az adventi reménységgel tekintünk előre, és abban bízunk, hogy közös összefogással, Isten segítségével sikerülni fog a vírust legyőzni. Legyen így! Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr, miniszterhelyettes kíván válaszolni. Öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha megnézzük, ki mit csinált az elmúlt hónapokban, a közel szűk egy évben, mióta a járvánnyal néz szembe az egész világ: a kormány a járvány elleni védekezéssel foglalkozott, míg a baloldal csak a hatalom megragadásának eszközét látta a koronavírus-járványban is. (15.20)

Morálisan kerül, amibe kerül, ezt is eszközként akarja felhasználni a hatalom megszerzéséhez. Míg a kormány az orvosok bérét megduplázta a járványhelyzet alatt, addig egyes baloldali polgármesterek a rendkívüli jogrendet arra használják, hogy saját maguknak osztogatnak prémiumot. Míg a kormány a WHO-ra hallgat, addig a baloldal Németh Athinára hallgat. Míg a kormány ezermilliárd forintnál is többet költött a vírus elleni egészségügyi védekezésre, és a lehető leggyorsabban léptette életbe azokat a különböző változtatásokat, amelyekben így Európa más országai előtt tudtunk járni, és ezért tudtunk sikeresen védekezni, addig a baloldali kamuvideós Korózs Lajos kamuvideót gyártott és kamustatisztikákat töltött föl az internetre. Míg a kormányzat külföldről maszkokat, védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket vásárolt, addig a baloldal azért járt külföldre, vagy azért lépett kapcsolatba a külföldi sajtótermékekkel, hogy Magyarországról álhíreket terjeszthessen külföldön is, akár arról is, hogy nincs elég maszk vagy nincs elég védőfelszerelés. Amíg a kormány tájékoztató kampányt indított a vakcináról, addig Dobrev Klára  európai uniós pénzből  lejárató kampányt indított saját hazájával szemben. Amíg a kormány hitelmoratóriumról döntött, addig a baloldal bitcoint bányászott, cigit csempészett, nokiásdobozok után újabb kartondobozok kerültek elő a baloldal kelléktárából. Míg a kormány ingyenessé tette az otthon tanuló diákoknak az internetet és adót csökkentett, addig a baloldali önkormányzatok adót emeltek, díjakat emeltek, lakbért emeltek, közlekedésijegy-árakat emeltek vagy béreket csökkentettek. Míg a kormány a vendéglátóhelyeken igyekezett adókedvezményekkel és direkt támogatásokkal segíteni, járulékkedvezményekkel, addig egyes baloldali polgármesterek többszörösére növelték a közterület-használati díjakat a vendéglátóhelyek számára.

Míg a kormány a parlament elé számtalan javaslatot terjesztett a járvány elleni védekezés érdekében, addig a baloldal külföldön azt híresztelte, hogy a parlament össze sem ül. Míg a kormány ez évben kétszer, először januárban, majd novemberben 14, illetve 20 százalékkal emelte az ápolók, egészségügyi szakdolgozók bérét, addig Szabó Timea, őket is támadva, azt híresztelte, hogy Magyarországon halnak meg az egész világon a legtöbben, ami nyilvánvalóan valótlan. Míg a honvédség azzal foglalkozott a kormány felkérésére, hogy fertőtlenítse az idősotthonokat, addig a baloldali vezetésű Budapesten Karácsony Gergelynek még arra sem volt figyelme, hogy állandó orvosi ellátás legyen a Pesti úti idősek otthonában.

Míg a kormány a nyár folyamán konzultált az emberekkel a járvány elleni védekezésről, és azután cselekedett, addig az egyik baloldali törpepárt olyan javaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy a nyugdíjasok még a tömegközlekedési eszközökre sem szállhattak volna föl. És amíg a kormány minden lehetséges vakcinagyártóval tárgyal arról, hogy Magyarországra minél hamarabb, minél nagyobb számban oltóanyag érkezzen, addig a baloldal álhíreket gyárt a vakcinával kapcsolatban is, akár arról is, hogy Magyarország nem is tárgyal igazából európai vagy amerikai vakcinagyártókkal, és ezzel a bizalomcsökkentő álhírkampánnyal egyébként a baloldal indirekt módon is az oltáselleneseket erősíti.

Hogy mit sikerült elkerülnünk más országokkal szemben az elmúlt időszakban? Franciaországban már a szívbetegeknek és az áttételes rákbetegeknek is még a sürgős műtétjeiket is elhalasztják, mert nem bírja az egészségügyi ellátórendszer. Franciaországban sztrájkot is hirdettek, sok más országhoz hasonlóan, az egyes egészségügyi ágazati dolgozók. Franciaországban, akinek a tesztje pozitív, annak ápolóként még kötelező önkéntes munkában tovább dolgozni; és arra is láthattunk példákat, amire nagyon régóta nem, hogy egyes országokból más országba szállítják át a koronavírusos betegeket. Más országokban egészségügyi dolgozók tüntetnek, ápolók és orvosok az utcákon, mert nem megfelelő az ellátásuk. Más országokban a kormányok olyan vírusellenes döntéseket hoznak, amely ellen szintén tüntetések vannak az utcákon, míg Magyarországon egységben, az emberek és a kormány egységben tud védekezni a vírusjárvánnyal szemben, ebből az egységből csak az ellenzék sajnos a kivétel.

Olaszországban folyosókon vagy kórházi parkolókban gyógyítják a betegeket, esetleg hotelszobában látják el őket. Nagy-Britanniában már oktatófilm van arról, hogy ki hogyan tesztelje önmagát, egészségügyi dolgozók nélkül. Belgiumban a koronavírusos orvosokat is arra kérik, hogy dolgozzanak tovább; más országokban repülőtereket alakítanak át járványkórházzá. Van, ahol nem jut elegendő lélegeztetőgép, van, ahol nincs elegendő felszerelés, sőt Svájcban még arra is megkérik a betegeket, előre végrendelkezzenek, kérneke adott esetben súlyos koronavírus-helyzetben ellátást vagy sem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és ha nem, akkor az ágyukat felszabadítják másoknak.

Na, ezt sikerült Magyarországon elkerülnünk az elmúlt hónapokban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszterhelyettes úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Kocsis Máté frakcióvezető úr, Fidesz-képviselőcsoport: „Aktuális ügyeink” címmel. Öné a szó, frakcióvezető úr.
Felszólalások:   38-43   44-47   48-52      Ülésnap adatai