Készült: 2020.05.31.00:57:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

21. ülésnap (2018.08.17.),  9-10. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:35


Felszólalások:   7-8   9-10   11      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! „Augusztus huszadika elé” címmel az MSZP képviselőcsoportjából Tóth Bertalan frakcióvezető úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Frakcióvezető úr, öné a szó, parancsoljon!

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim, akik eljöttek ma erre a parlamenti ülésre! Együtt végighallgathattuk az ellenzéki vezérszónokokat a napirend előtti felszólalások során, és egytől egyig nagyon súlyos problémákra hívták fel a figyelmet. Szerettük volna, ha ezekről a problémákról itt a Házban tudtunk volna tárgyalni. Megdöbbentő, mert arra nagyjából számítottunk mi is, hogy a képviselők nem fognak megjelenni, de arra nem, hogy a kormány sem hajlandó arra, hogy ezekről a problémákra valamilyen érdemi választ adjon; egyszerűen cinikus és felháborító módon el sem jönnek, hogy szembesüljenek ezekkel a problémákkal. Pedig ha eljöttek volna legalább a kormány képviselői, akkor így augusztus 20-a előtt felhívtam volna a figyelmüket Szent István királyunk intelmeire és azok közül az egyik fontos intelemre, ami arról szól, hogy tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.

Tisztelt Képviselőtársaim! Így több mint ezer évvel a keresztény Magyarország megalapítása után azt láthatjuk, hogy a Fidesz-kormányzat úgy áll a kereszténységgel, mint a szökőkútba dobott kő és a víz, hogy folyamatosan érintkeznek egymással, de a követ soha nem járja át a víz. Hiszen láthatjuk, hogy a nemzeti együttműködés rendszere most éppen kereszténydemokráciát épít és a keresztény kultúrát védelmezi, de mindeközben megbélyegző matricákat ragaszt jogvédő civil szervezetek ajtajára. Ezekre az értékekre hivatkozva, ennek jegyében rendőrrel vitetnék el a hajléktalanokat, és rendőrökkel lakoltatnak ki ma családokat, és ennek szellemében megfosztják függetlenségétől az igazságszolgáltatást.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az egykori Soros-ösztöndíjas miniszterelnök azt mondta, hogy senkit sem hagy az út szélén, hogy megteremti a szociális biztonságot. Ehhez képest azt láthatjuk, hogy a jövedelmi különbségek folyamatosan növekednek az országban, azt láthatjuk, hogy a leggazdagabb 1 millió és a legszegényebb 1 millió közötti jövedelemkülönbség most már több mint tízszeres.

Azt láthattuk itt a költségvetés tárgyalása során, hogy arányaiban kevesebbet költenek jóléti és szociális kiadásokra, mint 2010-ben. Nem emelték azóta sem a családi pótlékot, sem az öregséginyugdíj-minimumot, sem az ápolási díjat. Mindeközben, ahogy hallhattuk, a világ leggazdagabb gázszerelője, Mészáros „nem stróman” Lőrinc 11 millió forintos órabérért dolgozik. Az egyszülős családok fele, ahol körülbelül félmillió gyermek nevelkedik, mélyszegénységben él. Ebből láthatjuk, hogy a Fideszt csak a gazdagok érdeklik. Az egykori Soros-ösztöndíjas miniszterelnöknek volt lehetősége Alcsútról Oxfordba jutni. De ha most megnézzük, akkor egy szegénysorban élő családban nevelkedő gyermektől elvették a kitörés lehetőségét. Minden szülő arra törekszik, hogy a gyermekének jobb legyen, hogy jobban tudjon boldogulni a világban, de mindeközben azt látja, hogy ebben a folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban a mai oktatási rendszerben, a mai iskolában ezt az alkalmazkodó képességet nem szerzi meg a gyermek, ezért erőn felül próbál különórákkal és egyéb más módon segíteni abban, hogy a gyermekek ezeket a készségeket elsajátítsák, és akár azon az áron is, hogy eladósodnak.

(10.30)

Ez a kormány a keresztény értékek nevében adósrabszolgaságba sodor több ezer, több tízezer, több százezer családot.

Azt láthattuk, hogy az elmúlt évben a bankok 700 milliárd forint nyereséget könyveltek el, ennyit kaszáltak a magyar családokon, mindeközben 117 ezer otthont fenyeget végrehajtás, negyedévente körülbelül 2500 otthon kerül kalapács alá. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz a bankok oldalára állt. És a Fidesz nemcsak így hagyta cserben az adósokat, hogy nem dönt ebben a kérdésben, hanem még el sem jön, meg sem hallgatja ezt a problémát.

Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt, együttműködésben az érintetteket képviselő Adóskamarával, azt követeli egy törvényjavaslat formájában, hogy a felvételkori árfolyamon való forintosításig a végrehajtásokat fel kell függeszteni, hiszen ez az egyetlenegy út, az Adóskamara javaslatai az egyetlen olyan javaslatsorozat, amely kiszabadítja a magyar családokat az adósrabszolgaságból. A továbbiakban ezért fogunk küzdeni, közös jövőnkért, egy igazságos Magyarországért. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:   7-8   9-10   11      Ülésnap adatai