Készült: 2020.05.30.23:44:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

21. ülésnap (2018.08.17.),  7-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:24


Felszólalások:   5-6   7-8   9-10      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett a DK képviselőcsoportjából „Magyarország 2018 nyarán” címmel Arató Gergely képviselő úr. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! S tisztelt jelen nem lévő Képviselőtársaim! Azért kértünk ma módot erre a napirend előtti hozzászólásra, hogy elmondhassuk az egész országnak azt, hogy milyen helyzetben van ma Magyarország. Elmondhassuk azt, amit nem tudnak meg a kormánypárti sajtóból, amit nem tudnak meg a nagyképű kormánypárti nyilatkozatokból, nem tudnak meg abból a hazug propagandából, ami naponta ránk ömlik. Tisztelt Ház! Két olyan ügyet javasolt ma az ellenzék megtárgyalni a parlamentben, ami jellemző 2018 nyarának Magyarországára. Mert jellemző az, hogy hogyan csúfolja meg, hogyan veri át, hogyan teszi lehetetlenné a helyzetét a kormány azoknak az embereknek, akik vállalják azt, hogy egy családtagjukat ápolják, vállalják azt, hogy életüket feladják azért, hogy valamilyen módon tehessenek azokért, akik nem tudnak már magukért tenni, hogy felelősséget vállaljanak magukért. Ezeket az embereket ma ez az ország, pontosabban ez a kormány 30 ezer forinttal, különösen súlyos esetben 58 ezer forinttal díjazza. Fideszes képviselőtársaimnak mondom, ha nincsenek is itt, hogy ez annyi, amennyit Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres meg. Ez az a pénz, amit ez a kormány ezeknek az embereknek szán.

Mi elszántak és határozottak vagyunk abban, hogy tegyünk az ő érdekükben valamit, hogy támogassuk és segítsük őket. Varju László, a Költségvetési bizottság elnöke javasolta azt a bizottságban, hogy a bizottság nyújtson be egy költségvetési módosító javaslatot. Ez nem lett volna egy nagy összeg a költségvetés szempontjából, a Fidesz azonban elutasította. Módosító indítványokat adott be több ellenzéki párt, ami javasolta ennek az összegnek a megemelését; a Fidesz elutasította. Benyújtottunk egy olyan javaslatot a munka törvénykönyvéhez, más ellenzéki képviselőkkel együtt, amelyik javasolta azt, hogy teljes értékű munkaviszonynak számítson az otthonápolás. Ezt sem támogatta a Fidesz. Most persze ígérgetnek, de hát tudjuk, hogy mennyit érnek ezek a kormánypárti ígéretek. Lehet, hogy a sajtóban szeretnének egy-két jó pontot szerezni, mert már nagyon kínos az ügy, de szó sincs arról, hogy megértenék ezeknek az embereknek a problémáit, és segíteni szeretnének rajtuk.

Mint ahogy nem értik a devizahitelesek problémáit sem. Nem hajlandóak segíteni nekik, fütyülnek arra, hogy 50 ezer család, ember vesztette el már a lakását, az otthonát a hitelek miatt. Fütyülnek arra, hogy 120 ezer olyan család van, amelyet ma is közvetlenül fenyeget a kilakoltatás, mert a hitelüket már átadták a követeléskezelőknek. Nem érdekli önöket, nem érdekli a Fideszt, nem foglalkoznak vele, nem hajlandóak semmit sem tenni. Még beszélni sem hajlandóak róla.

A szakmai megoldásokban talán van vita. A Demokratikus Koalíció is letett egy nyolcpontos javaslatcsomagot arra, hogy hogyan lehetne megoldani ezt a valóban nagyon súlyos helyzetet, de civil szervezetek, többek között az Adóskamara és más pártok is nagyszerű, fontos javaslatokat fogalmaztak meg. De ezekről beszélni sem lehet. Annyira nem érdekli a mai hatalmat az, hogy mi történik az emberekkel, hogy még szóba állni sem hajlandó sem a civilekkel, sem az ellenzékkel, sem a szakemberekkel ezekben az ügyekben. Ez szégyen, ez a választók elárulása, ez az ország elárulása!

És, tisztelt képviselőtársaim, ne legyen kétség, nem csak róluk van szó, nem csak róluk feledkezik meg a kormány. Megfeledkezik az 50 ezer forint alatti nyugdíjat kapó nyugdíjasokról, megfeledkezik azokról a rokkant honfitársainkról, akiket kirúgtak a rokkantnyugdíjrendszerből, és 30 ezer vagy 20 ezer forintból kell tengetni a napjaikat. Megfeledkezik azokról a sokgyerekes családokról, akiknek 2018 óta nem emelték a családi pótlékát. És még van képük a családok évéről beszélni, és még van képük arról beszélni, hogy garantálni kell az otthon, a magánélet védelmét. A saját magánéletüket védik, de a magyar polgárok magánéletéért semmit nem tesznek. Sőt, le is rombolják azokat a jogi gátakat, lerombolják a jogállamot, ami valamifajta védelmet nyújthatna ezekben az esetekben.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a kormányzat fütyül az országra, ez a kormányzat fütyül a valódi problémákra, a Fideszt nem érdekli más, csak saját hatalmának a gyarapítása, saját hatalmának a kiépítése és a saját zsebük megtömése. Ez szégyen, és előbb vagy utóbb, de felelni fognak ezért!

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:   5-6   7-8   9-10      Ülésnap adatai